maanantai 19. joulukuuta 2016

Aina ihana lanttulaatikko

Minulle ei tule joulua, jos pöydässä ei ole joulupöydässä ei ole lanttulaatikkoa. Myös rosolli ja perunalaatikko ovat aika lailla must juttuja. Tärkeämpiä kuin kinkku. Lanttulaatikko, toisin kuin toinen suuri herkkuni imelletty perunalaatikko, on helppo valmistaa. Tapaan paistella lanttulaatikot valmiiksi asti ja pakastaa sitten, mutta tiedän, että monet tekevät valmiiksi vain lanttusoseen, jonka raakapakastavat ja paistavat laatikon kypsäksi vasta suoraan joulupöytään. 






*

Lanttulaatikko


1 kg lanttua
suolaa
vettä

2 dl kuohukermaa
25 g voita
1 rkl vehnäjauhoja
valkopippuria
hieman suolaa
2 rkl siirappia
iso kananmuna

pinnalle
korppujauhoja

Kuori ja paloittele lantut. Keitä lantun palaset kypsäksi miedosti suolalla maustetussa vedessä.

Soseuta kypsät lantut. Lisää lämpimän soseen sekaan ensin voi, ja sitten jauhot, mausteet ja siirappi. Ohenna tarvittaessa lanttujen keitinvedellä. Kun seos on vähän jäähtynyt lisää vielä kananmuna - ehkä kaksi. Minulla oli  niin iso muna, että laitoin vain yhden. Seos saa olla aika löysää. 

Kaada seos vuokiin ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista 175 asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.

*

Lantut kannattaa keittää kunnolla kypsiksi, jolloin ne on helppo soseuttaa. Aina lantuista ei tule hyvää sosetta, vaan joskus lanttu voi olla "tikkuinen" ja silloin makukin on yleensä vähän karvas. Luonnollisesti tikkuisesta ja karvaasta lantusta valmistettu lanttulaatikko ei ole yhtä hyvää kuin kiinteästä makeasta juureksesta valmistettu. En osaa neuvoa keinoa miten valita kaupasta tälläinen makea lanttu. Meillä lantun kulutus on vähäistä, jolloin ostan juureksen irtomyynnistä. Silloin pystyn ainakin valitsemaan mieluumin useamman vähän pienemmän ja tunnustelemaan, että lanttu tuntuu käteen kiinteältä. Toisin kuin valmiiksi (liian) isoihin pusseihin pakattuista lantuista. Uskoisin, että lanttulaatikkoa ei voi pitää uunissa liian pitkään. Maltillinen paistaminen kuitenkin kannattaa, silloin makeuden saa houkuteltua esiin. Jos laatikko alkaa ottamaan liikaa väriä, laita päälle vaikka palanen leivinpaperia.









Tänä vuonna pääsin lanttulaatikon makuun jo ennen joulua. Vietimme lapsuudenkodissani ennakkoon joulua. Lapset leipoivat pipareita, äiti oli paistanut laatikoiden kaveriksi kinkun ja tottukin kävi kolkuttelemassa. Säätkin olivat jouluiset. Pikku pakkanen, päivällä hetkisen paistava talviaurinko, upea auringonlasku ja huurteiset puut tekivät maisemasta postikorttimaisen. Nyt tiuhuuttaakin vettä. Taitaa tulla taas musta joulu.












Blogista löytyvät ohjeet myös muihin joululaatikoihin:

5 kommenttia:

  1. Lanttulaatikon voi myös imellyttää. Imellyttäminen pehmeyttää sopivasti kovankarvaista lantun makua. Teen imelletyn lanttulaatikon niin että lopputulos on selvästi kovempaa verrattuna perunalaatikkoon.

    Imelletty lanttulaatikko

    2 kg lanttuja
    1 dl vehnäjauhoja
    0,5 l maitoa
    2 tl suolaa
    50-100 g voita

    Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.

    Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

    Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

    Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

    Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 70 asteessa 1-3 tuntia. Imeltymisen loppuvaiheessa laske lämpö 65 asteeseen ja imellä 1-3 tuntia. Katkaise virta uunista. Imellystä voi jatkaa uunin jäähtyessä muutaman tunnin.

    Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana.

    Lisää soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita.

    Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

    Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

    On tärkeää että sose on 75 asteista kun se laitetaan uuniin imeltymään.

    Sose imeltyy myös käärittynä hyvin liinoihin ja annetaan imeltyä muutaman tunnin tai yli yön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ollut edes tiennyt, että lanttulaatikkoakin voi imellyttää. Minua onnisti tänä vuonna ja sain makeita hyviä lanttuja. Lanttulaatikosta tuli pehmeää ja makeaa.

      Poista
  2. On nyt sen verran kokemusta että ohjetta on pakko hiukan "viilata".

    Lanttulaatikon voi myös imellyttää. Imellyttäminen pehmeyttää sopivasti pistävää lantun makua. Teen imelletyn lanttulaatikon niin että lopputulos on selvästi sakeampaa verrattuna perunalaatikkoon.

    Naurislaatikon voi valmistaa saman ohjeen mukaan.

    Imelletty lanttulaatikko.

    Perusohje:

    2 kg lanttuja
    1-2 dl vehnäjauhoja
    0,5 l kermaa tai maitoa
    2 tl suolaa
    50-100 g voita

    Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.

    Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

    Soseuta lantut keitinveteen. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Soseesta tulee helposti liian notkeaa, joten ole tarkkana nesteen määrässä. Hyvinkin niukka keitinvesi yleensä riittää.

    Jäähdytä sose huolellisesti 74-76 asteiseksi.

    Sekoita noin 75 asteiseen soseeseen jauhot.

    Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 65-70 asteessa 2-3(4) tuntia. Ylipitkä imeltymisaika päästää makeutta karkuun ja huonontaa imeltymistulosta.

    Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana.

    Lisää soseen joukkoon suola, sulatettu voi. Lisää maitoa niin että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita.

    Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

    Paista aluksi 180-200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.

    On tärkeää että sose on 75 asteista kun se laitetaan uuniin imeltymään.

    Sose imeltyy myös käärittynä hyvin liinoihin ja annetaan imeltyä 2-3(4) tuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naurislaatikko kuulostaa myös mielenkiintoiselta.

      Poista
    2. Naurislaatikon ja lanttulaatikon imeltäminen helpottuu ja varmistuu oleellisesti, kun laatikkoon lisätään jauhoisia perunoita.
      2 kg nauriita tai lanttuja ja noin 750 g perunoita on hyvä seos.

      Poista