torstai 28. huhtikuuta 2016

Pasta Carbonara - kiireisen torstain ruoka

Pasta on nopeutensa puolesta kiitollista ruokaa valmistaa. Välttämättä raaka-aineitakaan ei tarvita monia. Yleensä kaapista löytyy aina jonkinlaiset pasta-ainekset. Pasta Carbonara, miilunpolttajanpasta, on siinä mielessä luksus-pastaa, että sen valmistamiseen täytyy ainakin meillä varautua erikseen. Muut raaka-aineet, (kuiva)pasta, kananmuna, öljy, sipuli ja parmesan, ovat kaapissa vuoren varmasti, mutta pekoni ei kuulu jääkaapin vakio sisältöön. Ehkä kannattaisi pitää pekoniakin aina kaapissa. Sillä pelastaisi monta kiireistä ateriaa.


Nopea pasta carbonara*

Pasta Carbonara viikonloppukokin tapaan

4 annosta

300 g spagettia
merisuolaa
vettä

3 banaanisalottisipulia
öljyä
1 pkt pekonia

2 pientä kananmunaa
3 keltuaista
noin 30 g parmesanjuustoa

mustapippuria


Laita vettä kiehumaan isoon kattilaan. Mausta vesi suolalla. Keitinvesi saa olla kunnolla suolaista. "Kuin Välimeri" on hyvä ohje suolaisuuteen. Lisää pasta kiehuvaan veteen ja keitä ohjeen mukaan kypsäksi tai al denteksi. Miten pasta perheessäsi  parhaiten maistuu. Keitin meidän neljän hengen pasta-annoksen 5 l kattilassa, jossa spagetilla on kunnolla tilaa kiehua. Pasta tekee meillä parhaiten kauppansa kun se on lähes kypsää, mutta ei aivan lötköä.

Kun pasta jo kiehuu. Laita öljyä kuumenemaan kasariin. Kuullottele pieneksi pilkottuja banaanisalotteja öljyssä. Lisää kasariin myös pilkottu pekoni.

Sekoita kananmunien ja keltuaisten rakenne rikki kulhossa ja lisää munien joukkoon parmesanraaste.

Kaada kypsä spagetti lävikköön ja valuta pasta hyvin. Kumoa pasta kasariin sipulin ja pekonin sekaan ja sekoita. Sammuta levy. Kaada pastan päälle muna-juusto seos ja sekoita ripeästi. Kananmuna kypsyy kuumassa pannussa lämpimän spagetin päällä kuin itsestään. Ruokaa ei kannata enää sen kummemin kypsentää, se kuivuu ja menettää mehevyytensä. Mausta muutamalla mustapippurimyllyn pyöräytyksellä. Nautiskele heti.

*

Toisissa resepteissä pasta carbonaraan lisätään kermaa. Minä pidän kuitenkin enemmän carbonarasta ilman kermaa. Sipulikin saattaa monelle olla kauhistus. Viikonloppukokin keittiössä ei taida olla montakaan ruokaa, johon sipulia ei lisättäisi. Carbonara ohjeissa vaihtelee myös se, käytetäänko kokonaisia kananmunia, vai keltuaisia. Minä olen ratkaissut asian siten, että laitan enemmän keltuaisia ja 1-2 kokonaista kananmunaa, niiden koosta riippuen. Siten saan pastasta kermaista ja täyteläistä, vaikka sitä kermaa ei ruokaan lisätäkään.


Nopea pasta carbonara


Torstai on mahdottoman kiireinen harrastuspäivä, ja siksi pikaruuat ovat torstaille parhaita. Jos aikoo ehtiä syödä ennen harrastuksia, aikaa ruuan valmistamiseen ei ole paljon. Pastan keittoajasta riippuen carbonara valmistuu noin 15 minuutissa, juuri sen enempää ei ruuanlaittoon voi ennen harrastuksia uhrata. Toisinaan, kuten tänään, söimme vasta harrastusten jälkeen. Silloin haasteena on myöhäinen kellon aika. 


Pasta carbonara ja keväiset silmut


Torstai on toivoa täynnä! Työviikko on lähes selätetty ja viikonloppu häämöttää edessä. Toivottavasti kelit suosivat, sillä tarkoitus on puuhastella kevättöiden parissa kotona ja veneellä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti