maanantai 27. elokuuta 2018

Kesäkurpitsa-kikhernepasta uppomunalla kruunattuna

Meillä syödään pastaa useita kertoja viikossa. Ihan vaan siitä syystä, että se on nopeaa ja helppoa arkiruokaa. Jotenkin tässä armeijan kasvisruokapäivään liittyvän keskustelun tiimellyksessä havahduin siihen, että pastasta saisi helposti kasvisruokaa. Minä nimittäin tapaan tehdä pastalle poikkeuksetta kastikeen jauhelihasta, kalasta tai kanasta. Koska kasvisruuan osuutta ruokavaliossa pitäisi lisätä, ihan omankin hyvinvoinnin vuoksi, olen päättänyt, että tulevaisuudessa pastakastikkeetkin voisivat useammin olla vege-versioita.



Kesäkurpitsa-kikhernepasta uppomuna


*

Kesäkurpitsa-kikhernepasta uppomunalla kruunattuna

3-4 annosta

oliiviöljyä kikherneiden paahtamiseen ja kasvisten kuullottamiseen
tölkki (310 g ) kikherneitä
savupaprikajauhetta
keltasipuli pieneksi hienonnettuna
valkosipulin kynsi pieneksi hienonnettuna
300 g kesäkurpitsaa suikaloituna ja keskiosa pieneksi hienonnettuna
100 g babypinaattia
suolaa
mustapippuria
parmesan- tai pecorinoraastetta

hyvälaatuista spaghettia

1- 2 kananmunaa per syöjä
vettä
etikkaa


Aloita kikherheistä. Huuhtele säilykekikherneet siivilässä. Laita herneet leivinpaperin päälle uunipellille. Lisää herneiden päälle hieman oliiviöljyä, että saat savupaprikajauheen, suolan ja pippurin tarttumaan herneiden pintaan. 

Paahda maustettuja herneitä noin 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Suolaa pastan keitinvesi yhtä suolaiseksi kuin välimeri ja keitä pasta väljässä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan niin, että kypsyys on mieleistä.


Pastan kypsyessä ehtii tehdä kastikkeen. Kuullottele sipuleita ja kesäkurpitsan pieneksi hakattua keskiosaa miedolla lämmöllä oliiviöljyssä. Lisää pinaatti ja kuullottele vielä hetki. Ota desi-kaksi pastan keitinvettä kastikkeesi nesteeksi ja keitä hetkinen kastiketta kokoon.

Kun pasta on jo melkein kypsää ja kastikekin on hautumassa. Valmista uppomunat. Lisää kiehuvaan veteen etikkaa. Suolaa ei kannata keitinveteen laittaa. Se tekee uppomunan pinnasta ruman. Tee kattilaan kauhalla pyörre ja kaada yksitellen kahvimukiin rikotut kananmunat pyörteeseen. Anna kypsyä 2-4 minuuttia riippuen siitä kuinka valuvana haluat keltuaisen. Itse tykkään 2 minuutin valuvista keltuaisista. 

Viimeistele vielä kastike lisäämällä uunissa paahdetut kikherneet kastikeeseen.  Tarkista maku. Saattaa olla, että keitinveden suola riittää, mutta pippuria todennäköisesti joudut lisäämään kastikkeeseen lisäämään.

Valuta pasta ja kokoa annos pastasta, kastikkeesta ja uppomunasta. Ripottele päälle pecorino tai parmesanraastetta ja nauti heti. 

*

Pasta-reseptin kirjoittaminen osoittautuikin hankalaksi. Hankalammaksi kuin pastan valmistaminen. Yritin kirjoittaa reseptin ylös työjärjestyksen mukaan. Toivottavasti ei mennyt sekavaksi. Pasta on sellainen ruokalaji, että se ei juuri odottele syöjiä, eikä odottele uppomunakaan. Siksi työvaiheita kannattaa miettiä ennen kuin ryhtyy kokkaamaan.



Kesäkurpitsa-kikhernepasta uppomuna



Kesäkurpitsa-kikhernepasta uppomuna


Kesäkurpitsan keskiosa siemenineen on aika kosteaa, joten leikkasin sen veitsellä hyvin pieneksi ja hauduttelin kypsäksi sipuleiden kanssa. En ole herttuatar Meghanin kanssa samaa mieltä kesäkurpitsan haudutusajasta (4 tuntia on kesäkurpitsalle pitkä aika!), mutta pehmeä keskiosa kannattaa hyödyntää kastikkeen rakenteessa eri tavoin kuin kiinteämpi osa. Kuoren ja kiinteämmän osa kesäkurpitsasta leikkasin julienne-raudalla suikaleiksi.  Kastikkeessa oli näin ollen vähän erilaisia värejä, muotoja ja rakenteita. Rakenteen ja suutuntuman kannalta paahdetut kikherneet toimivat loistavasti. Tämä pasta meni jatkoon!

Jotta kasvispastapäätökseni pitää, vinkkaa minulle paras kasvispastasi!


2 kommenttia:

  1. This looks like an amazing dish to try out, it almost reminds me of a stir-fry. Thanks for the share, hope you have a fantastic weekend. Keep up the posts.

    World of Animals

    VastaaPoista