sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Ahaa-elämys sokerikakkupohjan kanssa - täytekakut apukokkien syntymäpäiville 2016

Aina kun on mahdollisuus, tykkään tehdä täytekakun, sellaisen perinteisen. Naked cake on vielä testaamatta, niin paljon pidän perinteisistä täytekakuista. Täytekakkujeni pohja on sokerikakku ja päälle tulee ainakin kermavaahtoa, joskus myös kinuskia. Tähän asti olen leiponut kakun samalla tavoin kuin varmasti tosi moni muukin: lasillinen munia, lasillinen sokeria vaahdoksi. Vaahtoon lisätään lasillinen jauhoja, joihin on sekoitettu leivinjauhetta. Tämäkin on ihan hyvä ohje, mutta löydettyäni  Kaikki sokerikakkupohjasta -postauksen leivontablogi Makeasta paluuta entiseen ei enää ole.


Sokerikakkupohjasta täytekakkuun. Täytteenä itse tehty lemon curdOhjeessa jauhojen ja sokerin määrä lasketaan munien painosta. Saattaa kuulostaa hifistelyltä ja turhan tarkalta, mutta vannon, että kananmunat kannattaa punnita ja sen jälkeen laskea muiden raaka-aineiden paino. Ei se lopulta ole edes kovin hankalaa. Kakkupohjasta tulee kaunis, tiivis, mutta silti kostea. Kuvailisin sitä ehkä sienimäisesksi. Ohjeen mukaisia mittasuhteita käyttämällä kakku ei lässähdä keskeltä, kuten tuossa lasillinen kaikkea -ohjeen kakussa helposti ainakin minulle käy.Sokerikakkupohja ja itse tehty lemon curdRiko munat kulhoon ja punnitse munien paino. Kerro munien paino 0,7. Näin saat sokerin määrän grammoissa. Huomasin leipoessani, että kananmunien paino vaihteli todella paljon. Vaahdota munat ja sokeri ja lisää massaan siivilän läpi jauhot, joiden määrä on jälleen laskettu kertomalla munien paino 0,7. Tuloksen jaan vielä siten, että noin 70% jauhoista on vehnä- ja 30% perunajauhoja. Hyvin vaahdotettu muna-sokeri seos ei välttämättä kaipaisi lainkaan leivinjauhetta, mutta uskoni ei ollut tarpeeksi luja vaan lisäsin ripauksen leivinjauhetta. Liikaa leivinjauhetta ei kannata laittaa, sillä liika leivinjauhe saa kakun lässähtämään. Esimerkkinä sokerikakkupohja 3 munalle ja tämän kevään kolme täytekakkua:*

Täytekakut apukokkien syntymäpäiville 2016


Sokerikakkupohja
(20 cm vuokaan)

3 (156 g) munaa
110 g sokeria

80 g vehnäjauhoja
30 g perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteiseksi. Vuoraa irtopohjavuokan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat voilla. Halutessasi voit jauhottaa reunat korppujauhoilla tai mannaryyneillä.

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri keskenään kovaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi vaahtoon jauhot muutamassa erässä. Sekoita jauhot huolellisesti, mutta varovasti nostellen taikinaan esimerkiksi puuhaarukan avulla. 

Kaada taikina vuokaan. Pudota vuoka noin 10 cm korkeudelta pöydälle, jolloin liiat ilmakuplat puhkeavat ja kakku nousee tasaisemmin, eikä lässähdä niin helposti.

Paista kakkua noin 35-40 minuuttia uunin alimmalla tasolla. Testaa kypsyyttä puutikulla. Kun taikinaa ei enää tartu tikkuun, niin kakku on kypsää. Kypsymisen huomaat myös siitä, että kakku alkaa irrota vuoan reunoista. 

Anna kakun jäähtyä vuokassaan muutama minuutti ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään. 

Sokerikakkupohja kannattaa mahdollisuuksien mukaan leipoa päivä ennen täyttämistä, jolloin se on ehtinyt kunnolla levähtää. Leikkaaminenkin on helpompaa, kun kakku on kunnolla jäähtynyt ja tekeytynyt yön yli. Täyttää kakku kannattaa myös ainakin päivä ennen tarjoilua. Maku on paljon parempi kun kakku ehtii täytettynä levähtää kaapissa yhden yön yli. Kuorruttaminen ja koristelu kannattaa tehdä vasta niin lähellä tarjoilua kuin se on mahdollista.

Täytekakku 1: Lemon curd -täytekakku


kostutukseen:
hunajavettä

täyte:

2 dl kermaa
150 g creme fraichea
2 rkl sokeria

Kuorrutukseen ja koristeluun:
lemon curdia
2, 5 dl vispikermaa vaahdotettuna
säilykepersikan puolikkaita, suklaa(munia), nonparelleja


Valmista lemon curd tai käytä kaupan valmista tuotetta. Valmista kermatäyte vaahdottamalla kuohukerma. Lisää kermavaahtoon creme fraiche ja mausta sokerilla. 

