maanantai 11. heinäkuuta 2016

Chermoula-munakoisot ja bulgursalaatti

Viikonloppukokin perheessä syödään kyllä kasviksia, mutta harvoin kasvisruoka on pääruokaa. Cheromoula-munakoisot ja bulgursalaatti sopisi loistavaksi nautittavaksi ihan sellaisenaan. Meillä munakoisot nautittiin karitsan ribsien, karitsa bratwurstin ja karitsakoftan lisäkkeenä. Koko ruoka syntyi, koska nyt minulla vihdoin on säilöttyjä sitruunoita!






Säilöttyjä sitruunoita löytyy ainakin etnisistä kaupoista, ja varmasti myös hyvin varustelluista ruokakaupoista. Kotikaupungin kaupoista en ole sitruunoita onnistunut löytämään, joten hankinta odotti kaupunkireissua. Ehkä joku päivä koitan säilöä sitruunoita itse. Nyt kuitenkin keskityn siihen, että saan käytettyä koko ison sitruunapurkin.









Säilötyn sitruunan hapanimelä maku ja kaunis kirkas väri tuovat automaattisesti mieleen välimerellisen, pohjoisafrikkalaisen tai Lähi-idän alueen keittiöt. Sieltä suunnalta lähdin etsimään reseptiä, eikä minun kauaa tarvinnut miettiä, kun törmäsin googlaillessani Ottolenghin chermoula-munakoisoihin. Voin muuten samoin tein lisätä Ottoleghin ulkolaisten suosikkikokkieni listan jatkoksi. Ennestään listallani ovat muun muassa Rick Steinin, Rachel Khoon ja Tina Nordströmin.



*

Chermoula-munakoisot ja bulgursalaatti


Chermoula

2 valkosipulin kynttä
2 rkl jeeraa
1 rkl korianteria
1 tl cayannepippuria
1 tl jauhettua paprikaa
1 tl savupaprikajauhetta
puolikas pienestä säilötystä sitruunasta
1 dl oliiviöljyä

2 munakoisoa


Bulgursalaatti

2 dl bulguria
2,5 dl kiehuvaa vettä
suolaa

1 pieni rasia rusinoita
1 dl lämmintä vettä

limen mehu
0,5 dl oliiviöljyä

pieni kourallinen tuoretta korianteria
iso kourallinen tuoretta minttua
1 dl vihreitä oliivirenkaita
1 dl paahdettuja manteleita
muutama pieni kevätsipuli varsineen päivineen

Tarjoiluun

turkkilaista jugurttia suolalla ja oliiviöljyllä maustettuna.

Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Sillä aikaa kun uuni lämpenee valmista chermoula. Valmistaminen onnistuu hyvin morttelissa. Lisää aineet öljyä lukuunottamatta mortteliin ja jauha hienoksi. Lisää lopuksi öljy. Tarkista pitääkö seokseen lisätä suolaa. Minä en lisännyt. Suola tuli säilötyistä sitruunoista.

Halkaise munakoisot. Tee munakoisoihin syviä ristikkäisiä viiltoja, mutta varo puhkaisemasta kuorta. Asettele munakoisot uunivuokaan ja levitä chermoula munakoisojen pinnalle. Paista uunissa noin 40-50 minuuttia munakoisojen koosta riippuen. Munakoisot saavat paistua täysin pehmeiksi ja kypsiksi. Pinta saa ottaa vähän väriäkin.

Valmista munakoisojen kypsyessä bulgurista salaatti.

Mittaa kulhoon desin verran lämmintä vettä ja laita pieni rasiallinen rusinoita likoon.

Mittaa kattilaan 2,5 dl vettä ja kiehauta se. Kun vesi kiehuu nosta kattila pois hellalta, mausta vesi suolalla ja kaada bulgur kattilaan. Bulgur hautuu kypsäksi noin kymmenessä minuutissa.

Paahda manteleita kuivalla pannulla. Pienennä hiukan paahdettuja manteleita. Hienonna myös sipulit ja yrtit.

Sekoita kypsän bulgurin joukkoon noin 0,5 dl oliiviöljyä, limen mehu sekä liotetut valutetut rusinat. (sitruuna sopisi varmasti paremmin, mutta se oli loppunut.) Lisää seokseen myös paahdetut mantelit, oliivit, hienonnetut sipulit ja yrtit. Sekoita hyvin.

Tarkista maku ja lisää suolaa, jos on tarpeen.

Tarjoile chermoula-munakoisot ja bulgur kanssa kevyesti suolalla ja oliiviöljyllä maustetun jugurtin kanssa sellaisenaan pääruokana tai lisäkkeenä esimerkiksi grillatulle karitsan lihalle.

*


Bulgurista olen tehnyt taboullahia aiemminkin. Hyvää oli tämäkin versio bulgursalaatista, johon tuli makua sipulin ja yritin lisäksi rusinoista ja manteleista. Vaikka keitinvedessä oli suolaa, olivat suolaiset oliivit hyvä lisä salaatille. Salaattia tuli aika reilu annos, etenkin kun se ei oikein kelvannut epäluuloisille apukokeille. Salaatti ei ollut säilytyksestä moksiskaan, maku taisi jääkaapissa vain parantua.





Chermoulaa tehdessä olin aivan fiiliksissä. Miksi ihmeessä en ole aiemmin hankkinut kunnon morttelia? Sekoitin mausteseoksen suoraan morttelissa. No, sitruunaa hienonsin  ensin vähän pienemmäksi veitsellä.





Munakoisot olivat niin isoja, että kahdestaan (ne nirsot lapset) emme jaksaneet syödä kahta munakoisoa. Kaavin ylijääneen kypsän munakoison sisällön jääkaappiin jatkojalostusta varten, mutta se onkin toinen tarina. Jos sinulle käy samoin, ota ihmeessä ylijäänyt munakoiso talteen. Kerron toisessa postauksessa, mitä paahdetusta munakoisosta kannattaa tehdä. Munakoisojen valmistaminen oli helppoa. Munakoison viiltely on oikeastaan ainoa asia, jossa voi mennä pieleen. On tärkää, että viillot ovat riittävän syvät, että maustekastike pääsee maustamaan koko munakoison. Täytyy kuitenkin varoa, ettei viiltoja tehdessä riko kuorta.















Hätäisen kokin hommaa tämän ruuan valmistaminen ei ole. Ruokaa ei kannata alkaa tekemään siinä vaiheessa, kun jo on nälkä. Munakoisot kypsyvät koosta riippuen 40-50 minuuttiin. Lopputulos kuitenkin palkitsee! Meidän pöytään chermoula-munakoisoja tehdään ihan varmasti toisenkin kerran.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti