perjantai 16. joulukuuta 2016

Piparkakkuvaahtoa ja karpaloita

Minulle käy usein niin, että jälkiruoka jää vähän lapsipuolen asemaan. Ruoanlaittoon ja erityisesti pääruuan eri osasiin tulee käytettyä runsaastikin aikaa, vaivaa ja viitseliäisyyttä. Jossakin vaiheessa se viitseliäisyys ja aika sitten vain loppuvat. Ehkä siksi meillä tarjottavat jälkiruuat ovat tosi simppeleitä valmistaa. Ei paljon puutu, että mentäisiin lisää vain vesi ja vaahdota -linjalla. Piparkakkuvaahto on yksi esimerkki simppelistä ja nopeasta jälkiruoka, joka on silti herkullinen. Piparkakkuvaahto ja karpalot taitaa olla turkkilaisen jugurtin ja karpaloiden serkku, sellainen hyväosainen, onhan piparkakkuvaahdossa kermaa.


*

Piparkakkuvaahtoa ja karpaloita

2 isoa tai 4 pienehköä annosta

1 dl kuohukermaa
1 dl turkkilaista jugurttia
2 rkl sokeria
1 tl piparkakkumaustetta
karpaloita
piparkakkumurua

Vaahdota kuohukerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon turkkilainen jugurtti. Mausta vaahto sokerilla ja piparkakkuvaahdolla. Kokoa annos piparkakkuvaahdosta, karpaloista ja piparkakkumurusta. Parhaimmillaan jälkiruoka on kun vaahto saa hetken aikaa makuuntua. Piparkakkumuruset kannattaa tietysti lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne pysyvät rapeina.

*

Turkkilainen jugurtti tekee jälkiruuasta kevyemmän oloisen, vaikka jugurtti ihan täysrasvaista onkin. Jugurtin happamuus tasapainottaa kerman rasvaisuutta ja pyöreyttä. Silti se painii eri sarjassa kuin vielä rahka, joka on jugurttia happamampi ja rakenteeltaankin jotenkin raskaampi ja tunkkaisempi.
Minulla oli käytössäni kotimaisia, torilta poimittuja, karpaloita. Lisäsin karpalot jäisinä annoskulhon pohjallen ja muutaman marjan jätin vaahdon päälle koristeeksikin. En tiedä mitä ulkolaisisten pakastekarpaloiden tuoteselosteessa sanotaan. Kehotetaanko nekin keittämään kuten vadelmat?
Ruokalajin kolmantena osana kahteen pekkaan pisteltynä piparkakkuvaahtoannos oli vähän isohko, mutta saattaa olla, että neljälle jaettuna se olisi liian pieni. Riippuu tietysti millaisen aterian päätteeksi  tämän jälkiruuan nauttii. Joka tapauksessa piparkakkuvaahtoa kehtaa suositella vaikka jouluruuan jälkiruuaksi.

2 kommenttia:

  1. Onpas raikas ainesosa tuo jogurtti - pitääpä testata! Eipä ole tullut ulkomaisia pakastekarpoloita koskaan käytettyä, kun onneksi on saanut kotimaisia pohjoisesta : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen laiska poimimaan marjoja, mutta onneksi kotimaisia marjoja saa ostettuakin. Kaupassa pisti silmään, että pakastekarpaloiden alkuperämaa oli Venäjä. Jugurtilla saa tosiaan kivasti "kevennettyä" jälkiruokaa.

      Poista