maanantai 22. elokuuta 2016

Marinoidut belugalinssit - proteiinia muualtakin kuin lihasta

Aina välillä pohdin tosissani sitä, että meidän perheessä syödään paljon lihaa. Enemmän kuin mitä ihminen elääkseen tarvitsee. Syödään meillä toki kalaa ja kasviksiakin, mutta harvoin ruoka on täysin kasvisruokaa. Kasvikset ovat lähes poikkeuksetta lisäkkeenä, eivät pääruokana. Nämä ajatukset tuppaavat nousemaan mieleen aina näin loppukesästä ja alkusyksystä, kun tuoreita kotimaisia kasviksia on saatavilla runsaasti. 

Aina välillä yritän pitää lihatonta maanantaita, mutta vähän huonolla menestyksellä. Lasten syömät kasvisruuat ovat vähissä. Eikä tämä pohdinta tule johtamaan siihen, että meillä ryhdyttäisiin kasvissyöjiksi. Itsekin pidän lihasta niin paljon, että en missään tapauksessa ole valmis siitä luopumaan, eikä se ole tarpeenkaan. Tällä kerralla ajatustyö johti siihen, että päätin itse toimia hyvänä esimerkkinä. Välillä voi syödä kasvisruokaa! Eniten kasvisruuassa tuovat päänvaivaa proteiinit. Kasvissyöjien proteiinit ovat raaka-aineina vieraampia. Punaiset linssit ovat ennestään tuttuja, mutta kaupunkireissulla hankin kokeiluun mustia belugalinssejä.
Belugalinssit ovat kauniita mustia helmen muotoisia linssejä kuin kaviaaria, siitä ne ovat saaneet nimensäkin. Belugalinssit ovat helppokäyttöisiä. Niitä ei tarvitse liottaa. Huuhdellut linssit keitetään kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Linssejä voi syödä sellaisenaan, niitä voi käyttää lisäkkeenä, tai niillä voi höystää esimerkiksi patoja tai salaatteja. Minä päädyin marinoimaan linssit. Marinoituja, kypsennettyjä linssejä on sitten tarkoitus hyödyntää, kun teen eväitä työpaikalle lounaaksi.


*

Marinoidut belugalinssit


1 dl belugalinssejä
suolaa 
vettä

marinadi

0,5 dl oliiviöljyä
nippu persiljaa
mustapippuria
1 tl hunajaa
1/2 pienestä säilötystä sitruunasta

Huuhtele linssit kylmällä vedellä. Laita vettä kiehumaan ja mausta se suolalla. Lisää huuhdellut linssit veteen ja keitä noin 20 minuuttia. 

Sillä aikaa kun linssit kiehuvat, valmista marinadi. Pilkkomalla pieneksi persilja ja säilötty sitruuna. Sekoita kaikki aineet keskenään.

Kaada kypsät linssit siivilään ja kippaa linssit heti lämpimänä siivilästä marinadin sekaan. Anna marinoitua hetki tai yön yli. Linssit voi syödä lämpimänä tai kylmänä. Marinoidut linssit säilyvät hyvin jääkaapissa useita päivä.

*


Marinoitujen linssien suhteen on todella uskottava esimerkin voimaan. Vanhempi apukokki kieltäytyi maistamasta vedoten purkkaan, jonka oli juuri laittanut suuhun happohyökkäystä torjumaan. Nuorempi apukokki, joka vielä istui ruokapöydässä, otti 3 (!) linssiä, mutta miehen kanssa maistelimme heti lämpimiltään muutaman lusikallisen. Saas nähdä miltä linssit maistuvat, kun ne ovat marinoituneet yön yli.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti