keskiviikko 10. elokuuta 2016

Raparpericurd. Curd-testi osa 3

Muistatteko, kun keväällä innostuin tekemään curdia? Valmistin sen mikrossa, jota en muuten käytä ruuanlaitossa oikeastaan ollenkaan. Tein curdia sitruunasta ja appelsiinista, mutta jo silloin keväällä oli mielessä testata millaista tulee tahnaa tulee raparperista. Tilaisuus testiin tuli vasta nyt, loppukesästä, jolloin parhaat raparperikeitokset on jo tehty. Käytin tahnan valmistamiseen aiemmin valmistettua ja pakastettua raparperisiirappia, jonka ohje puolestaan löytyy täältä.
*

Raparpericurd


0,75 dl sokeria
kananmuna
0,75 dl raparperisiirappia
25 g voita sulatettuna

Valitse mikron kestävä kulho ja vispilä raparperitahnan valmistusta varten.

Sulata voi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Riko muna kulhoon ja vatkaa sen rakenne rikki. Mittaa joukkoon sokeri. Lisää kulhoon raparperisiirappi. Sekoita hyvin.

Kuumenna aineksia mikrossa täydellä teholla puoli minuuttia. Ota seos mikrosta ja vatkaa voimakkaasti. Laita seos uudelleen mikroon ja kuumenna taas täydellä teholla puoli minuuttia. Nosta astia taas pois ja vatkaa voimakkaasti. Jatka kypsentämistä kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi. Mikron tehosta ja astian muodosta riippuen tahna valmistuu 3-5 minuutissa. Siirrä tahna puhtaaseen (lasi)purkkiin. Tahna säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa.

*
Koska valmistin tahnaa testimielessä, tein sitä vain hyvin pienen annoksen. Onneksi! Raparperi ei nimittäin tahnassa maistunut lainkaan, ei minun mielestäni, eikä apukokin. Hyväähän tuollainen tahna kuitenkin on. Miksei olisi: voita ja sokeria kypsennettynä. Maku oli karamellisoitunut. "Kinuskia", sanoi apukokeista se, joka on herkkuhaukka.  Myöskin raparperisiirapin hento punainen väri katosi. Tahnasta tuli melkein yhtä keltaista kuin appelsiinista valmistettu. Hukkaan kokeilu ei mennyt. Käytin tahnan vadelmaisen täytekakkuun, joka oli oikein onnistunut, vaikka ei raparperilta maistunutkaan. Täytekakun resepti on myös kirjattu muistiin, joten se on tulossa blogiin tuota pikaa, kunhan vain sienestykseltä ehdin koneen ääreen. Myös curd-testit jatkuvat vielä. Mielessä on vielä useampi raaka-aine, josta voisi koittaa curdia valmistaa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos mainiosta reseptistä! Menee kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos anukatjamaria! Curdia on kyllä älyttömän kätevä tehdä mikrossa.

      Poista