maanantai 3. lokakuuta 2016

Vihdoinkin tuli testattua avokadopasta

Siitä on jo aikaa, kun  Alexander Gullichenin avokadopastasta tuli hitti. Olen ruokien suhteen tunnetusti hitaasti lämpenevä ja uusien reseptien testaaminen tapahtuu harkiten ja verkkaisesti. Tein ensimmäisen avokadopastani vasta äskettäin. Avokado sinänsä on ihan tuttu raaka-aine, ja se maistuukin todella hyvin perheen aikuisille. Lapset syövät sitä vain tietämättään smoothiessa. Ja onhan repertuaarissani toinenkin avokadoresepti, joka uppoaa myös apukokeille: avokado-vadelmasemifreddo. Viikonloppukokin avokadopastassa myös pastalla oli väliä. Olen hurahtanut sisilialaisiin artesaanipastoihin, joiden joukosta löytyy sitruunalla maustettu stringozzi-mallinen pasta. Suosituksesta kokeilin sitruunapastaa avokadonkastikkeen kanssa.






*

Avokadopasta

3-4 annosta

1/2 punaista chiliä
pieni valkosipulin kynsi
limenmehu
2 avokadoa
suolaa
mustapippuria
0,5 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
kourallinen tuoretta basilikaa
30 g raastettua pecorinoa
30 g raastettua parmesaania

3-4 kerää sitruunapastaa

Pilko valkosipuli aivan hienoksi. Ota siemet pois chilistä, ja hienonna se hienoksi. Laita valkosipuli ja chili kulhoon. Purista päälle limenmehu. 

Halkaise avokadot, ja poista niistä kivet. Laita hedelmäliha kulhoon chilin ja valkosipulin kanssa ja hienonna esimerkiksi haarukalla. Hienonna sekaan yrtit ja raastetut juustot. Lisää oliiviöljy ja mausteet. Suolaa saa olla reilusti, muuten lopputulos on mauton. Ota kuitenkin huomioon juustojen suolaisuus.

Keitä pasta ohjeen mukaan hyvin suolatussa vedessä.  Jos on tarpeen, ohenna vielä avokadotahnaa pastan keitinvedellä. Kun pasta on sopivan kypsää, valuta pasta lävikössä. Yhdistä avokadotahna ja pasta. Sekoita ja nauti hetimmiten.

*


Sitruunapasta ei ole välttämätöntä avokadopastassa. Sen saatavuudesta en osaa sanoa muuta kuin, että se kuuluu erään lempikauppani, Culinaria Keittiöelämää, hengästyttävän ihanaan valikoimaan. Sitruunalla maustettu pasta oli minullakin ensimmäistä kertaa testissä. Pasta on todella sitruunainen sekä tuoksultaan että maultaan. Aromi oli jopa niin sitruunainen, että kannattaa harkita, mitä sitruunapastan kanssa tarjoaa. Avokadopastalle sitruksen maku ei ollut liian voimakas. Voisin kuvitella syöväni sitruunapastaa myös kalan tai kanan keralla. Muutkin sisilialaiset artisaanipastat ovat olleen niin hyviä, että taidan jatkossakin kallistua kantamaan pastat mieluumin erikoisliikkeestä kuin marketista.






Avokadopasta on loistavaa pikaruokaa, vaikka sen tekisi kerralla valmiiksi. Sillä aikaa kun pasta kiehuu, ehtii hyvin tehdä avokadotahnan (paitsi, jos käyttää tuorepastaa tulee vähintäänkin kiire). Jos on tarve saada ruoka vielä nopeammin pöytään, avokadotahnan voi valmistaa etukäteen jääkaappiin odottamaan. Itse asiassa uskon, että jääkaapissa odottelu vain syventää ja tasoittaa makuja. Jos tahna on valmiina, pääsee ruuan valmistuksessa todella helpolla. Ei tarvitse kuin keittää pasta. Avokadopasta on ruokaisa ja kelpaa vallan hyvin tarjoiltavaksi sellaisenaan. Minä keittelin avokadopastaa lauantai-illalliseksi ja kaipasin sen kylkeen jotain muutakin. Sillä aikaa kun tein pastan, mies paistoi kampasimpukoita. Yhdistelmä oli erinomainen. 






Kokonaisuuden kruunasi lasillinen pirteän hedelmäistä Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Trocken 2015, josta taisi tulla uusi suosikki valkoviinini. Se on paljon sanottu. Pidän enemmän punaviineistä, ja mieleisten valkoviinien löytäminen on ollut haastavaa, mutta tämä valkoviini oli kuin minulle tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti