keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Karitsan ribsit- vihdoin onnistunut lopputulos

Olen ollut vähän tuskastunut karitsan ribsien kanssa. Joka tammikuiseen karitsanliha kauppaan kuuluu myös ribsejä. Tänä vuonna sanoin ääneen jo tuottajallekin, että muutoin on hyvää, mutta ribsejä en meinaa saada onnistumaan. Nyt olen löytänyt hyvän tavan valmistaa karitsan ribsit. Kiitos vaan Herkkuja grillistä ja keittiöstä -blogiin! Selvää on, että pelkästään grillissä ribsejä ei saa kypsäksi, Aikaisemmin olen koittanut keittää ribsejä mausteliemessä, mutta silloin karitsan ominaismaku häviää ja syöjälle tulee lihakeitto-mielleyhtymä. Uunissa paahtaminen toimii possun ribseille, mutta karitsan ribseille se ei tunnu ideaalilta valmistustavalta. Oikea tapa olikin uunissa etikkahöyryssä esikypsentäminen, ja tämän jälkeen käyttäminen grillissä! Tätä konstia aion koittaa myös possu ribseille, vaikka olen ihan tyytyväinen grilliribsien reseptiinkin.*

Karitsan ribsit


860 g karitsan ribsejä

hiukan öljyä lihojen pintaan

mausteseos

1 tl paprikaa
1 tl chilimausteseosta
3 tl juustokuminajauhetta eli jeeraa
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl kuivattua timjamia
3 tl suolaa
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl sokeria

haudeliemi

3 rkl punaviinietikkaa
3 rkl vettä

bbq-kastike grillausta varten

1 rkl ruokaöljyä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
2 tl jeeraa
1/2 pötköä tomaattimurskaa
2 rkl muscovadoa
(0,5 dl bbq-kastiketta)
1-2 dl vettä
1 rkl worcestershire-kastiketta
ripaus suolaa


Esikäsittele karitsan ribsit. Leikkaa mahdollisuuksien mukaan kalvoja ja ylimääräistä rasvaa pois. Kun olet tyytyväinen lopputulokseen, levitä hieman öljyä lihojen pintaan.

Sekoita mausteet keskenään. Hiero seos lihojen pintaan. Jos haluat, anna marinoitua ennen uuniin laittoa kylmässä. Tosin totesin, että ainakin karitsan lihaan maku tarttui, vaikka laitoin lihat heti maustamisen jälkeen uuniin. En tiedä onko possun lihan kanssa toisin.

Aseta lihat folion sisään. Ota riittävän suuri/suuret palat folioa, että saat tehtyä foliosta löysän nyytin lihojen ympäri.

Sekoita keskenään punaviinietikka ja vesi. Kaada seos varovasti folionyytin pohjalla.

Kypsennä lihoja noin 120 asteisessa uunissa pari tuntia. Tykkään kypsentää lihat uunissa aivan kypsiksi asti eli niin kauan, että liha alkaa irrota luusta.

Valmista Bbq-kastike ribsien kypsyessä uunissa.  Laita kattilan pohjalle loraus ruokaöljyä. Lisää öljyyn paprika, chili ja jeera. Kuullottele kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Lisää kattilaan tomaattipyre, sokeri ja vesi. Sekoita hyvin. Lisää (haluamasi makuinen bbq-kastike,) worchestershire-kastike ja suola. Anna kiehua miedosti poreillen muutama minuutti, kunnes maut ovat tasaantuneet ja rakenne on mieleistäsi.  

Grillaa kypsiin ribseihin kaunis ja maistuva pinta. Voitele mieleiselläsi bbq-soossilla lihojen pintaa grillauksen aikana. Kun lihat ovat saaneet kauniin karamellisoidun pinnan ja lämmeneet riittävästi. Nosta ribsit pois grillistä ja leikkaa sopiviin paloihin.

*Karitsan ribsien käsittely vaatii enemmän työtä kuin possun ribsien. Lihassa on enemmän kalvoja ja rasvaa, joten lihan trimmaaminen ottaa enemmän aikaa. Kokonaan renslaamatta ribsejä ei kannat jättää. Syöminen ei ole miellyttävää, jos lihassa on liikaa kalvoja ja rasvaa. Kalvot kannattaa ottaa pois myös luiden puolelta. Tässä vielä uudemman kerran linkki herkkuja grillistä ja keittiöstä -blogiin, josta löytyy hyviä kuvia ribsien trimmaamisesta. Tosin karitsan lihan kanssa pitää tehdä vähän enemmän töitä kuin possun, mutta samoilla neuvoilla onnistuu.Paljon on jo trimmattu, vähän on vielä hommaa jäljelläPintamaustettu kylkirivi menossa uuniin etikkahauteeseenKypsät lihat grillausta vaille valmiita tarjottavaksi


Käsiteltyä lihaa voi pintamaustaa mausteseoksella aika reilusti. Kannattaa käyttää itselle mieleisiä makuja. Mielestäni tämän kertainen mausteseos oli mittasuhteiltaan aika onnistunut. Etikkahöyryssä kypsentämisestä ei mielestäni tullut juurikaan makua lihaan.Grillimausteseos karitsan ribseille


Maustoin ja kypsensin ribsit aikapulan vuoksi jo grillaamista ja syömistä edeltävänä päivänä. Kypsennetty liha säilyy oikein hyvin jääkaapissa, jos aika ei anna myöden kypsentää lihoja samana päivänä, kun ne on aikonut syödä. Meidän grillaaja halusi grillata ribsirivin kokonaisena. Kuulemma niin on helpompi. Toinen vaihtoehto on leikata kylkirivi annospaloihin etikkahöyryssä kypsentämisen jälkeen ja grillata palasina. 

Bbq-kastikkeen keittelyssä menin melkein sieltä mistä aita oli matalin. Jääkaapissa oli pieni määrä valmista kastiketta, mutta koska se ei oleisi mitenkään riittänyt lihoihin, keittelin tomaattipyreestä ja mausteista kastikkeen, jonka mausteeksi lisäsin jääkaapista bbq-kastikkeen lopun. Ihan kelvollinen lopputulos, ja melkein itsetehty soossi.

Alkuvuodesta ostetun karitsan ruhon ribsit on tällä erää syöty. Ensi vuonna ei tarvitse enää harmitella ja päivitellä miten saa ribsit onnistumaan. Kyllä onnistuu! Ribsit tuntuivat maistuvan koko perheelle. Lisäksi ruualla tarjottiin karitsan bratwurstia, karitsakoftaa ja Ottoleghin chermoula-munakoisoja bulgursalaattia, joka oli niin loistava ruoka, että sen resepti on myös kirjoiteltava ylös blogiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti