keskiviikko 17. elokuuta 2016

Lampaankääpämuhennos

Lampaankäävistä sienikori täyttyy nopeasti, ainakin tänä syksynä. Kuusimetsässä on ollut lampaankääpiä niin, että kaikkea ei ole voinut mukaansa poimia. Lampaankääpä on kahden tähden ruokasieni, joka mietona sienenä maistuu myös lapsille. Tällaiselle aloittavalle sienestäjälle lampaankääpä on hyvä sieni, koska se on helppo tunnistaa. Jos metsässä erehtyykin poimimaan typäskäävän lampaankääpäänä, niin viimeistään pannulla erheen huomaa. Lampaankääpä muuttuu kypsennettäessä vihertävän kellertäväksi, typäskääpä ei. Typäskääpäkään ei kypsennettynä myrkyllinen, pahan makuinen vaan. Lampaankääpä on monikäyttöinen, siitä saa paistettua pihvin ja sitä voi käyttää muhennoksissa yksinään tai muiden sienien kanssa.  Lampaankääpää voi kuivata ja pakastaakin, kun sen on kiehauttanut nesteessään kuivalla paistinpannulla. Tässäpä teille lampaankääpämuhennoksen resepti:lampaankaapamuhennos
*

Lampaankääpämuhennos


lampaankääpiä
voita
sipuli
1 rkl vehnäjauhoja

1 dl kermaa
2 maitoa

suolaa

persilja


Puhdista ja pilko lampaankäävät pieniksi. Laita lampaankäävät kasariin ja kiehauta sienet omassa liemessään. Lisää pannulle nokare voita ja pieneksi pilkottu sipuli. Kuullotele muutama minuutti sekoitellen.

 Lisää pannulle hieman vehnäjauhoja ja sekoita. Lisää kerma ja maito pannulle. Anna kiehahtaa ja sekoittele viitisen minuuttia, jotta jauhot ehtivät kypsyä. Mausta suolalla. Koristele persiljalla ja nauti esimerkiksi perunoiden ja kalan kanssa.

*lampaankaapamuhennos


Lampaankääpämuhennokseni oli luksus-versio, sillä viikonlopulta jääkaappiin oli jäänyt hieman kermaa. Arkiruuanlaitossa en useinkaan käytä kermaa, ellei sitten viikonlopulta ole päässyt sitä kaappiin jäämään. Kerman voi hyvin jättää pois, tai lisätä maidon määrää. Jos näin teet, kannattaa tarkkailla riittääkö ruokalusikallinen jauhoja suurustamaan kastikkeen. Ja tattimuhennos, se on oma juttunsa. Tattimuhennos ei kermaa kaipaa, eikä paljon muutakaan.


lampaankaapamuhennoslampaankaapamuhennos


Luksusta oli ruokailu tuolla kertaa muutenkin. Muhennoksen kanssa samalle lautaselle saatiin myös itse pyydettyä ja savustettua ahventa. Mies hoiti kalat ja minä sienet raaka-aineesta ruuaksi asti. Tasapeli.lampaankaapamuhennos
Ihan hyvä saalis savustuspönttöön: kuha ja viisi mukavan kokoista ahventa


lampaankaapamuhennos

5 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tälle syksylle en ole vielä löytänyt lampaankääpää. Itse asiassa aika vähänlaisesti mitään sieniä. Meidän nurkilla on metsät aika kuivia. Vettä tarvis kipeästi.

   Poista
 2. Kuvassa paistetut sienet vaalean keltaisia, meillä muuttuu mustaksi.. Miksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan käynyt niin, että olette poimineet erehdyksessä typäskääpiä. Ne muuttuvat kypsentäessä violeteiksi/tummiksi/mustiksi. Lampaankääpä on kypsänä keltainen. Typäskääpä ei ole myrkyllinen, mutta karvas se on.

   Poista
  2. Paistanut liian kovalla lämmöllä, palaneet.

   Poista