tiistai 10. toukokuuta 2016

Sumakkikanaa grillivartaissa

Muistan, kun jo edellisenä talvena tarvitsin välttämättä sumakkia johonkin ruokaan. Sumakkia haettiin kaupungista etnisestä kaupasta melkein varta vasten tehdyllä reissulla. No, se sumakkiruoka jäi arvatenkin tekemättä. Siitä asti iso sumakkipurkki on pyörinyt kaapissa (ja vielä opin, että olisi kannattanut säilyttää se jääkaapissa), enkä oikein ole tiennyt, mihin olisin maustetta käyttänyt. Ihan ensimmäisenä kokeilin sitä kanavartaisiin.



sumakkikanaa grillivartaissa



Sattumalta en maustetta laittanut broileriin, vaan sumakki muistui mieleeni, kun menneellä viikolla seurasin taas englantilaista Rick Steinia ruokamatkalla Venetsiasta Istanbuliin. Sarja on esitetty kevään kuluessa Yle Teemalla. Tv-ohjelman ruuista on taltioituna useampi epämääräinen muistilappu. Huomasin pitäväni tämän brittikokin tavasta laittaa ruokaa ja käsitellä raaka-aineita. Harmi, että nautinnollinen sarja on nyt loppu. Rick Stein pääsi Istanbuliiin. Ilman upeaa telkkarisarjaa sumakkipurkki todennäköisesti pyörisi vielä maustehyllyllä hyvinkin pitkään. 

Sumakki on mauste, jota käytetään lähi-idän keittiössä. Kovin yleinen se ei Suomessa ole. Sitä ei ollut kovin helppo löytää edes etnisistä kaupoista. Tai kokeilkaas googlata sumakki. Ei tule kovin monta osumaa. Sumakki jauhetaan kuivatuista marjoista. Se on väriltään kauniin punainen. Mieleen tulee kuivattu karpalo. Maultaan mauste on marjaisa, sitruksinen ja melko hapokas. Sumakkia suositellaan käytettäväksi kasvisten, kanan, kalan ja grillatun lihan maustamiseen. Ainakin kanalle se sopi hyvin.  Se on nyt testattu. Maultaan sumakki tuntuu olevan melko mieto, joten maustetta voi lisätä rennolla ranteella.



sumakki



*

Sumakkikanaa vartaissa


800 g broilerin rintafileitä

marinadi:

4 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl chilimausteseosta
2 rkl tomaattipyrettä
3 rkl sumakkia
suolaa
2 rkl balsamicoa
2 tl muscovadoa tai 2 rkl granaattiomenasiirappia

oliiviöljyä

varrastikkuja

Jos käytät puisia varrastikkuja, laita tikut veteen likoamaan. Sekoita marinadin ainekset. Sumakkia saa todella annostella reilulla kädellä. Mitta on oikeasti ruokalusikka! Lisää lopuksi oliiviöljyä niin, että saat riittävän määrän marinadia.

Leikkaa broilerin fileet sopivan kokoisiksi suikaleiksi ja laita marinadin sekaan. Anna lihojen maustua vähintään tunti, mutta pidempikään aika ei tee huonoa. Itse pidin broileria marinadissa lähes 6 tuntia.

Pujota marinoitu liha varrastikkuihin ja kypsennä vartaita grillissä ritilän päällä noin 10 minuuttia välillä käännellen. 

*


Vähän jouduin Rick Steinin ohjetta soveltamaan. Ensinnäkin Stein teki kanansa kokonaisesta kanasta, minä käytin broilerin fileitä. Toisekseen Steinin kanat kypsyivät uunissa, minun grillissä. Ja kolmanneksi hän käytti marinadissa aurinkokuivattua tomaattitahnaa ja granaattiomenasiirappia. Minulla ei ollut kumpaakaan. Luulen, että aurinkokuivattua tomaattitahnaa löytyy ihan marketista, mutta granaattiomenasiirappi kuulostaa sellaiselta, että sitä varten täytyy tehdä reissu etniseen ruokakauppaan kaupunkiin. Yritin korvata siirapin makeutta muscovadolla. Pelkona oli kuitenkin liian makea marinadi. Epäilin, että sumakin happamuus ei yksin riitä, joten lisäsin marinadin 2 rkl balsamicoa.

edit 4.7.2016: Olen valmistanut sumakkikanaa uudemman kerran, muuten ylläolevalla ohjeella, mutta lisäsin marinadiin 2 rkl granaattiomenasiirappia. Ja niin teen myös jatkossa!



kanaa sumakki-marinadissa



Sumakkikanaa grillivartaissa


Kuten on monen grillauspostauksen yhdeydessä tullut selville, viikonloppukokki ei juuri grillaile. Niin tälläkin kerralla. Minä tein esivalmistelut ja mies hoiti ruuan kypsentämisen grillissä. Marinoitu broilerin liha kypsyy grillissä varsin nopeasti, ja oikeastaan kaiken muun onkin oltava valmiina siinä vaiheessa kun grillaus aloitetaan. Puisten varrastikkujen huolellisesta liottamisesta huolimatta tikut syttyivät tietenkin palamaan, tai sitten napsahtelivat muuten vain poikki. Minulla taisi tulla mitta täyteen ja seuraavan kerran, kun kaupassa silmiini osuu ruostumattomasta teräksestä valmistettuja varrastikkuja, nappaan ne mukaan.

Sumakkikana lisukkeena tarjoiltiin tsatsikia ja vihrää salaattia. Lapsille taisin lisäkkeksi keitellä vähän nuudelia. Kanavartaat maistuivat koko perheelle, ja veikkaankin, että näitä tehdään meillä toisenkin kerran. Kevään pahimman flunssan jälkimainingeissa makua on vaikea kuvailla, kun mikään ei oikein maistu miltään tai kaikki maistuu samalta. Broileri oli sumakin ansiosta hapokas, marjaisa, mutta aromaattisen raikas. Pieni määrä chiliä ei tehnyt ruuasta lainkan tulista. Tulisuutta olisi voinut olla jopa hieman enemmänkin. Tiedä sitten mitä granaattiomenasiirappi olisi ruualle tehnyt. Se on nyt joka tapauksessa hankintalistalla.



sumakkikanaa grillivartaissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti