maanantai 11. kesäkuuta 2018

Munakoisovekonista vaihtelua aamiaiselle

Tänä vuonna on saanut nauttia ulkona jo monta aamiaista, vaikka ei olla vielä edes juhannuksessa. Meillä on tapana syödä viikonloppuisin tuhti aamiainen, joka sisältää usein smoothien, kananmunaa, pekonia ja leipääkin. Näin kesäkaudella, kun ruuaksi grillataan usein lihaa, aloin kaivata aamiaiselle vaihtelua. Päädyin valmistamaan pekonin sijaan vekonia munakoisosta. Aamiaisella proteiinin saanti on tärkeää, mutta parin pekonisiivun sijaan proteiinin voi aamiaisella koota vaikkapa kananmunasta ja maitotuotteista. 


vekoni, munakoiso, aamiainen


vekoni, munakoiso, aamiainen


*

Vekoni


munakoiso

suolaa

1 dl bbq-kastiketta
2 rkl soijaa
2 tl savupaprikajauhetta
muutama tippa savuaromia

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 

Leikkaa munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Mitä ohuemmaksi sen parempi. Veitsen kanssakin saa leikattu tarpeeksi ohuita, mutta mandoliinilla saa aikaa vielä ohuempia viipaleita. Ripottele päälle suolaa.

Sekoita bbq-kastike, soija, paprikajauhe ja  muutama tippa savu-aromia.

Levitä munakoisot leivinpaperin päälle uunipellille ja sivele sudilla kastiketta molemmille puolille munakoisoviipaleita. Paista munakoisoja 225 asteisessa uunissa noin 5-10 minuuttia riippuen munakoisoviipaleiden paksuudesta. Varsinkin paksut viipaleet kannattaa varovasti kääntää paistamisen aikana.

Nauti vekoni lämpimänä tai kylmänä leivän päällä tai vaikka grilliruuan lisäkkeenä.

*


vekoni, munakoiso, aamiainen


Vekoni oli älyttömän hyvän makuista! Vekonia syötiin ensimmäisen kerran myöhäisellä aamiaisella leivän päällä. Kuvistakin näkee miten ankaran varjon aurinko tekee lähes keskipäivällä otettuihin kuviin. Vekoni toimi todella hyvin grilliruuan lisäkkeenä. Sitä on syöty pariinkin eri otteeseen grilliruuan kyljessä. Ei taida minulle, paatuneelle lihasyöjälle, vekonista olla pekonin korvaajaksi, mutta maku siinä oli todella hyvä ja rakennekin suun mukainen.


vekoni, munakoiso, aamiainenSavuaromi on muuten loistava aine; savunmakua ilman savun tuoksua. Tiesitkö muuten, että se on ihan luontainen aine, eikä mikään älytön e-koodi hässäkkä? Savuaromi on saadaan aikaan tiivistämällä savua ja vettä, joissakin aromeissa saatetaan käyttää lisäksi väriaineita. Omassani ei ole edes niitä. Aromin käytössä kannattaa vain noudattaa varovaisuutta. Nestettä lisätään ruokaan tipoittain. Liian iso määrä aromia tekee ruuasta kitkerää. Oletko sinä keksinyt pekonille korvaajaa? Entä mitä vinkkejä sinulla on antaa savuaromin käyttöön?

6 kommenttia:

 1. Näinkin hiljattain fb-videon munakoisopekonin valmistuksesta ja se näytti ihan vinkeältä :) hieman jäi jännittämään, että miten rapeaan lopputulokseen munakoisolla pääsee kun se niin helposti tuppaa jäämään pehmeäksi. Olenkin siis toistaiseksi tyytynyt tyydyttämään viikonloppuaamiaisen proteiinintarpeen tofusta tehdyllä vegepekonilla ;)

  Herkulliset kuvat oot kyllä saanut !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Samaa arvelit kuin minä. En päässyt rapeaan lopputulokseen. Munakoiso jäi lötköksi. Jollakin toisella kasviksella onnistuisi ehkä paremmin saavuttamaan rapeuden. Maku tässä munakoiso versiossa oli mahtava. Taisin löytää kesän hitin jo ennen juhannusta, mutta tänä kesänä kaikki onkin aikaisessa. :)

   Poista
 2. Munakoiso on aina niin hyvää, ja tuo annoksesi herkullisen näköistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael! Minä vasta opettelen ja harjoittelen munakoison kanssa. Toistaiseksi olen ollut tyytyväinen. Ruuat tuntuvat olevan toinen toistaan parempia.

   Poista
 3. Mandoliinilla? Sillä soittimellako? :D Kuulostaa hauskalta tuo vekoni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihannesleikkurikohan sen mandoliinin oikea nimi mahtaa olla? Kätevä vekotin, mutta terävä! Kokemusta on.

   Poista