keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Viikonloppukokki perinnekokkina: mokkooset

Vaikka ihan paras lättykausi on kesän myötä vasta alkamassa, tarjoilen jo vaihtoehtoa perinteiselle. Tai perinteinen herkku mokkoosetkin ovat, ainakin minulle ja varmasti monelle muulle pohjalaiselle.  Mokkooset muistuttavat lättyjä, mutta ne ovat paksumpia. Mokkoisten salaisuus on piimässä ja nostatusaineessa. Tässä tapauksessa, kun nesteenä on piimä, nostatusaineena toimii sooda.mokkooset*

Mokkooset


3 munaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
5 dl piimää
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja

voita paistamiseen

sokeria

Riko kulhoon munat ja lisää piimä, sokeri sekä suola. Sekoita hyvin. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhot hyvin sekoittaen taikinaan. Anna taikinan tekeytyä vähintään vartin verran ennen paistamista. Taikina on paksumpaa kuin lättytaikina, mutta hyvin juoksevaa kuitenkin.

Lisää paistinpannulle voita ja paista taikinasta mokkoosia. Käännä siinä vaiheessa, kun ilmakuplat nousevat taikinan läpi ja taikina alkaa hyytyä. Tavoitteena on kauniin ruskea pinta molemmin puolin. Taikina pysyy kasassa, etkä tarvitse lättypannua paistamiseen.  Tavallisella (valurauta)pannulla onnistuu mainiosti!

Kun mokkooset ovat kypsiä, ripotele päälle sokeria. Nauti sitä mukaa kun saat paistettua tai paista koko satsi kerralla ja nauti sitten, vaikkapa maidon, kahvin tai mehun kera.

*mokkoosetmokkooset


Mokkoosille, kuten perinneleivonnaisille yleensäkin, oma resepti on ainoa oikea. Minun oikea reseptini on peräisin mummulta ja onhan äitikin mokkoosia paistellut. He taitavat tehdä taikinan näppituntumalla (kyllä sen sitte kätehensä tuntoo), ja niin minäkin yleensä. Tällä kerralla mittasin ja kirjoitin reseptin ylös. Noudatin kyllä mummun ohjeita, joiden mukaan esimerkiksi soodaa saa olla sen verran, että se maistuu taikinassa.  Piimän sijaan nesteenä voi käyttää hieman vanhaa viiliä tai kermaviiliä.

Olethan huomannut, että Viikonloppukokkia voi seurata myös facebookissa. Tykkäämällä pääset seuraamaan blogin päivittymistä ja Viikonloppukokin muitakin puuhia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti