sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Soppalauantai: kaalikeitto

Lauantaina oli kaalinrakastajan herkkupäivä. Keittelin meille lounaaksi isolla kattilalla kaalisoppaa. Löysin juuri sopivan kokoisen kaalinpään kaupasta. Sellaisessa parin kilon kaalissa, joita kaupassa usein on myynnissä, on nelihenkiselle perheellekin tekemistä, mutta tuollainen noin kilon kokoinen on helposti voitettavissa.

*

Kaalikeitto


1 kg keräkaalia
5 keskikokoista porkkanaa
palsternakka
2 pienehköä sipulia
500 g naudan jauhelihaa
suolaa
maustepippuria
mustapippuria
2 laakerin lehteä
muutamia kuivattuja lipstikan lehtiä
2 lihaliemikuutiota
öljyä jauhelihan paistamiseen
vettä


Pilko kaali ja paahda se useissa erissä kuivalla pannulla. Siirrä paahdettu kaali isoon kattilaan  (5 l) odottamaan.  Kuori, pilko ja pyöräytä paistinpannulla öljyssä myös porkkanat, palsternakka ja sipuli ja laita sitten kaalin kanssa kattilaan. Ruskista jauheliha, ja siirrä kattilaan. Lisää kattilaan mausteet ja vesi niin, että kaali ja muut raaka-aineet peittyvät. Anna kiehua hiljalleen tunnin pari. Soppaan tulee sitä enemmän makua, mitä kauemmin se hautuu kattilassa. Valmista syötäväksi se on kuitenkin jo nopeastikin, heti kun kasvikset ovat kypsiä.

*Ruokaisempaa keitosta saa lisäämällä joukkoon vähän perunaa. Meillä kaikki pitävät kaalista, joten en laittanut keittoon ollenkaan perunaa. Normaalisti käytän hyvin vähän liemivalmisteita, mutta saadakseni keittoon enemmän makua, lisäsin pari kuutioita, joka ei viiden litran kattilassa ole suurikaan määrä. 

Harmi, että pakastimessa ei ollut enää karitsanlihaa. Miten hyvää kaalikeitosta olisikaan tullut, kun olisi ensin keittänyt karitsan (tai miksei naudankin) luullista lihaa ja säästänyt liemen keiton liemeksi. No, karitsan ruho on tilattuna tammikuun lopulle. Ehkä otan uusinnan kaalikeitosta vielä tämän talven aikana. Kaalikeitto ei ota ollenkaan nokkiinsa lämmityksestä. Lämmitettävää jäi ainakin yhteen arki-iltaan, ja yhdet lounaatkin siitä riittää aikuisille. 

Kylmistä säistä huolimatta meillä on ulkoiltu. Lapset luistimilla, minä kameran kanssa. Täytyy ottaa Kotijärven jäästä kaikki hyöty irti!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti