maanantai 21. toukokuuta 2018

Kyssäkaalisalaatti ja piimäkastike

Olen aikaisemminkin kehunut meidän kirjastoa, ja jatkan taas sen kehumista. Meidän kirjastossa on ihan varmasti ruuasta kiinnostunut informaatikko, niin paljon siellä on kirjoja ruuasta. Tasaisin väliajoin haen uuden ruokakirjan, selaan, suunnittelen, haen insipiraatiota ja ehkä kokkaankin. Jos kirja on hyvä, saatan ostaa sen myös itselleni. Viimeiseksi kirjastosta tarttui mukaani Rouva Kasviksen parhaat. Taas löytyi kirja, jonka voisi kokata kannesta kanteen, ja jonka kelpuuttaisin omaankin keittokirjahyllyyn. Tai tunnustanko? Keittokirjakaappiini.


kyssäkaalisalaatti, piimäkastikekyssäkaalisalaatti, piimäkastike


Rouva Kasviksen kirja on jaoiteltu satokauden mukaan. Pääpaino on kasviksissa, mutta liharuokiakin löytyy. Niin kaunis ja lämmin kesä nyt onkin, aloin jo hieman haikailla ajassa eteenpäin. Vielä ei paljon ole kotimaisia satokausituotteita. Rouva Kasviksen kirjasta ensimmäisenä kokeiluun pääsi kesäinen salaatti, jonka pääraaka-aineena on kyssäkaali. Lisäksi salaattiin tulee makua omenasta ja hunajameloonista. Kyssäkaalin makuun pääsin pari vuotta sitten, kun hauduttelin kyssäkaalia voissa. Olinkohan mahtanut sitä ennen edes maistanut kyssäkaalia?

Rouva Kasviksen kyssäkaalisalaatin kastike valmistetaan piimästä. Piimä ja kaali ovat molemmat suurinta herkkuani. Ja trendikkäitäkin molemmat. Piimän trendikkyydestä tulin vakuuttuneeksi viimeistään muutama viikko sitten, kun kävimme syömässä Ravinteli Berthassa Tampereella. Piimää oli annoksissa läpi menun. Ja jotenkin näistä hapanmaitotuotteista piimästä ja viilistä tulee kesäinen fiilis.

Samoin kyssäkaali eli kaalirapi on kesäinen. Kyssäkaali maustuu hieman nauriilta, mutta maku on miedompi. Nuoren kyssäkaalin rakenteesta tulee vähän mieleen retiisi, joka on toinen kesän ihanuus. Minusta kyssäkaali sopii hyvin yhteen kalan kanssa. Tänäänkin savustin lohifileen, jonka kanssa kesäinen salaatti nautittiin. Resepti on helppo ja nopea:

*

Kyssäkaalisalaatti ja piimäkastike


2 pienehköä kyssäkaalia
puolikas pienestä hunajamelonista
1 vihreä omena
ruohosipulia

Piimäkastike

2 dl piimää
2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl dijonsinappia
2 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Sekoita aluksi kastike ainekset keskenään tilavassa kulhossa.

Kuori kyssäkaali, meloni ja omena. Raasta ohuiksi tikkumaisiksi suikaleiksi mandoliinilla tai tehokkalla vihannesraudalla. Hienonna ruohosipuli. Lisää kasvikset kastikkeen joukkoon ja sekoittele kahden lusikan avulla nostellen sekaisin.

Kyssäkaalisalaatti sopii tarjolle esimerkiksi grilliruokien kanssa. Kyssäkaalin maku käy yksiin myös kalan kanssa.

*

Kyssäkaalisalaatti on ihan varteenotettava kilpailija coleslawlle, jota ainakin tässä taloudessa tehdään monenlaisilla variaatioilla pitkin kesää. Miedonmakuisena kyssäkaali saattaa sopia lasten suuhun muita kaaleja paremmin.


kyssäkaalisalaatti, piimäkastike

Jos kaipaat uusia kasvisruoka vinkkejä tai muistinvirkistystä ylipäätään kasvisten monipuoliseen käyttöön suosittelen tutustumaan Rouva Kasvikseen. Reseptit ovat selkeitä, raaka-aineet edullisia ja helposti saatavilla. Minä aion jatkaa kesäreseptien parissa, kunhan vain tulee vuoroni kokata. Pari seuraavaa kokkausvuoroa on jaettu apukokeille. Lähiaikoina on tulossa raporttia siitä, mitkä ruokareseptit 12- ja 9-vuotiaat apukokit valitsivat kokattavakseen Suomen lasten kotiruoka -kirjasta, ja siitä miten toteutus onnistui.


Mustikka kukkii komeasti. Nyt pidetään peukkuja, ettei tule hallaöitä!

4 kommenttia:

 1. Paljon kiitoksia, Viikonloppukokki! Ilo saada tietää, että kirjastani Rouva Kasviksen parhaat (Otava 2017) pidetään ja sitä jopa jonotetaan kirjastoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en saanut enää uusittua lainaa. Täytynee ostaa oma :) Mukavaa kesää!

   Poista
 2. Kyllä, kannustan hankkimaan ihan oman Rouva Kasvis -kirjan. Se on nimittäin ajaton - klassikko. Suomen kirjataiteen komitea nimesi sen yhdeksi vuoden 2017 kauneimmista kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ihme! Kirja olikin kaunis. Monta hyvää juttua yksien kansien välissä: tietoa, reseptejä ja kaunista katseltavaa.

   Poista