tiistai 25. syyskuuta 2018

Omenainen mustatorvisienipiirakka

On kaksi vaihtoehtoa, joko tämä syksy on aivan erityisen hyvä mustatorvisienisyksy, tai sitten mustatorvisilmäni on harjaantunut. Haluaisin uskoa jälkimmäiseen. Olen nimittäin käynyt vuosikausia samassa sienimetsässä, ja löytänyt sieltä aina silloin tällöin muutaman mustatorven. Tänä syksynä sieniä on ollut niin runsaasti, että niistä itsessään on voinut laittaa jotain. Tähän asti olen malttanut lisäillä mustatorvisieniä mausteeksi ja korostamaan metsäisiä makuja. Makuja mustatorvisienessä on!


omenainen mustatorvisienipiirakka


*

Omenainen mustatorvisienipiirakka


pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
hieman suolaa
1 dl vettä
0,5 dl ruokaöljyä

öljyä piirakkavuokan voiteluun

täyte
5 dl mustatorvisieniä
100 g kotimaista omenaa
pieni punasipuli
hieman suolaa
pari pyöräytystä mustapippuria
timjamia parista tuoreesta varvusta
pieni nippu tuoretta persiljaa
nokare voita

kuorrutus
80 g cheddaria raastettuna
2 kananmunaa
1 dl kermaa
1 dl maitoa
suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Valmista piirakkapohja sekoittamalla kaikki aineet sekaisin. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan.

Laita esikäsitellyt sienet kuivalle pannulle ja kiehauta ne omassa nesteessään. Isot sienet kannattaa pilkkoa tai repiä pienemmäksi. Poimimani mustatorvisienet olivat niin kuivia, että niistä ei juurikaan irronnut nestettä. Lisää pannulle nokare voita. Kuullottele hetki sieniä, pieneksi pilkottua sipuli ja omenaa. Mausta seos ja lisää piirakkapohjan päälle.

Yhdistä kuorrutuksen aineet ja sekoittele. Kaada päällimmäiseksi piirakkavuokaan.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.

*

omenainen mustatorvisienipiirakka

omenainen mustatorvisienipiirakka


Tässä mustatorvisienipiirakassa on itselleni kaksi uutta juttua: ensimmäinen on kevyempi suolainen piirakkapohja. Ohjeen satuin löytämään googlailun tuloksena martoilta. Toki perinteiselle voi-vehnäjauhopohjalle on hetkensä, mutta marttojen vaihtoehto oli vähärasvaisempi ja ennen kaikkea todella nopea valmistaa. Toinen ja oikeataan suurempi ahaa-elämys oli lisätä omenaa suolaisen piirakan täytteeseen. Mustatorvisienessähän on hieman omenainen tuoksu. Sieniä tuoksutellessa ajattelin, että miksi ihmeessä en laita piirakkaan omenaa. Laitetaanhan omenaa sienisalaattiinkin. Aloitin pienellä määrällä, seuraavalla kerralla voisin varovasti lisätä omenan määrää.


omenainen mustatorvisienipiirakka


Joku sienestäjä saattaa muuten kiinnittää huomiota sienten väriin. Mustatorvisienet ehtivät odotella jääkaapissa pari päivää ennen kuin pääsivät piirakkaan ja värikin muuttui ruskeammaksi. Sienet ilmeisesti rupesivat kuivamaan, sillä kuva kertoo värin ihan todellisena.. Kyseessä on kuitenkin mustatorvisieni, eikä harvinainen ruskotorvisieni, joka sekin olisi kelvollinen ruokasieni.

Oletko sinä kokenut ahaa-elämyksiä sieniruokien tai sienestyksen suhteen tänä vuonna?


omenainen mustatorvisienipiirakka



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti