sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Ihana ja kepeä minipavlova mangolla ja passionilla

Minulle tuppaa kertymään pakastimeen valkuaisia. Kyllä, pakastimeen. Nuukuuksissani nimittäin pakastan valkuaiset, joita ruuanlaitossa jää yli. Kananmunan valkuainen kestää pakastamista oikein hyvin. Pakastettuja valkuaisia voi lisätä esimerkiksi munakasmassaan tai sitten niistä voi valmistaa marenkia. Vuosien takaisesta keittiökatastrofista alkaen pavlova on ollut minulle keittiöpeikko. Tässä kevään kuluessa olen yrittänyt näyttää peikolle pitkät. Välillä olen onnistunut, mutta rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että vieläkin peikko johtaa taistelua. Minä jos kuka osaan siis kertoa mitä, ei kannata tehdä, kun valmistaa pavlovaa. Onnistuneita pavlovia tein pari päivää sitten Mimosa-kakusta yli jääneistä valkuaisista.


minipavlova, mango, passion, marenki*

Mango-passion minipavlovat


4 valkuaista
2 1/2 (tomu)sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl sitruunamehua

2 dl kuohukermaa
1 tl vanilijasokeria

mangokuutioita
passionia
ananaskirsikoita

Laita uuni lämpenemään noin 100 asteeseen. Uunien tehot tuntuvat vaihtelevan todella paljon. Omassa uunissa pavlovalle paras lämpö on noin 100 astetta tavallisella uunilla, ei kiertoilmalla. 

Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset kevyesti vaahdoksi mielellään lasi- tai teräskulhossa. Lisää sokeri muutamassa erässä valkuaisvaahtoon voimakkaasti vaahdottaen. Maissitärkkelys kannattaa lisätä viimeisimpään sokerierään, jolloin se sekoittumaan tasaisemmin vaahtoon. Jatka vaahdottamista niin kauan, että seos on kiiltävää, valkoista ja kovaa. Aivan lopuksi lisää happo, joka voi olla esimerkiksi valkoviinietikkaa, balsamicoa tai sitruunamehua.

Asettele tai pursota valkuaisvaahto uunipellille leivinpaperin päälle haluamasi kokoisiksi ympyröiksi siten, että reunukset ovat korkeammat ja keskelle jää pieni kolo.

Laita pavlovat kuumaan uuniin noin 1,5 tunniksi. Kypsä marenki on kevyttä, kuivaa ja vaaleaa ja irtoaa hyvin leivinpaperista. Anna marengin jäähtyä hyvin.

Vaahdota kerma ja mausta se vanilijasokerilla. Koristele jäähtyneet minipavlovat juuri ennen tarjoilua kermavaahdolla ja hedelmillä.

*


Minipavlovat ovat oivallinen jälkiruoka isomallekin porukalle. Pavlovat voi paistaa valmiiksi vaikka useita päivä ennakkoon. Ne säilyvät huoneenlämmössä hyvinä. Tarjoilukuntoon jälkiruuan saa käden käänteessä, kun kerma on vaahdotettuna ja hedelmän sopivan kokoisiksi pilkottuina. Täyttäminen kannattaa kuitenkin tehdä juuri ennen tarjoilua, koska täytetyt minipavlovat vettyvät tosi nopeasti.minipavlova, mango, passion, marenkiminipavlova, mango, passion, marenkiminipavlova, mango, passion, marenki
Marengin valmistaminen ei ole vaikeaa. Valmistamisessa on pitää olla vain huolellinen ja huomioida muutamia seikkoja:

  • Käytä mielellään lasi- tai teräsastiaa. Muovikulhoon saattaa jäädä rasvajämiä, jotka vaikeuttavat vaahdottamista
  • Pidä huoli, että vatkain ja astiat ovat täysin kuivat, eikä niissä ole yhtään vettä. Vesi pilaa marengin välittömästi.
  • Vaahdota valkuaiset huoneenlämpöisinä.
  • Lisää sokeri pienissä erissä, jotta se ehtii sekoittua ja sulaa taikinaan. Jos sokeri ei ole sekoittunut kunnolla, se erottuu uunissa.
  • Älä laita marenkia liian kuumaan uuniin. Liian kuumassa uunissa marenki paistuu ruskeaksi eikä jää kauniin valkoiseksi. Marenkia ei paisteta, se kuivataan
  • Lisää myös happo. Se on sitkeän sisuksen ja rapean kuoren salaisuus.

Vaikka tiedän miten marenki _pitäisi_ valmistaa, epäonnistun aina välillä. Johtunee hätäisestä ja suurpiirteisestä minusta. Kummallista, että nämä luonteenpiirteet nousevat esiin juuri silloin kuin ei pitäisi. Leipominen on huolellisuutta ja tarkkuutta vaativaa hommaa. Tavallisimmin epäonnistun joko siinä, että humpsautan sokerin liian isoissa erissä valkuaisten joukkoon, jolloin sokeri erottuu muusta massasta uunissa. Tai sitten olen laittanut pavlovat liian kuumaan uuniin, jossa marenki paistuu, eikä kuivu. Tulos on ruskea pavlova, joka on sinänsä syömäkelpoinen, ruman värinen vaan. Rumaa ruskea väri vielä korostuu, kun pavlovan täyttää valkoisella kermavaahdolla.minipavlova, mango, passion, marenkiKoska keittiöpeikko on vielä ainakin yhdellä pisteellä johdossa, jatkan treenaamista pavlovien parissa. Kun ranskalaisen marengin parissa askartelu alkaa kyllästyttää, vaihdan italialaiseen marenkiin, jossa valkuaisvaahto kypsennetään kuumalla sokeriliemellä. Italialaisella marengilla voi koristella esimerkiksi juustokakun.

Minipavlovien myötä toivottelen hauskaa vappua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti