tiistai 13. joulukuuta 2016

Porkkanalaatikon viimeinen mahdollisuus

Olen sitä mieltä, että joulupöydässä on oltava kaikki niin kuin ennenkin. Koko joulukuu on aikaa irrotella ja hakea jouluisia makuja ja tuoksuja käyttäen uusia tekniikoita, raaka-aineita ja yllättäviä yhdistelmiä, mutta jouluna pöydässä on oltava kaikki kinkusta laatikoihin. Melkein kaikki. Porkkanalaatikkoa ei mielestäni tarvittaisi. Koska perheessä on kuitenkin yksi, joka porkkanalaatikosta pitää, päätin minäkin antaa porkkanalaatikolle viimeisen mahdollisuuden. Törmäsin nimittäin eräässä facebookin perinneruokaryhmässä reseptiin, jossa porkkanat lisättiin laatikkoon raakana. Tarkkaa reseptiä ei ollut, vaan porkkanalaatikon ohje oli ennemminkin mallia:  kyllä sen sitten kätehensä tuntoo. Näinhän se tietysti perinneruuissa, äideltä ja isoäideiltä perityissä ohjeissa, onkin. Minäpä sitten porkkanalaatikon aineet, ja tälläinen resepti tuli:*

Porkkanalaatikko


5 dl löysää riisipuuroa
300 g porkkanaraastetta
1 muna
suolaa
2 rkl siirappia

Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita porkkanaraaste riisipuuroon. Mausta suolalla ja siirapilla. Lisää seokseen muna. Kaada taikina vuokaan ja paista porkkanalaatikkoa 150 asteisessa (kiertoilma)uunissa noin tunti.

*


Monet tekevät joululaatikot raakapakasteiksi eli paistamista vaille valmiiksi, mutta minä tykkään tehdä kypsäksi asti. Tarkoitukseni on pakastaa porkkanalaatikko. Tyttöjen kanssa yritimme siististi ja huomaamattomasti ottaa pienet lusikalliset laatikon kulmasta maistaaksemme, miltä maistuu raaoista porkkanoista tehty porkkanalaatikko. Ei muuten paljon huomaa, että nurkasta on maistettu. Tätä porkkanalaatikkoa en heti tyrmää, mutta tarkempaa analyysia joudutte, ikävä kyllä, odottamaan jouluun. 

Porkkanalaatikon lisäksi meillä on joulupöydässä lanttulaatikkoa, imellettyä perunalaatikkoa, joka odottaa niin ikään pakastimessa. Viime jouluisen perunalaatikko-tutkielman löydät tämän linkin takaa. Aina ihana lanttulaatikko oli uunissa tänään yhtä aikaa porkkalaatikon kanssa, mutta siitä kirjoitan myöhemmin. Perinteisten laatikoiden lisäksi  joulupöydästämme löytyy vielä maksalaatikko, joka ilmeisesti ei ole niin perinteinen joululaatikko. Se onkin enenmmän ja vähemmän nirsoja lapsia varten. Välillä haaveilen myös makaronilaatikosta. Sellaisesta, jossa on makaronia ja munamaitoa, ja joka on hieman makea, mutta toistaiseksi se on jäänyt joka vuosi tekemättä. Olisi kiva kuulla kuuluvatko laatikot sinun joulupöytääsi?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti