torstai 12. toukokuuta 2016

Kaalisotku - ei nimi ruokaa pahenna

Yritän tässä pitää kiinni uudenvuodenlupauksestani. Lupasin julkaista blogissa enemmän arkiruokareseptejä, koska suurinosa ruuasta, jota syömme, on arkista sapuskaa. Tärkein kriteeri arkiruualle on ehdottomasti nopea valmistuminen. Yksi lempiraaka-aineistani on kaali. Onneksi muutkin perheenjäsenet syövät kaalia. Eivät tosin samalla intohimolla kuin minä, mutta syövät kuitenkin. Aina aika ajoin nopea arkiruoka valmistuu kaalista. Koska varhaiskaali on nyt sesongissa, tämä kaaliresepti on hyvinkin ajankohtainen. Ruoka tosin onnistuu hyvin talvellakin keräkaalista, silloin sen valmistaminen vain ottaa hieman enemmän aikaa. Tämä loistava arkiruoka on nimetty perheessä kaalisotkuksi ei kovin mairitteleva nimi, mutta hyvin kuvaava.kaalisotku*

Kaalisotku


500g naudan paistijauhelihaa
varhaiskaali
sipuli
kesäkurpitsa 
paprika
suolaa
mustapippuria
jeera

soijaa
kuivattua lipstikkaa
kuivattua meiramia

nokare voita 
tilkka öljyä

Laita nokare voita ja tilkka öljyä kasariin. Paista jauheliha kypsäksi. Mausta jauheliha suolalla, pippurilla ja jeeralla. Lisää kasariin pieneksi pilkottu sipuli, kesäkurpitsa ja paprika. Sekoittele hetkinen. Pilko pieneksi varhaiskaali ja lisää kasariin. Kääntele kaalisotkua niin, että kaalikin lämpenee ja alkaa kypsyä. 

Mausta vielä soijalla, lipstikalla ja meiramilla ja tarjoille nälkäisille arjen ahertajille,

*


Haaveet lounaseväistä olivat turhat, kaikki meni. Kaalisotkun raaka-aineet vaihtelevat joka kerran vähän sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Usein käytettyjä raaka-aineita reseptissä mainittujen lisäksi tai sijaan ovat porkkana ja varsiselleri. Lisäksi kaalisotkuun saa upotettua keitettyjen perunoiden, riisin tai nuudelin jämiä. Talvisin tehty ruoka saattaa kaivata makeuttamista. Silloin kaalisotkuun kannattaa lisätä hieman siirappia. Varhaiskaali ei mielestäni makeutta kaipaa. 

Kaalisotkussa tuli testattua myös uusi hieno äitienpäivälahjaksi saamani mandoliini: toimii! Mandoliinilla soittelin pieneksi kesäkurpitsan, sipulin ja paprikan. Varhaiskaali meni pieneksi perinteisesti veitsellä. 

Ihana toukokuinen hellejakso on saanut luumupuun kukkimaan. Toivottavasti säät eivät viilene liikaa, että pölyttäjät eivät tyystin katoa. Luumupuu on upeimmillaan nämä muutamat toukokuiset päivät.Sinikka-luumu kukkassaSinikka-luumu kukassa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti