maanantai 20. elokuuta 2018

Mustaherukkaposset

Mustaherukkaposset ei olisi tullut mieleeni ilman vinkkiä. Kyselin lauantaina instagramissa jälkiruokavinkkiä burratasta valmistetulle alkupalalle ja pääruuaksi valmistetulle karitsan kareelle. Oma pää löi tyhjää, mutta onneksi Elina vinkkasi mustaherukkapossetista. Aikuiseen makuun sopiva kirpsakka jälkiruoka oli täydellinen päätös loistavalle menulle. Tässä yhteydessä onkin hyvä kiittää Viikonloppukokki-blogin lukijoita, sekä facebook ja instagram seuraajia ja tykkääjiä. Olen otettu kaikista kommentteista, kysymyksistä ja palauteesta, jota olen saanut, ja joka on lähes yksinomaan kannustavaa ja positiivista.



mustaherukkaposset


Aika moni halusi saada mustaherukkapossetin reseptin, kun reseptin tarvetta instassa kyselin.  Ja tässä se nyt tulee. Posset on siis keitettyä sokerilla maustettua kermaa, joka hyydytetään jollakin happamalla. Lime- ja sitruunaposset ovat klassikoita, mutta olen onnistuneesti tehnyt possettia myös tyrnistä, raparperista ja karpalosta. Mustaherukkapossetin kohdalla iski epävarmuus. Lisäsin herukoiden lisäksi massaan hieman sitruunaa, mutta saattaa olla, että pelkästään mustaherukan happamuus olisi riittänyt hyydyttämään kerman.

*

Mustaherukkaposset

4 annosta

2 dl kermaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl mustaherukan mehua *
1 rkl sitruunanmehua


Keitä kermaa ja sokeria kattilassa noin 5 minuuttia välillä sekoitellen. Anna seoksen poreilla hiljakseen.

Nosta kermakattila pois levyltä. Lisää kerman joukkoon mustaherukan ja sitruunanmehu. Sekoita hyvin ja kaada massa annosvuokiin. Jäähdytä jääkaapissa 4-5 tuntia. Jäähtyessään posset hyytyy ihanan lohkeavaksi  

*Jotta sain aikaiseksi tuon vajaan desin mustaherukan mehua, otin pakastimesta vähän vajaa 3 dl mustaherukoita siivilään sulamaan. Puristin mustaherukat siivilän läpi. Kuoret ja siemenet jäivät siivilään.


*

mustaherukkaposset

Minulla oli nyt niin kiire julkaista tämän ajankohtaisen ja herkullisen jälkiruuan resepti, etten ehtinyt testata hyytyykö posset ilman sitruunaa. Uskoisin, että hyytyy.  Sitruunan maku puski jälkkäristä jonkin verran läpi. Sokerin määrä näyttää reseptissä aika isolta, mutta koska mustaherukka on hapan (ja omat pakastemarjat on säilötty ilman sokeria), en lähtisi sokerin määrää kovin rajulla kädellä karsimaan. Lopputulos oli näinkin melko kirpeä. Oikeastaan kirpeästä mausta ja samettisesta rakenteesta tuli aika jännä kontrasti. Ja mikä väri, mustaherukkaposset oli väriltään aivan lumoava!



mustaherukkaposset


Kyselin tuossa taannoin somessa myös sitä, mistä haluaisitte syksyn aikana lukea. Tulossa lienee lisää marjareseptejä, vaikka marjavuosi vähän kehno onkin. Sienistä olisin halunnut kirjoittaa, mutta sieniruokiin on toistaiseksi käytettävä kuivattuja suppilovahveroita. Näillä seuduilla on liian kuivaa sienille.. Mielessä on myös muutama arkiruoka blogattavaksi. Arkiruoka, välipala- ja eväsruokavinkkejä toivottiinkin. Ja tuohon jälkkärikyselyyn ehdotettiin uunijäätelöä. Yksi resepti blogista jo löytyykin ja kenties toinen on tulossa. Syyskuun alkupuolella on hävikkiviikko. Ja sen teeman ympärillä haluaisin viivähtää myös. Ruokahävikkiä ei meidän taloudessa juurikaan synny, ja toivottavasti hävikki vähenisi sitä myöden kun tietoisuus lisääntyy. Lisäksi aion kertoa teille miltä maistui poron maksa. Palataan!

6 kommenttia:

  1. Oih mitä vanukkaita! Itseäni ei haittaa vaikka sitruunan maku tulisikin läpi. Harmi kun oma mustaherukkasato jäi kouralliseksi.

    VastaaPoista
  2. Minullakin löytyi viime vuotisia aarteita pakastimesta. Oli onnistunut kokeilu!

    VastaaPoista
  3. Tätä pitää kyllä kokeilla, tykkään posseteista tosi paljon, ne ovat niin helppoja valmistaa ja tuntuu melkein uskomattomalta sitten upottaa lusikka siihen ihanuuteen, kunhan malttaa antaa jälkkärin tarpeeksi hyytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä meinaa usein käydä niin, että jälkkärin tekemiseen ei enää riitä energia. Posset on siitä hyvä, että se syntyy vaivatta. Lisäksi mulla on aina kermapurkki jääkaapissa. Maut voi sitten soveltaa kaapin sisällön mukaan.

      Poista
  4. Mustaherukkaa inhoan, mutta pakko myöntää, että nätiltä näyttää. Mistä on nuo nätit kipot?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herukat marjoina taitavat vähän jakaa mielipiteitä. Kertakäyttökipot on hankittu jostakin marketista. Kestävät muutaman pesukerrankin. Ovat sen verran paksua muovia.

      Poista