keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Paahdetut sumakkiperunat - ennen kuin perunat on uusia

Vappuna jäivät perunasalaatit syömättä. Ensinnäkin siksi, että mielestäni perunasalaatti on parasta uusista perunoista tehtynä. Toisekseen siksi, että apukokeille ei perunasalaatti oikein maistu. Peruna on yksi lempilisäkkeistäni ja kyllä sitä meillä vappuviikonloppuna syötiinkin. Kolea ja sateinen sää sai aikaan sen, että teki mieli lämpimiä lisukkeita. Onneksi Kamera ja kauha -blogissa paahdettiin taannoin sumakkiperunoita. Innostuin sumakkiperunoita niin, että niitä syötiin peräti kolme kertaa vapun aikana. Muokkasin alkuperäistä reseptiä hieman, koska en halunnut ostaa vielä uusia perunoita. Sumakkiperunoita voi paahtaa vanhoistakin perunoista. Sumakkia on kaapissa sen verran iso purkki, että siitä riittää myös uusien perunoiden mausteeksi, kun niiden aika tulee. Sumakin lisäksi maustoin perunoita tuoreella rosmariinilla, joka on pääsiäisestä alkaen viihtynyt ikkunalaudalla.



paahdetut sumakkiperunat, peruna, lisäke, sumakki



Sumakki on hauska mauste. Se tuntuu sopivan moneen ruokaan. Olen maustanut sumakilla kasviksia aiemminkin, mutta sumakin ja perunan parittaminen on todellakin hitti. Sumakki sopii myös kalan tai broilerin mausteeksi. Enkä kyllä ollenkaan kummastelisi, jos kuulisin jonkun maustavan sillä nautaa tai possua. Sumakki on mauste lähi-idästä. Se on miedon makuinen mauste, joten sumakkiin on helppo tutustua. Se on maultaan hapokas, aavistuksen sitruksinen hieman hapan, mutta silti raikas mauste. Syvänpunaisena se antaa marinadissa upean värin ruuille. Olen ostanut sumakkini etnisestä kaupasta, mutta huhu kertoo, että sitä on saatavilla myös hyvin varustelluista marketeista. Sumakki pitäisi kuulemma säilyttää jääkaapissa, jonne minäkin sen taas pelastin maustekaapista.



sumakki


*

Paahdetut sumakkiperunat


500 g perunoita
yhden valkosipulin kynnet
oliiviöljyä
suolaa
1 rkl sumakkia
hieman rosmariinia.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Pese perunat hyvin ja lohko mieleisesi kokoisiksi. Kuori valkosipulin kynnet.

Laita perunat ja valkosipuli uunipellille leivinpaperille ja kaada päälle loraus oliiviöljyä. Lisää suola, tuoreet rosmariinit ja noin puolet sumakin määrästä. Sekoita hyvin.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Ripottele kypsien perunoiden päälle loput sumakista ja tarkista suola. Tarjoa lisäkkeenä lihalle, kalalle tai kanalle.

*

Ei ole helpompaa ja yksinkertaisempaa tapaa valmistaa perunoita kuin lohkoa ne ja paahtaa uunissa kypsäksi. Perunat kannattaa maustaa ainakin oliiviöljyllä ja suolalla. Muita mausteita voi lisätä sitä mukaa mitä kaapista löytyy, ja mikä sillä hetkellä on suun mukaista. Mausteisiin vaikuttaa tietysti myös se mitä perunoiden kanssa tarjoaa. Sumakkiperunat sopivat lisäkkeeksi ainakin kalalle, kanalle ja lihallekin. Mutta sumakkiperunat ovat niin hyviä, että niitä voi napostella sellaisenaankin.



paahdetut sumakkiperunat, peruna, lisäke, sumakki




paahdetut sumakkiperunat, peruna, lisäke, sumakki




Sumakkiperunoiden innoittaman selailin blogin perunareseptejä. Monta mieluisaa perunaruokaa on näköjään vielä bloggaamatta. Useampi resepti kuitenkin löytyy, jos kaipaat lisäkkeeksi jotain muuta kuin paahdettua tai keitettyä perunaa tässäpä muutamia ideoita:

Perunalisäkkeitä:





En muuten muista, että vapun ajan sää olisi koskaan ollut näin vaihteleva. Vappuaatto aamuna oli vielä lunta maassa, ja edellisen päivän pihatalkoot viimeisteltiin lumisateessa. Vappunpäivänä aurinko paistoi täydeltä terältä. Onneksi! Oli mukava seurata kotikaupungin vappuhulinoita ja ankanuittoa hyvässä säässä.


ankanuitto 2107, vappu



ankanuitto 2017, vappu



ankanuitto 2017, vappu

11 kommenttia:

  1. Uunissa paahdetut perunat ovat kyllä jotain parhautta!
    Yleensä maustan ne savupaprikalla, valkosipulilla ja pippurilla, mutta sumakki kuulostaa niin jännältä että pitäisi varmaan kokeilla! Oon nähnyt tuon nimen pyörimässä siellä sun täällä mutta en tajunnut että kyseessä oli ihan oma mausteensa. Pitää tutustua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savupaprikakin on hyvä mauste. Mun pitäisi pian päästä kaupunkiin hankintamatkalle, kun ostoslistalla on jo vaikka mitä. Savupaprika mukaan luettuna. Sumakki on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

      Poista
  2. Sumakki onkin minulle uusi tuttavuus, vaikka maustekaapeista löytyy yhtä jos toistakin vähän eksoottisempaa maustetta :) Täytyy pistää nämä kokeiluun! En ole keitetyn perunan ystävä (paitsi uusien), mutta muuten meillä syödäänkin perunaa niin muusina, itse tehtyinä ranskalaisina, uuniperunana tai juuri tuolla tavalla paahdettuina eri mausteseoksilla mitä mieleen juolahtaa. Kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitetty perunakin on hyvää, jos sen keittää kuorineen ja kuorii vasta kypsänä, mutta paahtamalla tai paistamalla perunasta tulee kyllä ylivoimaisesti parasta. Sumakki on niin monikäyttöistä, että purkki kannattaa hankkia jääkaappiin.

      Poista
  3. Eipä ole koskaan sumakkia tullut kokeiltua :) täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Sumakki on kyllä minulle ihan uusi tuttavuus. Muuten uunissa paahdetut lohkoperunat on yksi meidän perheen suosikki kaikessa helppoudessaan! :)

    VastaaPoista
  5. Lohkoperunoita meilläkin syötiin vappuna, mutta sumakista en ole koskaan kuullutkaan! Pitääkin etsiä sitä jostain kaupasta. Kiitos vinkistä. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteista Madran, Lene ja Minna M. sumakkikaupoille vaan. Sumakkia löytyy ainakin etnisistä kaupoista ja huhupuheiden mukaan sitä saattaa löytää hyvin varustelluista marketeistakin.

    VastaaPoista
  7. Nam,hyvän näköistä:) Sumakki käy kyllä tosi moneen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Viljelläänkö teillä päin sumakkia vai kasvaako sitä ihan sellaisenaan?

      Poista
  8. Uunissa paahdettuja perunoita on meillä syöty viime aikoina usein. Mutta sumakkia en olekaan kokeillut, täytyypä testata! Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista