lauantai 1. huhtikuuta 2017

Mangolta ja tyrniltä maistuva tuorepuuro

Kauan kesti ennen kuin rohkenin kokeilla miltä maistuu tuorepuuro. Muutaman vähän epäonnistuneen kokeilun jälkeen löysin itselleni täydellisen aamupuuron reseptin. Tuorepuuro tehdään illalla tekeytymään jääkaappiin. Kaurahiutaleiden ja nesteen suhde on sama kuin mikropuurossakin: yksi osa kaurahiutaleita ja kaksi osaa nestettä. Nesteenä voi käyttää esimerkiksi maitoa, mehukeittoa, piimää, rahkaa, jugurttia tai näiden yhdistelmiä. Omaan suuhun sopivin puuro syntyy kun nesteenä käytetään piimää. Makuaineiksi tuorepuuroon voi lisätä tuoreita tai kuivattuja marjoja ja hedelmiä tai vaikka pähkinöitä. Makuaineet voi lisätä puuron sekaan jo illalla tai sitten ne voi lisätä vasta aamulla. Eniten pidän versiosta, jossa marjat tai hedelmät lisätään puuron pinnalle vasta aamulla. Silloin ne pysyvät kauniin värisinä ja raikkaina. Viime aikoina puuro on saanut makunsa mangosta, joka on parhaillaan sesongissa.


tuorepuuro, piimä, mango, tyrnituorepuuro, piimä, mango, tyrni
*

Mangotuorepuuro
1 annos

1 dl kaurahiutaleita
2 dl piimää

1 rkl cashew-pähkinöitä
muutama kuivattu karpalo
tyrniä
mangoa

Mittaa kaurahiutaleet ja piimä lautaselle. Halutessasi voit mitata lautaselle valmiiksi myös pähkinät, marjat ja mangon. Sekoita hyvin. Laita puuro tekeytymään jääkaappiin yön yli ja nauti aamupalaksi seuraavana aamuna.

Marjat, pähkinät ja mangon voi lisätä massaan vasta aamulla, jolloin mango ja  tyrni pysyvät raikkaampina ja kauniimman värisinä, eivätkä pähkinätkään pehmene liikaa.

*


Itse tykkään pääosin lisätä höysteet puuron joukkoon vasta aamulla. Tosin, jos otan puuron mukaan töihin, saatan lisätä kaiken puuromassaan jo illalla, jotta aamulla on mahdollisimman vähän liikkuvia osia. Jos lisäät marjat jo illalla jäisinä ota huomioon nesteen määrässä, että jäisistä marjoista irtoava neste. Tähän annokseen lisäsin tyrnit suoraan pakkasesta, jolloin ne olivat vielä tuorepuuroa syödessä raikkaan jäisiä.tuorepuuro, piimä, mango, tyrniTuorepuuron makuvaihtoehdoissa on rajattomasti varaa varioida. Makuun pystyy vaikuttaa paitsi nesteellä myös höysteenä käytettävillä marjoilla, hedelmillä ja pähkinöillä. Mango on mielestäni niin makea hedelmä, että puuro ei kaipaa lisää makeutta. Jos pidät makeasta ja marjat pelkästään ovat liian happamia, puuro voisi makeuttaa hunajalla tai vaahterasiirapilla.

Tämä tuorepuuro on valmistettu aivan aidosti tänä aamuna, lusikkaan on todisteeksi heijastunut kuva yöpaidassa puuroa kuvaavasta Viikonloppukokista ja taustalla seisovasta aamuvirkusta nuoremmasta apukokista. Esiteini-ikäinen vanhempi apukokki on melko aamu-uninen. Arkiaamun tuorepuuro tulee useimmiten nautittua ei niin kuvauksellisesta pakasterasiasta työpaikan aamukahvilla. Tuorepuuro on mukavaa vaihtelua lämpimälle puurolle ja voisin kuvitella, että tuorepuuro on todella maistuvaa muutaman kuukauden kuluttua, kun siihen voi lisätä tuoreita kotimaisia mansikoita. Haaveissa siintää jo kesäloma-aamu, jolloin tuorepuuron voisi nauttia aurinkoisella terassilla. Haave mielessä, jaksaa painaa duunia tämän ja seuraavan viikonlopun.


tuorepuuro, piimä, mango, tyrni


4 kommenttia:

 1. Oi oi! Hyvää ja terveellistä! Tuorepuuroa pitäis kyllä alkaa tekemään, kun olen aamu-uninen ja "normipuuroa" ei aamulla siksi koskaan kerkeä tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan Mrs. K! Itseäni epäillytti kylmä kaurapuuro, mutta etenkin piimään tehtynä maku ja koostumus miellytti kovasti.

   Poista
 2. Kiva idea laittaa myös tyrnejä mangon lisäksi!
  Meidän tyrnit kypsyivät viimesyksynä niin myöhään, että ei sitten saatu oikein minkäänlaista satoa kun marjat olivat sitten käyneen makuisia.

  Tuorepuurot on kyllä tosi kivoja! Mä tykkään yleensä laittaa makua siihen puuroon sekä illalla että aamulla, niin saa tuplasti kivemman lopputuloksen! Hedelmät toimii ehkä parhaiten raasteena tai soseena, jos laittaa illalla, sitten päälle voi koristella näteillä paloilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä ostin ihan ensimmäistä kertaa pakastimeen hieman tyrniä. Lähes kaikki on tullut käytetyksi puuron päällä, jugurtin tai rahkan kanssa. Hapan ja aromaattinen marja sopii mielestäni tosi hyvin yhteen juurikin mangon kanssa, ja metsävadelman kanssa se natsaa myös kivasti.

   Tuorepuuronoviisina kävin tsekkaamassa ruoka-alkemistin puuroreseptit. Täytyypä rohkeasti testata muitakin puuroja kuin kaurapuuroa.

   Poista