tiistai 11. syyskuuta 2018

Quesedillas - täytteenä lämminsavulohta, leppäsavu cheddaria ja kanttarelleja

Kun nelihenkiselle perheelle tekee tortilloista wrappeja yksi paketti on auttamatta liian vähän ja kaksi liian paljon. Olen ratkaissut ylijääneiden tortillalettujen ongelman pakastamalla ne. Eipä tule hävikkiä, ja kun kaapeissa ei tunnu olevan mitään syötävää pakastetut tortillaletut ovat kultaakin kalliimpia. Pakastimesta lettuja voi sitten jalostaa monenlaiseksi herkuksi. Iltapalaherkuina quesedillat maistuvat koko perheelle. Meneillään olevaan hävikkiviikkoon tämä herkku sopii myös, sillä usein quesedilliat täytetään ylijääneillä meksikolaishenkisillä herkuilla ja juustolla, joka paistettaessa sitoo ainekset yhteen. 


Quesedillas, savulohi, cheddar, kanttarelli

Sunnuntai-illan quesedillat olivat kaikkea muuta kuin meksikolaishenkisiä, sillä jääkaapista ei löytynyt mitään Pohjois-Amerikkaan viittaavaakaan. Sen sijaan sieltä löytyi hyvinkin kotoisia herkkuja esimerkiksi kanttarellejä, jotka olin itse poiminut aiemmin metsästä sekä tietysti sipulia ja kesäkurpitsaa, jota tähän aikaan vuodesta on kaapissa aina. Blogitilaisuudesta sain mukaani Kala-Lapin ja Jukolan juuston tuotteita*, joista nyt pääsi testiin pari. Kala-Lapin tulisavulohi on lämminsavustettuakirjolohta. Lohen valmistusmenetelmä on mielenkiintoinen, lähes loimutusta vastaava, lohi kypsennetään savupesässä. Savu tulee lepästä. Samaa leppäsavua on myös Jukolan juuston cheddarissa, joka näissä quesadilloissa toimi juustona. Juuston rooli quesedillassa on ratkaisevan tärkeä. Sulaessaan se sitoo letut ja täytteet yhteen.

*

Quesedillas- täytteenä lämminsavulohta, leppäsavu cheddaria ja kanttarelleja


6 tortilla lettua

noin litra kanttarelleja pieneksi pilkottuna
keltasipuli pieneksi pilkottuna
noin 100g kesäkurpitsaraastetta

nokare voita

suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl kuivattua timjamia

150 g leppäsavu cheddaria raastettuna
noin 120 g lämminsavukirjolohta pieninä palasina

öljyä paistamiseen

Lisää pannulle nokare voita ja kuullottele pannulla sieniä, kunnes enin neste on haihtunut pois. Lisää paistinpannulle pieneksi pilkottu sipuli ja kesäkurpitsaraaste. Kuullottele kunnes kasvikset ovat kypsyneet. Mausta seos suolalla, pippurilla ja timjamilla. 

Levitä leikkuulaudalle kolme tortilla lettua. Levitä lettuille juuri valmistamaasi täytettä, lohta ja juustoraastetta. Aseta toinen lettu täytteen päälle.

Lämmitä paistinpannu ja lisää siihen tilkka öljyä. Paista quesedillat öljyssä yksi lettu kerrallaan noin pari-kolme minuuttia puoleltaan, kunnes juusto on sulanut ja pinta on saanut kivasti väriä. Quesedillan päällä voi paistamien aikan käyttää lautasta tms. painona, jolloin puoliskot liimautuvat tiukemmin yhteen. Leikkaa quesedillat annospaloiksi ja nauti hetimmiten.

*
Aika harvoin meillä on näin hyviä täytteitä quesadillassa, mutta tässä onkin vain osviittaa siitä, millä kaikella letut voi täyttää. Hävikkihengessä kannattaa tutkailla omaa kaappia ja valita täytteet sen mukaan. Jääkö teiltä yli tortilla lettuja? Mitä sinä teet ylijääneille letuille?



Quesedillas, savulohi, cheddar, kanttarelli

Quesadillas olivatkin minulle viimeinen ruoka vähään aikaan, sillä älyttömän kova flunssa tuli päälle oikein rytinällä. Eilisen päivän nukuin ja tänään olen varovasti hiippaillut yöpaitasilla kotosalla. Vieläkään ei ole kovin hyvä olo. Kun vain jaksan ja saan aikaiseksi, aion kirjoitella vähän sienijuttuja. Sieniä näyttää kuitenkin nousevan metsään jonkin verran. Lisäksi takataskussa on ainakin yksi herkullinen (ja helppo) jälkiruokaresepti. Niin ja sitten minulla on niitä kirsikoita, mitähän niistä keksisi?





* lämminsavukirjolohi ja cheddar saatu blogitilaisuudesta





5 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Enpä ollut ajatellut, että tortillalettuja voisi käyttää näinkin. Minäkin olen pakastanut tortillalettuja, mutta ne tahtovat helposti unohtua pakkaseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sinne pakastimeenkin voi kaikenlaista hautautua varsinkin jos on sellainen arkkumallinen. Tämä on ihan näppärä tapa hyödyntää ylijääneitä tortillalettuja. Iltateelle saa nopeasti herkkua, kun täytteenä voi käyttää melkein mitä vaan.

      Poista
    2. Just tällaisia nopeita hyviä ohjeita olen vailla. Tää vaikuttaa maukkaalta!

      Poista
    3. Kiva kuulla! Näitä nopeita voisi viljellä enemmänkin :)

      Poista