torstai 27. syyskuuta 2018

Juustosopin juustoilta Tampereen kauppahallissa

Ruuan ympärillä on tapahtumia jos jonkinlaisia: on messuja, markkinoita, eri tahojen järjestämiä koulutuksia ja kursseja. Varaa on valita itselleen mieleinen. Kaikkia ruokatapahtumia tuntuu yhdistävän se piirre, että aina niissä pystyy ammentamaan itselle uutta tietoa, ja siksi olenkin ennakkoluulottomasti osallistunut monenlaisiin ruokaan liittyviin rientoihin. Mukavia lämminhenkisiä ja melko intiimiäkin ruokatapahtumia ovat olleet Juustosopin juustoillat Tampereen kauppahallissa. Puhun nyt kahden juustoillan kokemuksella.


juustoilta, juustosoppi
juustoilta, juustosoppi
Ensimmäisen kerran olin juustoillassa lapsuudenystäväni kanssa joskus viime keväänä - taisi olla talvea vielä. Kevään kuluessa iltoja järjestettiin muitakin, mutta valitettavasti en päässyt niihin osallistumaan. Onneksi Juustosoppi päätti jatkaa avoimia juustoiltoja syksyn tullen. Avoimiin juustoiltoihin on ennakkoilmoittautuminen ja osallistumisesta peritään pieni osallistumismaksu*, joka pitää sisällään juustomaistiaiset. Juustoillat on aina rakennettu jonkin teeman ympärille. Ensimmäisellä kerralla tutustuimme ranskalaisiin klassikkoihin ja viime viikolla, syksyn ensimmäisessä juustoillassa, sukellettiin espanjalaisten makujen maailmaan. 


juustoilta, juustosoppi

Juustoiltojen viehätystä lisää se, että ne alkavat illalla klo 18, jolloin Kauppahallin ovat sulkeutuvat muilta asiakkailta. Tunnelma vuonna 1901 avatussa kauppahallissa on päivisin eloisa ja vilkas, iltaisin halli on hiljainen ja rauhallinen. Esimerkiksi kauniin rakennuksen yksityiskohtia pääsee helpommin ihailemaan tyhjiltä käytäviltä. Kadulta julkisivun lasi-ikkunoita pääsee ihailemaan päivälläkin olematta asiakkaiden tiellä.

Avoimissa juustoilloissa Juustosopin asiantunteva henkilökunta on kerännyt teeman mukaisia juustomaistiaisia kauniisti esille. Toisinaan juustopöytään on nostettu myös muuta tarjottavaa, joka luonnollisesti sopii teemaan. Espanjalaisten juustojen pöytään pääsivät lisäksi viikunahillo, vihreät oliivit ja keksit, joissa oli hienoinen aniksen maku. Kekseihin ei oltu lisätty sokeria, mutta pinnalle lisätty oliiviöljy teki rapeasta keksistä makean oloisen. Keksit ovat kauniisti yksittäispakattuja paperikääreisiin. Illan erikoisuutena Saara maistatti meillä myös raikasta espanjalaista omenasiideriä (Pomar Sidra). Pähkinäpuutynnyrissä kypsytettyä makeaa ja kupliva mieto alkoholijuoma raikasti mukavasti suuta juustojen jälkeen. Maistiaisten ja juustotietouden lisäksi illoissa pääsee keskustelemaan muiden juustonystävien kanssa ja illan päätteeksi on myös mahdollista tehdä ostoksia juustosopin notkuvasta tiskistä.juustoilta, juustosoppi


Ja lopulta sitten vielä niistä juustoista. Manchego oli kaikki mitä tiesin espanjalaisista juustoista ennen viime torstaita. Siitäkin oikeataan vain nimen ja maun. En esimerkiksi tiennyt, että espanjalainen klassikko on DOP-alkuperäsuojattu. Meille oli valittu maistettavaksi neljä juustoa, joista yksi oli manchego, kaksi manchego-tyyppistä ja yksi aivan erilainen homejuusto. Maisteltavaksi valittu Manchego oli erityinen juusto siinä mielessä, sitä oli kypsytetty 12 kk, mikä on manchegolle pitkä kypsytys aika. Vuohenmaidosta valmistetun Murcian alueelta peräisin oleva vuohenmaitojuuston, Murcia Curadon, makuparina pöydän viikunahillo oli loistava. Suosikkini näistä neljästä juustosta oli ehdottomasti Cristo del Prado. En ollut koskaan aiemmin maistanut rosmariinilla vuorattua lampaan raakamaitojuustoa. Rosmariinikerroksesta huolimatta rosmariini maistui juustossa vain aavistuksen verran. Juustopöydän Cantar de Covadonga sinihomejuusto oli valmistettu lehmän- ja lampaanmaidosta. Se oli maultaan melko intensiivinen ja voimakas. Hyvä yhdistelmä keksin ja siiderin kanssa. Samalta Asturian alueelta molemmat ovatkin lähtöisin, sinihomejuusto ja siideri.juustoilta, juustosoppi


Seuraava Juustosopin avoin juustoilta on 11.10.2018 klo 18. Teemana on juustot ja oluet  -verrattomat yhdessä. Lisää tietoa juustotastingista Juustosopin facebook-sivuilla. Jos viimeisestä kauppahallivisiitistä on vierähtänyt tovi, suosittelen piipahtamaan hallissa ja Juustosopissa tulevana viikonloppuna 28.-29.8. Hallissa vietetään syysmarkkinoita. Työssäkäyvien toiveisiin on vastattu pidentämällä perjantain (28.8) aukioloa. Hallin ovet ovat avoinna kello 20 saakka. Muutakin ohjelmaa on loppuviikosta luvassa kaiken ikäisille hallin asiakkaille. Moni yrittäjä on mainostanut tarjouksia ja maistiaisikin lienee luvassa.

Yhteistyö: pääsin osallistumaan espanjalaisten juustojen iltaan ilmaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti