tiistai 11. huhtikuuta 2017

Ehdotuksia pääsiäiseen 2017


Pääsiänen alkaa olla meillä jo joulua suurempi ruokajuhla. Siinä missä jouluna mennään perinteistäkin perinteisimmillä linjoilla, pääsiäisenä irrotellaan ja otetaan rennommin. Toki pääsiäiseenkin liittyy traditioita ja perinteitä, joita omassa perheessä on muodostunut. Ainutlaatuisin perinne lienee kiirastorstain rapujuhlat, jotka paketoivat edellisen rapukauden. Seuraavat itsepyydetyt ravut nautitaankin sitten heinäkuun helteissä. Toivottavasti! 



pääsiäismenu
Täytetyt yllätysmunat eli töhnämunat kelpaavat jälkiruuaksi tai kahvipöytään



Tänä vuonna pääsiäinen tuli ihan varkain. Minulla on melkein kaikki talviset pataruuat tekemättä ja yhtäkkiä onkin kevät ja pääsiäinen. Pääsiäisen aikaan meillä syödään karitsaa hyvin monessa muodossa. Lammas-tunnisteen avulla löydät paljon reseptejä. Tälle pääsiäiselle on suunnitelmissa rapujuhlien lisäksi ainakin lampaan sisäfilettä, nyhtökaritsaa ja karitsan jauhelihasta valmistettua lasagnea. Tämän vuotisista toteutuksista kirjoittelen pääsiäisen jälkeen lisää, ainakin nyhtökaritsaan on uusia ideoita.



pääsiäismenu
Ehdottomasti paras resepti viululle on alunperin Mysi Lahtisen. Makua viuluun tulee muun muassa kahvista, sitruunasta ja rosmariinista. Viulun kanssa voi nauttia vaikka dukkahilla maustettuja perunoita.


Jotta ei mentäisi liian lihaisella linjalla, joku vapaapäivistä on kalapäivä. Talven viimeiset siiat päätyvät luultavasti savustimeen. Myös kana tai broileri sopii loistavasti pääsiäisruuaksi. Jos kaipaat vaihtelua perinteisiin makuihin, koitapa marinoida broileri sumakilla ennen vartaisiin pujottamista ja grillaa sumakkikana grillissä. Lisäkkeeksi sopii vaikkapa välimerellinen riisipilahvi.



pääsiäismenu
Grillattua sumakkikanaa vartaissa




pääsiäismenu
Välimerellinen riisipilahvi sopii lisäkkeeksi niin lampaalle, kanalle kuin naudan lihallekin


Kananmuna kuuluu totta kai monessa muodossa pääsiäiseen. Kauden tuotetta voi nauttia koko päivän aamiaisesta iltapalaan. Juurikin kävin hakemassa tuoreita munia suoraan tuottajalta. Tarkoituksena on pyhien aikana tehdä ainakin paholaisen munia ja ehkä myös uppomunia.


pääsiäismenu
Avokadotoast uppomunalla voi aloittaa aamun tai aterian.


pääsiäismenu
Jos et vielä ehtinyt kokeilla miltä maistuu confattu keltuainen, kokeile pääsiäisenä!


Työkiireiden vuoksi ruokasuunnitelmat ovat pääruokia lukuunottamatta Viikonloppukokin köökissä vähän hataralla pohjalla. Taktiikka taitaakin olla se, että varaan kaupasta paljon keväisiä hedelmiä ja kasviksia kotiin. Koska kaapista löytyy aina perusraaka-aineita, esimerkiksi alkuruokia voi soveltaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Erityisesti jälkiruokien kanssa voi tehdä pieniä ihmeitä, kunhan vaan on varannut riittävästi kermaa, jugurttia ja mascarponea.



pääsiäismenu
Mangohoukutus on helppo ja raikas jälkiruoka raskaammallekin aterialle


Mukavaa ja rentouttavaa pääsiäisen aikaa! Toivottavasti Viikonloppukokki-blogista löytyy ideoita pääsiäisenkin tarjottaviin. Palataan asiaan täällä blogin puolella pääsiäisen jälkeen. Facebook ehkä päivittyy pyhienkin aikana.

2 kommenttia:

  1. Niin houkuttelevalta kuulostaa. Täälläkin syödään lammasta ja tänä vuonna paljon vihannesruokia...olen ajatellut. Maukasta pääsiäistä sinnepäin!

    VastaaPoista