keskiviikko 24. elokuuta 2016

Jauhelihakepakot - grillissä kypsentäminen saa tavanomaisenkin erityiseksi

Koulujen, ja arjen, alettua arkiruokareseptit ovat kysyttyjä. Huomaan sen, kun seuraan blogin tilastoja. Arkiruoka onkin yhtenä blogissa yhtenä tunnisteena. Tunnisteen avulla blogista löytyy helppoja ja nopeita reseptejä. Pastan ohella jauheliha on arkiruokien raaka-aineiden kunkku. Myös pasta ja jauheliha toimivat tunnisteina, joiden takaa löytyy helposti reseptejä. Jauhelihasta saa nopeasti sapuskaa, ja se maistuu lapsille. Monet jauheliharuuat ovat myös helposti lämmitettävissä ja niitä on helppo laittaa suuriakin määriä. Tärkeitä arkiruuan kriteereitä. Jauhelihakepakoita valmistettiin meillä jo kesälomalla ja grillissä. Grillissä kypsennys toi oman säväyksensä kepakoihin, mutta niiden kypsentäminen onnistuu myös uunissa.


*

Jauhelihakepakot


1 kg naudan jauhelihaa

2 dl vettä
1 dl korppujauhoja

suolaa
n 2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl jeeraa
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl valkopippuria

1 muna
1 keltuainen

2 rkl worchestershirekastiketta
2 rkl soijaa

Mittaa kulhoon vesi ja korppujauhot. Anna jauhojen turvota 10 minuuttia. Mausta jauhoseos. Seos saa olla voimakkaan makuinen, koska sillä maustetaan kokonainen kilo jauhelihaa. Lisää jauheliha ja sekoita korppujauhoseos hyvin taikinaan, mutta älä vaivaa liikaa. Lisää munat, soija ja worchestershirekastike ja sekoita vielä taikaina sekaisin.

Muotoile taikinasta samankokoisia pötkylöitä.  Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia pötkylöiden koosta riippuen tai grillaa kypsäksi epäsuoralla tulella esimerkiksi parilalla ja käytä lopuksi suorassa tulessa, jolloin pinta rapsakoituu ja saa tulesta vielä vähän makua.

Tarjoile kepakkoja perunoiden, salaatin tai kasvisten kaverina ihan tavallisena arkiruokana.

*
Laadukkaasta jauhelihasta valmistuu ruokaisia kepakoita. Tuollaisesta kilon satsista riittää tälle porukalla noin 7 annosta. Ruokailulta ylijääneet pakastetaan tai otetaan evääksi töihin. Koko porukka ei kahta kertaa näillä määrillä ruokaile. 

Pidän kovasti hieman etikkaisesta mausta, jota näihin kepakoihin tuo worchestershire-kastike. Tarkoituksena oli lisätä mausteeksi myös paahdettua sipulia, mutta jotenkin tuossa ruokaa tehdessä unohdin koko sipulin. Onneksi muita mausteita oli tarpeeksi. Pienestä määrästä tomaattipyreetä ei liiemälti tule makua. Enemmän sen funktio onkin tuoda väriä. Silloin kun nämä kepakot syötiin oli vielä kesä ja loma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti