keskiviikko 22. elokuuta 2018

Grillattu poron maksa - herkku vai ei?

On olemassa yksi ruoka maailmassa, joka minulle ei maistu. Ei maistu, vaikka olen yrittänyt harjoitella. Taas kerran päätin totutella maksan makuun. Kaivelin pakastimesta poron maksan, ja netistä vinkkejä sen valmistamiseen. Lähtökohtaisesti haluaisin olla kaikkiruokainen. Nopeasti kävi selville, että kulinaristit kypsentävät maksan vain nopeasti ja tähän vaihtoehtoon meilläkin päädyttiin. Olemmehan kulinaristeja! Maksalle päätettiin näyttää grilliä. Koska minulla oli pieni epäillys siitä, että maksa ei välttämättä maistuisi minulle (ja lapsille), päätin tehdä uunissa tuhtia perunalisäkettä maksan kylkeen. Perunapateen ohjeen olen aikanaan bongannut Puolialaston kokki-blogista. Blogin ohjetta olen muokannut hieman.


grillattu poronmaksa


*

Grillattu poronmaksa ja perunapatee


Perunapatee


800g perunoita
purjon valkoinen osa
1 valkosipulinkynsi
3 munaa
3dl kermaa
suolaa
valkopippuria jauheena
100 g raastettua gruyérejuustoa
voita

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota pala leivinpaperia ja vuoraa sillä leipävuoka (2 l)

Kuori perunat ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Hienonna myös purjon valkoinen osa.Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita kerma ja muna. Mausta muna-kermaseos suolalla, pippurilla ja hienonnetulla valkosipulilla.

Asettele vuoan pohjalle limittäin kerros perunaviipaleita ja purjoa. Lisää päälle kerroksittain kermaseosta, juustoraastetta ja perunaviipaleita siten, että ylin kerros on perunaa. Kaada päälle loppu kermaseos. Painele pateeta tiiviimmin vuokaan. Laita perunoiden päälle muutamia voinokareita. 

Laita vuoka vesihauteeseen (uunipannu, jossa on kiehuvaa vettä noin puolet pateevuoan korkeudesta). Kypsennä uunin keskiosassa vesihauteessa noin 1½h. Peitä foliolla jos pinta alkaa tummua. Anna pateen vetäytyä hetkinen ennen kumoamista.


Poronmaksa

800 g poron maksaa
suolaa 
pippuria

Ota maksa huoneenlämpöön riittävän ajoissa ennen kypsentämistä. Leikkaa maksasta viistoon noin 2 cm paksuisia siivuja terävällä veitsellä.

Mausta maksa siivut pyöräyttämällä myllystä suolaa ja pippuria pinnalle.

Grillaa maksaa suoralla tuolella noin 2-3 minuuttia puoleltansa. Tarjoa heti.


Tarjoa grillattu maksa perunapateen, karamellisoidun sipulin, balsamico-punajuurien ja puolukkahillon kera.

*

grillattu poron maksa perunapatee
Mitäs luulette? Maistuiko? Aloitetaan perunapateesta. Se maistui, vaikka suolaa olisi voinut olla hintsun verran enemmän. Pateeta tuli sen verran reilusti ja vuoka tuhtia, että söimme pateeta toisenkin kerran. Mutta mikäs sen parempi kuin, että jääkaapissa on jotain valmista odottamassa työpäivän jälkeen. Sipulia luulin karamellisoineen reilun satsin, mutta yllättäen se maistui niin hyvin, että rengastakaan ei jäänyt jäljelle. Ja balsamico-punajuuret on vanha tuttu resepti, joka toimii taatusti.


Perunapatee, balsamico-punajuuret



Sitten se maksa. Kaikkein kuvaavinta lienee, kun kerron mitä vastasin, kun kuopus kysyi: "äiti eihän meidän tarvitse enää koskaan syödä maksaa?". Sanoin, että ei tarvitse. Sitten tosin kadutti. Ehkä yritän vielä. Sen verran olen kuitenkin ruokien kanssa pelannut, että arvelen kypsennyksen onnistuneen hyvin. Maksaa oli helppo käsitellä se oli kalvoton ja muutenkin tosi siisti. Lopputulos oli murea. Grillattu maksa oli suussa sulavaa.  Itseasiassa pidin poron maksan mausta enemmän kuin naudan maksan. Lapset maistelivat urheasti yhdet viipaleet, minä muutaman, mutta isännälle jäi joka tapauksessa vähän tuhdimpi annos.


grillattu poron maksa

Tiedän, että maksa on monen herkku. Maksan tarjoaminen meikäläiselle kuuluu osastoon helmiä sioille. Miten on, oletko kaikkiruokainen? Onko maksa sinulle herkkua vai ei? Kuulisin mielelläni vinkkejä miten voisin oppia syömään maksaa kenties jopa pitämään siitä. Tällä tietoa paras maksaruoka on tomaattimaksamakkara tai toisten äitien tekemä maksalaatikko.

2 kommenttia:

  1. Joduin lapsena syömään usein maksaa ja siitä tuli ihan kammo. Pitäisi näin aikuisena kokeilla uudelleen ja makustella, miltä se oikein maistuu vuosien tauon jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan lapsena sekoitelleeni maksalaatikon massaa, joka oli hellalla valmistumassa ennen uunia. Ei ollut hyvä tuoksu!

      Ehkä kannattaisi joskus kokeilla miltä maksa maistuu vuosien jälkeen. Vaikka tämä poron maksa -kokeilu oli positiivisempi kuin mitä uskalsin odottaa, ehkä kuluu hieman aikaa ennen seuraavaa kertaa.

      Poista