keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Tattimuhennosta ja ruisleipää

Sieniä sittenkin! Pitkään näytti siltä, että tänä syksynä ei tule sieniä lainkaan, vaan tuleepas sittenkin. Sienisato ei taida olla mikään huippu hyvä, mutta kelvollinen kuitenkin. Olen ehtinyt metsään vain pikapyrähdysten verran, jolloin sieniä on kertynyt koriin sen verran kuin on tuoreeltaan syöty. Tänä syksynä en ainakaan vielä ole siis alkanut säilömään. Saa nähdä miten nyt käy kun suppiolovahverot alkavat nousta. Kun palaa kotiin metsästä, on yleensä jo kiljuva nälkä. Nopeana ensiapuna tulee kaapattua korista pari helppoa sientä ja paistettua niistä muhennosta tai vastaavaa. Sienet leivän päälle ja kuppikahvia. Sitten jaksaa käsitellä loput metsänantimet.


tattimuhennos*Tattimuhennosta ja ruisleipää
muutama tatti
sipuli pieneksi pilkottuna
nokare voita


suolaavoimakasta sinihomejuustoapersiljaa


hiivatonta juureen leivottua ruisleipää

Esikäsittele tatit tarpeen mukaan. Fiksu siivoaa ainakin enimmät roskat metsässä, mutta usein, ainakin minulle, jää hommia vielä kotiinkin. Siivoa pois sudilla havunneulaset ja muut roskat, poista vanhentunut pillistö tai limainen päällinen, mikäli sinulla on voitatteja. Pilko tatit pieniksi kuutioiksi.

Lisää tatit kuivalle pannulle ja odota, että ne alkavat hiljalleen irrottaa nestettä. Lisää pannulle voinokare ja pieneksi pilkottu sipuli. Sekoittele kunnes tatit ja sipuli ovat kypsyneet. Mikäli käytät punikkitatteja kypsennä erityisen huolellisesti. Punikkitatit saattavat huonosti kypsennettynä aiheuttaa vatsaoireita.

Mausta suolalla. Tatti ei muuta tarvitse.

Sipaise leivän päälle hieman voita tai käyttämääsi levitettä, nostele päälle tattimuhennosta, pala sinihomejuustoa ja koristeeksi ja väriksi vähän persiljaa. 

Taivaallista kahvin kanssa sieniretken päätteeksi.

*


tattimuhennos

Tattimuhennokseni on väriltään aika tummaa ja se johtuu tietenkin siitä, että olen käyttänyt muhennokseen kuvan tatit. Muhennoksessa on sekaisin herkkutatteja ja punikkitatteja. Täyteläisempien makujen ystävät saattavat lorauttaa muhennokseen kermaa, mutta minusta se ei ainakaan tattimuhennoksessa ole tarpeen. Kermaisuutta saa myös juustosta.tattimuhennos, sienet
Marisoolillinen tattimuhennosta syntyi kuvan herkku- ja punikkitateista.Siltä varalta, että kaipaat lisää sienireseptejä tässäpä koontia Viikonloppukokin sieniresepteistä:

Piirakat:
Keitot ja muhennokset
Säilöminen:

tattimuhennos, friselle
Vielä yksi vinkki tattimuhennokselle: hyvää frisellen päällä. Friselle on italialainen kuivattu leipä, joka herätetään henkiin veden ja oliiviöljyn avulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti