lauantai 16. kesäkuuta 2018

Hapankermakakku - viikonloppukokki perinnekokkina

Perinteiset kahvikakut tai kuivakakut ovat helppoja leivottavia. Hapankermakakussakin ainekset vain sekoitetaan keskenään. Minulla oli jääkaapin ovessa avaamaton kermapurkki, jonka päiväys oli mennyt jo useampi päivä sitten. Olin heittämässä kermapurkkia menemään, mutta sitten satuin näkemään Kakkuviikarin vispailuja -blogin Mian vinkin hapankermakakusta. Kun totesin kerman olevan käyttökunnossa, ryhdyin leipomispuuhiin. 



hapankermakakku, makea leivonnainen, kahvikakku


*

Hapankermakakku

3 kananmunaa
2 dl sokeria
225 g voita sulatettuna
2 dl hapanta kermaa
1 dl piimää
6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl soodaa
3 tl kardemummaa
hieman suolaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Voitele kuivakakkuvuoka.

Sekoita kananmunat, voisula ja sokeri puuhaarukalla sekaisin. Lisää seoksen joukkoon keskenään sekoitut kuiva-aineet, sekä kerma ja piimä. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista n 50 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Anna kypsän kakun levätä kakkuvuokassa kymmenisen minuuttia ennen kuin kumoat sen alustalle.

*


hapankermakakku, makea leivonnainen, kahvikakku


Hapankermakakku on niitä kakkuja, jotka paranevat vanhetessaan. Kakku kestää hyvin myös pakastamista, joten se on kiitollinen tarjottava juhlissakin, koska sen voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Koska kakussa on aika paljon rasvaa, se sulaa melko nopeasti tarjoilukuntoon.

Alkuperäisessä ohjeessa koko 3 dl nestemäärä koostui hapankermasta. Minulla ei ollut kaapissa kuin se yksi kermapurkki, joten täydensin nestemäärän piimällä. Koska kermaa oli enemmän, piimän maku ei puskenut läpi, vaan kakku oli selvästi erilainen kuin piimäkakku. Niin hyvää kuin hapankermakakku onkin, sen vuoksi ei tarvitse ruveta kermaa hapattamaan. Kakku onnistuu, vaikka kerma ei olisikaan hapanta. Tosin maku on hieman erilainen. Niin ja taitaapa maitohyllyssä olla valmiina tuotteenakin hapatettu kerma.


hapankermakakku, makea leivonnainen, kahvikakku


Perinteisiä kuivakakkuohjeita löytyy blogista jo ennestään. Perinneleivonnaiset katoavat yleensä kahvipöydästä aika nopeasti, vaikka perinteisiäkin voi tuunata. Siitäkin löytyy esimerkki.  Näitä perinteisiä kuivakakkuja tuntuu yhdistävän yksi seikka niissä on runsasti kermaa, voita ja sokeria. Viikonloppukokin kuivakakku-ohjeita:

8 kommenttia:

  1. Onneksi et kerennyt heittämään sitä pois, tämmöset kakut on ihan täydellisiä käyttökohteita niille :D Näyttää tosi herkulliselta tämä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Oli tosi herkullista kakkua. Onneksi sitä on vielä palanen pakkasessa.

      Poista
  2. Namnam!! Ihanalta näyttää sielläkin päässä. Nämä vanhat reseptit ovat kyllä aina vaan niitä parhaita ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Monet perinneleivonnaiset on tosi hyviä. Vähän harmi, että ne meinaavat painua unholaan. Onneksi aina välillä joku palauttaa mieleen :)

      Poista
  3. Tein tällä hapankermakakun ohjeella. Piimää ei ollut, joten laitoin kermaviiliä. Nyt kakku on uunissa ja kohoaa aika mukavasti. Ehkä ei mennyt kermaviilillä pilalle.

    VastaaPoista
  4. Etsin vähän isompaan kakkuvuokaan ohjetta (sain lahjaksi kahden litran teflonpinnotteisen) Yli-päiväyskermaa oli 2 dl laitoin kermaviiliä desin.Ohjetta noudatin muiltaosin mutta laitoin vaniljasokeria teelusikallisen. Oli todella hyvää kun kahden päivän päästä tarjoilin oli jääkaapissa muhimassa.m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, muutama päivä makuuntumassa ei tee tälle kakulle pahaa.

      Poista