tiistai 5. kesäkuuta 2018

Piimäsmoothie - rakastaja vatsalle?

Piimä on parasta! Pidän piimän mausta, ja aina silloin tällöin ostan purkin. Usein kuitenkin käy niin, että juon lasillisen pari, ja siinä se. Piimäpurkkia ei tule nostettua ruokajuomaksi, vaan pöytään kannetaan kannullinen vettä. Ja sitä vettä juon janoonkin, vaikka mikään ei sammuta janoa paremmin kuin lasillinen piimää. Purkin loppu jää jääkaappin oveen, kunnes se menee sen verran vanhaksi, että sellaisenaan juomista paremmalta ajatukselta tuntuu käyttää piimä leivontaan tai ruuanlaittoon. 



piimasmoothie, mustaherukka, minttu


Perhe suhtautuu piimään vähän ennakkoluuloisesti, mutta kaikki piimästä valmistettu kyllä maistuu. Suosikki yli muiden ovat pannukakun kaltainen perinneherkku eli mokkooset. Piimästä valmistettuja leivonnaisia on pilvin pimein. Eniten tulee mieleen makeita herkkuja kuten piimäkakku, maisemakahvilan raparperipiirakka, piimähyydykekakku, mutta piimästä voi leipoa myös erilaisia leipiä esimerkiksi saaristolaisleipää tai skonssien tapaisia piimä-biskettejä. Aina ei ole leipomuksille tilausta, ja silloin piimän voi käyttää vaikkapa tuorepuuron nesteenä tai surauttaa smoothieksi hedelmien ja marjojen kanssa. Piimä kelpaa myös kastikkeeksi tai marinointiin.



piimasmoothie, mustaherukka, minttu


*

Piimäsmoothie

4 annosta

2 banaania
2 dl mustaviinimarjoja
1-2 rkl vaahterasiirappia
4 dl piimää
1 dl turkkilaista jogurttia
kourallinen tuoreita mintun lehtiä

Koristeluun

mintun ja sitruunamelissan lehtiä
tuoreita marjoja

Mittaa ainekset blenderiin surauta sileäksi. Myös sauvasekoittimella onnistuu. Banaanit saattavat makeuttaa riittävästi, joten vaahterasiirapin kanssa kannattaa olla tarkkana. Nauti kylmänä aamiaiseksi tai välipalaksi.

*

Näitä piimä-juttuja pohtiessani tuli mieleen vanha mainos. Sen ehkä saattoi arvata otsikostakin. Muistatteko "...tahdon tosi miehen varrelleni, miehen riskin rinnalleni,  rakastajan vatsalleni, piimä"? Tästäpä sellainen hyvänmielen korvamato tartutettavaksi jonkun muunkin päivään. Muistan, että mainos oli teinitytöstä hyvä. Ja ihan hauskalta se tuntuu vielä 4-kymppisestä nostalgikostakin. Jos korvamato ei vielä tarttunut, niin kannattaa katsella piimämainos you tubesta. 



piimasmoothie, mustaherukka, minttu


Mihin sinä käytät piimää? Otan mielelläni vinkkejä vastaan. Omat piimävinkkini kokosin vielä luetteloksi tähän alle.


piimasmoothie, mustaherukka, minttu

4 kommenttia:

  1. Annan aina piimää koiralleni jälkkäriksi ruokailun jälkeen, mutta muuten en käytä piimää. Ehkä pitäisi kokeilla sun reseptiäsi...jos vaikka uppoaisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin se upposi meillä epäluuloisiin, kun eivät nähneet mistä smoothien tein :)

      Poista
  2. Piimä on itselleni vieraampi juttu, en olekaan tajunnut, että sitä ei välttämättä tarvitse aina juoda pelkästään vaan sitä voi myös käyttää leivontaankin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun makuhermoon piimä osuu täydellisesti. Tuotepuuron nesteenäkin se on ihan paras.

      Poista