sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Tyrniposset - jälkiruoka kolmella raaka-aineella

Tästä on kulunut aikaa jo melkein kuukausi, kun vietimme rapujuhlia. Uskomattoman kaunis ja lämmin syyskuinen lauantai mahdollisti sen, että saimme syödä rapuja ulkosalla. Alkuruuaksi söimme itämaista suppilovahverokeittoa, ravut olivat pääruokana ja jälkiruokapöytään keräsin kahvin kanssa tarjolle vähän kaikenlaista. Arkisten kiireiden keskellä päädyin hankkimaan monta juttua kaupasta valmiina, mutta tyrnipossetit tein itse.


tyrniposset

Posset on kermavanukas, joka hyydytetään jollakin happamalla. Olen vähän jäänyt jumiin näihin possetteihin, sillä ne ovat niin helppoja ja vaivattomia valmistaa. Oikeasti tarvitaan vain kolme raaka-ainetta: kermaa, sokeria ja jotain riittävän hapanta, joka hyydyttää keitetyn kerman. Yksinkertaisimmillaan hapan voi olla sitruunaa, mutta myös monilla kotimaisilla marjoilla saa vanukkaan aikaiseksi. Maku ja väri riippuu tietysti siitä, millä kerman hyydyttää. 

*

Tyrniposset 

8 annosta

4 dl kermaa
1,5 dl sokeria 
n. 4 dl tyrniä
0,5 dl vettä

Laita kattilaan vesi ja tyrnit. Kiehauta marjat nopeasti ja paseeraa siivilän läpi. Kerman hyytyy 1,5 dl tyrnimehua.

Laita kerma ja sokeri kattilaan. Keitä hiljalleen noin 5 minuuttia. Sekoita välillä.

Nosta kattila pois levyltä. Lisää kerman joukkoon tyrnimehu ja sekoita hyvin. Kaada massa annosvuokiin. Jäähdytä jääkaapissa 4-5 tuntia. Jäähtyessään posset hyytyy lohkeilevaksi.

*

Juhlahumussa possetit jäivät kuvaamatta kameralla, joten postauksen kuvat ovat jälleen puhelimella napattuja. Katsokaahan muuten miten kauniisti kynttilät valuttivat tuulisessa illassa. Vieläkin nuo kynttilät koristavat kotia, kun en malta heittää niitä pois.


tyrniposset


Viikonloppukokki-blogin aiemmat posset reseptit:

4 kommenttia:

  1. Tyrni on kyllä oma ja taaperoni suosikki - joka aamuisen smoothieen menee 1-2 rkl ja sellaisinakin niitä napostellaan! Lohkeileva tyrnivanukas kuulostaa ihan superhyvältä, pitääpä testata : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen viime aikoina syönyt aamiaiseksi luonnonjogurttia, tyrniä, pekaanipähkinöitä. Ihan vähän olen makeuttanut vaahterasiirapilla. Tyrni on sellainen marja, että se herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Minä pidän. Olen jäänyt ihan koukkuun sen aromaattisuuteen.

      Poista
  2. Onnistuuko tyrnipossetin tekeminen laktoosittomaan kermaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hyvin onnistuu! Minä käytän myös laktoosittomia tuotteita

      Poista