perjantai 14. syyskuuta 2018

Kermainen kanttarelli-kesäkurpitsapasta

Kun taannoin kyselin instagramissa seuraajiltani, mitä he haluaisivat lukea blogista, sain aika monta toivetta arkiruokaresepteistä. Pastat ovat mitä parhainta arkiruokaa ja pastassa on myös helppo toteuttaa omaa pyrkimystä lisätä kasvisruokien määrää ruokavaliossa. Niin ja tuli myös toive eväsruuista. Jos pastaa jää, se ainakin on eväsruokaa mitä parhaimmillaan. Lounaseväistä lisää toisella kerralla. Nyt pastaan, johon löytyy vielä aineksia metsästä ainakin täällä Pirkanmaalla. 


kermainen kanttarelli-kesakurpitsapasta


*

Kermainen kanttarelli-kesäkurpitsapasta

4 annosta

75-100 g pastaa per ruokailija

noin litra tuoreita sieniä
nokare voita
sipuli pieneksi pilkottuna
300 g kesäkurpitsaa raastettuna
1-2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
(tarvittaessa pastan keitinvettä)
suolaa
mustapippuria myllystä

cashewpähkinöitä (paahdettuna)

(juustoa raastettuna)

Keitä pasta yhtä suolaisessa vedessä kuin välimeri pakkauksen ohjeen mukaan. Tällä kerralla pasta, jota käytin vaati ohjeen mukaan vain 6 minuutin keittoajan. Mielestäni pasta ei ollut ihan kypsää, joten se oli kiehumassa hieman kauemman. Sisilialaisten al dente oli tässä tapauksessa tosi al dente. Käytin nimittäin sisilialaista artisaanipastaa.

Pastan kiehuessa valmista kastike. Laita pieneksi pilkotut sienet kattilaan ja anna enimmän nesteen haihtua pois. Oma litrani oli valtaosin kanttarellia, mutta mukana oli muutama pieni suppilovahvero. Tänä syksynä sienet ovat olleet niin kuivia, että nestettä ei juuri irtoa. Lisää kattilaan nokare voita ja pieneksi pilkottu sipuli. Kun sipuli alkaa olla läpikuultavaa, lisää kesäkurpitsaraaste. 

Ripottele kastikepohjaan 1-2 rkl vehnäjauhoja. Tarkistele määrää sen mukaan kuinka paljon sienistä ja kesäkurpitsasta on irronnut nestettä. Kaada joukkoon kerma ja tarvittaessa lisää pastan keitinvettä vähän kerrallaan. Anna hautua hiljalleen noin 5 minuuttia, että jauhot kypsyvät.

Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vielä cashewpähkinät. Aina parempi, jos pähkinät ovat paahdettuja, mutta kuten kuvista näkyy, paahtamattakin voi käyttää.

Kaada pasta siivilään ja yhdistä kastikkeen kanssa. Vielä parempaa olisi, jos lisäisit juustoa, mutta meillä ei kaapissa ollut mitään pastaan kelpaavaa juustoa. Toisaalta, eipä peittänyt parmesan kanttarellin hentoa makua!

*

Syksyllä kasvisruokien suosiminen on helppoa paitsi kasvisten satokauden ansiosta myös sienikauden ansiosta. Tänä syksynä sieniä ei ole löytynyt kovin paljon, tai sitten olen ollut laiskan puoleinen sienestäjä. En ole malttanut ruveta säilömään sieniä, vaan olen käynyt metsässä kerran-pari viikossa ja löydöt on hyödynnyety ruuissa tuoreeltaan. Niinhän se tietysti parasta onkin.


kermainen kanttarelli-kesakurpitsapasta


Kun seuraavalla kaupunkireissulla saan hankittua tryffeliöljyä kokeilen Janican munakoiso-saksanpähkinäpastaa. Tryffeliöljy on munakoiso-saksanpähkinäpastan kriittinen ainesosa eikä sellaisia hienouksia pikkukaupungista voi ostaa, vaikka täällä yllättävän monipuolinen valikoima onkin. Tosin viikon ruokaostokset tehdäkseen on usein käytävä kolmessa ruokakaupassa. Niin ja sen lisäksi olen hankkinut pakastimeen marjoja, lihaa ja kalaa suoraan erikoisliikkeistä tai tuottajilta ja usein kaupungissa työssäkäyvä mies joutuu vielä poiketa halliin. 


kermainen kanttarelli-kesakurpitsapasta


Viikonloppukokki-blogistakin löytyy pastareseptejä, ei tosin kovin montaa, koska jotenkin en oikein ole osannut arvostaa pastaa. Sen jälkeen kun olen tutustunut laadukkaampiin pastoihin, pastaruokien arvostukseni on noussut. Sanonpa vaan, että laadukkaat, hitaasti kuivatut pastat pitävät nälkää paremmin loitolla ja niiden ravinto-arvotkin ovat aivan eri tasolla kuin kaikkein halvimpien markettipastojen. Vaikka laadukkaampien pastojen kilohinta on korkea. Lopputulos ei välttämättä tule sen kalliimmaksi. Pienempi annoskoko riittää. Onneksi marketeissäkin on valinnanvaraa ja kaupungissa herkkukauppoja, joiden pastoihin allekirjoittanut on hurahtanut.

Viikonloppukokin pastaruokia:

Gluteenittomana vaihtoehtona kikhernepasta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti