sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Valkoista riisipuuroa, ja silti laktoositonta

Maidon sisältämä laktoosi alkoi aiheuttaa minulle vatsavaivoja viimeistään yläkouluikäisenä, ehkä jo aiemmin. Siitä on helppo laskea, miten kauan olen syönyt punaista riisipuuroa. Apua! Olen kaivannut valkoista riisipuuroa lähes 25 vuotta. Sehän on ihmisikä. Laktoosittomilla ja vähälaktoosisilla tuotteilla tuntuu olevan sellainen ominaisuus, että ne muuttuvat pitkässä haudutuksessa punertaviksi. Joskus vaaleanpunaisiksi ja joskus sävy on enemmän ruskea. Tiedän, että moni muukin tuskailee punaisen riisipuuron kanssa kanssa, ja siksi tuntuu mahdottoman mukavalta jakaa tämä valkoisen laktoosittoman riisipuuron ohje. Ja vielä näin joulun alla.


*

Valkoinen riisipuuro


2 dl puuroutuvaa riisiä
litra vettä
2 dl laktoositonta kuohukermaa
ripaus suolaa

Kiehauta kattilassa litra vettä. Mittaa sekaan riisi. Anna puuron kiehua hiljalleen lähes kypsäksi välillä hämmennellen. Tähän kuluu aikaa noin 30-40 minuuttia. Kun puuro on lähes kypsää, kaada sekaan laktoositon kerma. Hauduttele hiljaisella lämmöllä vielä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja nauti reilulla voisilmällä maustettuna ihaillen samalla puuron valkoista väriä.

*

Kun jälleen taas tänä syksynä keksin miten saan valkoista riisipuuroa, olen tehnyt sitä jo useampaan kertaan. Eihän siinä vaaleanpunaisenkaan maussa mitään vikaa ole, mutta väri on jotenkin luotaan työntävä. Veteenkeitetyssä riisipuurossa on lisäksi se etu, että keittämisen aikana puuroa ei tarvitse hämmennellä läheskään yhtä ahkearasti kuin maitoon keitettyä. Maitoon keitetty on äärimmäisen helppo polttaa pohjaan kiinni. Riisipuuro maistuu minusta parhaalta voisilmällä. Tänään nautin puuroa kaksi annosta. Ensimmäisen pääruuaksi voisilmällä ja toisen jälkiruuaksi kanelisokerilla. Perheessä löytyy myös niitä, jotka pitävät mehukeitto-voisilmä -yhditelmästä. Ja on meillä yksi, joka laittaa puuroon kuin puuroon tilkan maitoa.


Valkoisen riisipuuron välityksellä toivotan rauhallista kolmatta adventtia. Joulu on jo tosi lähellä! 

Kun olet tykännyt viikonloppukokin facebook-profiilista, voit uutisvirrastasi seurata milloin blogiin ilmestyy uusia päivityksiä. Haastankin kaikki, jotka ovat kaivanneet valkoista riisipuuroa tykkäämään Viikonloppukokista. Meillä kokataan vähintäänkin vähälaktoosisilla tuotteilla, vaikka en muista sitä yleensä edes mainita. Pitäisköhän?

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä puuroa. Minä olen jo vuosikausia keittänyt puurot ja vellit myöskin tekemälläsi tavlla, juurikin samasta syystä. laktoosittomana kaikki tehdään ja valkoista puuroa halutaan. Uunipuuro menee punaisenakin. Joskus on jännä, kun puuro ei meinaakkaan muuttua punaiseksi, vaikka samoja aineksia käyttää kuin muuloinkin. Joissain lehdissäkin on ollut lähiviikkoina tämä tapa keittää valkoista laktoositonta puuroa. Myös ruokakermalla ja vispikermalla tehden saa hyvää puuroa samalla tavalla tehtynä. Mehukeitto-voisilmä yhdistelmä kuulostaa aika vinhalta...enpä ole koskaan maistellut. Oikein makoisaa joulun odotusaikaa ja tietty aikanaa makoisaa ja mukavaa joulua sinulle ja perheellesi.

    VastaaPoista