tiistai 2. elokuuta 2016

Kesäkeitto - vielä ehtii, vielä on kesää jäljellä

Kesä jatkuu, vaikka kesän pisin lomajakso on osaltani taputeltu.  Talvikauden soppalauantai on ollut lomalla sekin, mutta joitakin keittoja meillä kesälläkin valmistuu. Ainakin kerran. Kesäkeitto on ihan parasta kesäistä arkiruokaa. Keitto valmistuu lounaaksi tuota pikaa. 


*

Kesäkeitto viikonloppukokin tapaan

4 annosta

12 pienen pientä siikliä
1 iso porkkana
puolikas pienestä kukkakaalista
pienehkö kesäsipuli (varsineen)
1-2 dl herneitä
suolaa
kokonaisia maustepippureita
vettä
1/3 pkt voimakasta koskenlaskijaa

koristeeksi persiljaa

Pese perunat ja porkkana huolellisesti. Kuori, jos katsot tarpeelliseksi.  Pilko perunat sopivan kokoisiksi. Minun perunani olivat todella niin pieniä, että ne saattoi käyttää kokonaisena. Pilko porkkanat lanteiksi ja irrottele kukkakaalista pieniä kukintoja. Availe herneenpalot ja irrottele herneet valmiiksi. Pilko sipuli pieneksi. Myös varren voi halutessaan käyttää. Minun sipulissani varsi oli jo ehtinyt sen näköiseksi, että jätin käyttämättä.

Lisää kattilaan loraus öljyä. Kuullota pieneksi pilkottuja sipuleita muutama minuutti. Lisää kattilaan porkkanalantit, pienet kukkakaalin kukinnot ja perunat. Sekoittele ja kuullota pieni tovi. 

Lisää kattilaan sen verran vettä, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri. Mausta liemi suolalla ja kokonaisilla maustepippureilla. Keitä kunnes kasvikset alkavat olla kypsiä. Lisää joukkoon koskenlaskija kuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Lisää lopuksi herneet. Tarkista maku, koristele persilijalla ja nauti!

*


Kesäkeiton paras sesonki alkaa pikkuhiljaa olemaan ohi. Parhaimmillaanhan keitto on silloin, kun kasvikset ovat uusia ja tuoreita. Toripäivänä onnistuin löytämään vielä ihan pieniä perunoita, joista kuorikin lähti helposti harjaamalla pois. Porkkanan jouduin jo kuorimaan.
Kesäkeitto ei ole kovinkaan suuressa huudossa meidän perheessä. Kerran kesässä on ehdoton maksimi, kun uskallan kesäkeittoa tarjota. Soppalauantaisin olen tottunut keittämään soppaa isomalla, vähintään 5 l, kattilalla. Minulla oli siis suuri haaste keittää kesäkeittoa vain yhdelle aterialle kolmelle kesäkeittonirsoille. Onnistuin! 

Koskenlaskijan avulla keitto on muiden perheenjäsenten suussa maistuvampaa, itselleni maistuisi kesäkeitto ihan perinteisellä maitoliemelläkin. Jotta sain mukisematta kaikki syömään edes yhden annoksen, lupasin jo ennakolta hövelisti, että yhden kasviksen saa kukin jättää syömättä.  Ihan hyvä diili. Mies söi urheasti  ja esimerkillisesti niin herneet kuin kukkakaalitkin, mutta kuopus jätti syömättä porkkanat ja esikoinen herneet. Minulle kesäkeitto oli yksi kesän parhaista lounaista. Kyllä näillä kukkakuvilla ja tällä kesäkeitolla jaksaa odottaa ensi kesään, kun välillä syö jotain muuta.

2 kommenttia:

  1. Kesäkeittoa ei ole tullutkaan tehtyä aikoihin! Vielä on kesää jäljellä, joten täytyypä laittaa pata porisemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopeasti vaan perunat pataan ennen kuin kesä loppuu :)

      Poista