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta alimmainen osa hunajavedellä. Alimmaista osaa kostutetaan vähiten, ja päällimmäistä eniten, koska sitä eivät täyte ja toiset kakkukerrokset pääse kostuttamaan. Laita alimman kakun pohja päälle kerros lemon curdia ja kerros kermavaahtoa. Aseta täytteen päälle kakkupohjan keskimmäinen kerros. Kostuta se, ja lisää taas täytteeksi lemon curdia ja kermavaahtoa. Aseta päällimmäiseksi viimeinen osa kakkupohjaa ja kostuta se. Laita jääkaappiin yön yli lepäämään.

Kuorruta kakku lemon curdilla ja pursota reunoille vaahdotettua kermaa. Koristele asettelemalla säilykepersikan puolikkaista leikatut siivut kukan muotoon ja koristele vielä suklaa(munilla).TäytekakkuTäytekakku


Täytekakku 2: banaani-suklaatäytekakku

Kostutukseen
maitoa

Täyte 1:
100 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

Täyte 2:
banaani
1 dl kuohukermaa 
1 dl rahkaa
1 rkl sokeria

Kuorrutukseen ja koristeluun
lemon curdia
 2,5 dl vispikermaa

säilykepersikan puolikkaita

Valmista täytteet. Sulata suklaa ja lisää hieman jäähtynyt suklaa vaahdotettuun kermaan. Valmista toinen täyte vaahdottamalla kerma ja yhdistämällä kermavaahtoon rahka, sokeri ja muusattu banaani. 

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alimmainen osa maidolla. Lisää päälle suklaamousse. Nosta päälle toinen osa kakkupohjaa. Kostuta pohja ja lisää päälle banaani-rahkatäyte. Nosta päällimmäinen kakkupohja paikoilleen ja kostuta se. Laita täytetty kakku jääkaappiin vetäytymään.

Koristele kakku levittämälle päälle lemon curdia. Asettele säilykepersikan puolikkaista leikatuista siivuista kukkanen. Pursota vaahdotetulla vispikermalla kakun reunat.Täytekakku ja syntymäpäivien kahvipöytäTäytekakku ja syntymäpäivien kahvipöytä

Täytekakku 3: fazerina- appelsiinicurd -täytekakku


Kostutukseen:
vastapuristettua appelsiinimehua ja vettä

Täyte:
1,5 Fazerina patukkaa
2 dl kuohukermaa
150 g creme fraichea


Kuorrutukseen ja koristeluun:
1/2 patukkaa Fazeriinaa
2,5 dl vispikermaa

Valmista appelsiini curd tai käytä kaupan valmista tuotetta tai esimerkiksi appelsiinimarmeladia.

Valmista suklaamousse sulattamalla Fazerina vesihauteessa. Vaahdota kuohukerma. Lisää vaahtoon creme fraiche ja hieman jäähtynyt sulatettu suklaa. Sekoita hyvin.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta alin pohja vastapuristetulla appelsiinimehun ja veden sekoituksella. (Kannattaa käyttää maun vuoksi keitettyä vettä) Lisää pohjan päälle kerros appelsiini curdia ja kerros fazerinamoussea. Nosta päälle keskimmäinen kakkukerros. Kostuta se ja lisää päälle appelsiini curd ja fazerinamousse. Nosta päällimmäiseksi kakkupohja ja kostuta se. Nosta täytetty kakku jääkaappiin vetäytymään yön yli.

Kuorruta kakku vaahdotetulla vispikermalla ja koristele raastetulla fazerina-suklaalla juuri ennen tarjoilua.TäytekakkuTäytekakku

*

Nyt voi huokaista! Tämän vuotiset juhlaviikot ovat ohi. Monet juhlat tuli juhlitttua, kun toinen apukokeista täytti 10 ja toinen 7 vuotta. Kaikissa juhlissa ei herkuteltu kakuilla, mutta kyllä kolme täytekakkua reilun parin viikon aikana on silti aika monta kakkua. Omaan makuuni sopi parhaiten ensimmäinen kakku. Se oli sopivan makea ja silti ihanan raikas. Fazerina-kakuta tuli ehkä hieman liian makea ja toisen kakun suklaamoussetäyte oli mielestäni liian dominoivan makuista. Luultavasti maitosuklaa olisi sopinut täytteeseen paremmin.

Viime viikolta tiistai 12.4 jää aikakirjoihin merkittävänä päivänä. Silloin lähtivät kotijärvestä jäät! Kevät on pitkällä. Pianhan sitä voisi vaikka pulahtaa uimaan. Joka välissä, kun aika on antanut myöden olen vähän muokkaillut blogia. Osallistuin blogin #suursiivous -haasteeseen, jonka tarkoitus siivouta ja selkeyttää blogin ilmettä. Lukijoille asti näkyy vasta pienenpieniä muutoksia, mutta taustalla kyllä olen askarrellut paljonkin.Maisema ja jäiden lähtö huhtikuussa 2016
Kotijärvi vapautui jäistä ti 12.4. Kuva samalta illalta.Maisema ja jäiden lähtö huhtikuussa 2016
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti