maanantai 4. tammikuuta 2016

Kylmäsavulohipasta - juhlien jälkeen paluu arkeen

Uusi vuosi ja uudet kujeet tavataan sanoa. Uusi kuje olkoon se, että julkaisen heti vuoden alkuun arkiruokareseptin. Loppuvuodesta kun tuli harmiteltua sitä, että arkiruoka ei juurikaan näy blogissa. Savulohipasta on yksi perheen suosikeista, paitsi makunsa myös helppoutensa puolesta.


*

Kylmäsavulohipasta


pastaa
vettä 
suolaa

oliiviöljyä
punasipulia
kylmäsavulohta
mustia oliiveja
smetanaa tai creame fraichea

Keitä vesi kiehuvaksi ja mausta se suolalla välimeren makuiseksi. Lisää pasta kiehuvaan veteen ja keitä ohjeen mukaan kypsäksi.

Kun pasta on lähes kypsää, ala valmistaa kastiketta. Tämä ei monta minuuttia kestä. Laita kattilaan hieman öljyä ja kuullota siinä viipaloitu punasipuli. Lisää  pilkotut kylmäsavulohiviipaleet kattilaan ja sekoita. Lisää vielä smetana ja mustat oliivit ja sekoita hyvin. Varo ylikypsentämästä lohta! Tarkoitus on vain saada aikaiseksi lämmin kastike.

Kun pasta on kypsää, valuta se lävikössä. Yhdistä kypsä pasta ja kastike ja tarjoile.

*


Tämä helppo, nopea ja maukas pasta on meillä erityisesti lasten makuun, vaikka kyllä tämä aikuisillekin kelpaa. Pastan valmistuksessa kannattaa olla tarkkana suolan määrässä. Kala on aika suolaista samoin oliivit, välttämättä suolaa ei tarvitse lisätä lainkaan. 

Muutoin kujeet ovatkin uudet vain verrattuna vanhaan vuoteen. Varsin tavalliset tammikuiset tavat ovat tässä taloudessa. Tammikuu tarkoittaa taas tänäkin vuonna terveellisempää elämää. Uuden vuoden kunniaksi on taas tänäkin vuonna päätetty vähän kiinnittää huomiota ruuan terveellisyyteen ja keveyteen. Terveellistäkin ruokaa nautitaan kohtuudella, mutta herkkuja ei lainkaan. No, lapsilla on poikkeuksia, eikä aikuisten ryhtiliike oikeastaan lapsiin vaikutakaan. Tuskin huomaavatkaan. Pääosin koko perhe syö samaa terveellistä kotiruokaa. Meillä lapsille ei oikein salaatti pääruokana maistu, silloin, kun aikuiset syövät salaattia, lapsille voi keitellä vaikka tämän nopean pastan. Samoista raaka-aineista voi sitten jalostaa aikuisille, jonkin vähähiilihydraattisemman version, vaikka meillä ei mikään karppikampanja ei olekaan menossa, pastaa koitetaan vähän vältellä.

Pastan välttely aikoina yksi suosikkini on tehdä savukalasta salaatti (lämpimien) punajuurien kanssa. Ohje siihen löytyy täältä. Punajuuret eivät tosin ole mitään pikaruokaa, joten niiden keittäminen vaatii vähän ennakointia.
Ihanaa, kun vihdoin tuli talvi! Raikkaassa pakkassäässä tarkenee muutaman minuutin luistellakin, kun vain on pukeutunut lämpimästi. Luistelu kotijärvellä on kuitenkin aika harvinaista herkkua. Joko lunta on liikaa, tai sitten jäälle nousee vesi. Nyt olosuhteet ovat optimaaliset.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti