torstai 28. heinäkuuta 2016

Tomaattilotta - kesäinen ruokapöydän kaunistaja

Tomaattilotta on makean, kääretortusta valmistetun, charlotan suolainen pikkuserkku, joka on nimensä mukaan tomaatista valmistettu. Täytteen pääraaka-aine on yleensä tuorejuusto.  Tomaattilotta on aivan parasta näin kesän kääntyessä kohti syksyä. Kotimaiset tomaatit alkavat olla jo todella maukkaita. 




Ihan ensimmäisen tomaattilotan ohjeen olen aikoinaan bongannut Aamulehden ruokasivuilta, joitakin vuosia sitten. Tuota ohjetta en tullut ottaneeksi ylös, joten tomaattilotta on sovellettu hatarien muistikuvien mukaan. Tomaattilottaa voi täyttää makumieltymystensä ja/tai jääkaapin sisällön mukaan. Tässä eräs versio:


*

Tomaattilotta


5 tomaattia

180 g katkarapuja (jätä muutamia koristeeksi)
180 g yrttituorejuustoa
2 dl turkkilaista jugurttia
sipulia
suolaa 
pippuria

2 liivatelehteä
puolikkaan sitruunan mehu

koristeeksi karkarapuja, basilikaa ja korianterin kukkia

Laita liivatelehdet kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. 

Vuoraa pyöreä kulho tuorekelmulla.

Huutele ja kuivaa tomaatit. Leikkaa tomaatista ohuehkoja, kuitenkin saman paksuisia siivuja. Asettele tomaattit kelmulla vuoratun kulhon reunoille.

Valmista täyte. Pilko sipulit ja sulatetut, hyvin valutetut katkaravut pieniksi. Sekoita tuorejuusto ja jugurtti hyvin sekaisin. Lisää seokseen pilkotut sipulit ja katkaravut. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Lämmitä sitruunamehua mikrossa. Sulata liivatelehdet sitruunamehussa ja kaada neste juusto-jugurttiseokseen hyvin sekoittaen. Kaada täyte tomaateilla vuorattuun vuokaan. Peittele hyvin ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia tai vaikka yön yli.

Kumoa tomaattilotta juuri ennen tarjoilua tarjoiluastialle ja koristele.

Tomaattilotta sopii hyvin esimerkiksi kesäisen lounaspöydän lisäkkeeksi uusien perunoiden kaveriksi.

*


Tomaattilottan ulkonäköön saa vaihtelua käyttämällä eri kokoisia ja eri näköisiä tomaatteja. Minulla oli käytössäni keltaisia ja punaisia. Tomaatit kannattaa leikata keskenään suurin piirtein samankokoisiksi siivuiksi. Lottaan kannattaa käyttää vain ne osat tomaatista, joissa on mukana siemeniä. Kokki voi syödä pääpalat.









Täytettä voi varioida mielensä mukaan.  Täytteen sekaan sopii hyvin esimerkiksi kinkku, kylmäsavulohi, tonnikala tai erilaiset kasvikset. Käyttämällä erimakuisia tuorejuustoja tai erilaisia maitovalmisteita tomaattilottaan saa erilaisia vivahteita ja makuja. Esimerkiksi kermaviili käy oikein hyvin täytteen raaka-aineeksi. Jos käytät kermaviiliä, ota tämä huomioon liivatelehtien määrässä. Myös kakun hyytymiseen käytettävissä oleva aika vaikuttaa siihen, montako liivatetta tarvitset. Tähänkin lottaan olisi voinut laittaa enemmän liivatetta, mutta kuten olen aikaisemminkin kertonut, en ole oikein sinut liivatteen kanssa.





Tomaattilotta on näyttävän näköinen lisäke noutopöydässä tai miksei ihan tavallisessa kesäisessä lounaspöydässä. Valitettavasti se ei leikatessa pysy kovin siistinä. Syy miksi tomaattilottaa ei tule tehtyä kovin usein on varmastikin juuri tuo. Tomaattilottaa ei viitsi nostaa toista kertaa ruokapöytään, koska se ei todella pysy siistinä. Kannattaakin tehdä lotta vaikkapa silloin, kun pöydässä on tavallista enemmän syöjiä, vaikkapa kesävieraita.

2 kommenttia:

  1. Kiva idea! Tämä pitää muistaa kun ensi kerran pähkäilee mitä suolaista pöytään laittaisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä on tosiaan aika helppo ja vaivaton toteuttaa, mutta silti hyvännäköinen pöydässä.

      Poista