sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Kesä ja lätyt - ensimmäisenä nokkoslätyt

Kesä ja lätyt kuuluvat ehdottomasti yhteen. Näin alkukaudesta lätyt voi nauttia suolaisina nokkoslättyinä. Mansikka-aikaan lätyt nautitaan ehdottomasti mansikoiden kanssa. Myöhemmin, loppu kesästä, voi suolaiset lätyt tehdä nokkosten sijaan kesäkurpitsasta ja vaihtaa mansikat vaikkapa omenasoseeseen. 
nokkoslätyt, villiyrtti, nokkonen, lettu,nokkoslettuNokkoslättyihin joutuu nähdä vähän vaivaa. Ei sillä, että nokkosista olisi pulaa, mutta asennetta ja varustautmista nokkosten poimiminen vaatii. Minä sonnustauduin pitkä punttisiin housuihin, vaikka sää olisi sallinut shortsit. Käteni suojasin nahkahanskoilla ja ryömin vattupuskan alle nokkosia keräämään. Vattuaikaan sitä, että nyt kävin keräämässä nokkosia ei taida enää edes huomata. Valitettavasti.
nokkoslätyt, villiyrtti, nokkonen, lettu,nokkoslettuLaakea leipäkori oli hyvä keräysastia. Saksilla nokkosten kerääminen sujui vaivattomasti. Keräsin nuoria nokkosia kokonaisina, hieman kauemman kasvaneista leikkasin leipäkoriini vain latvan ja ylimmät lehdet. Puolen litran lättytaikinaa varten keräsin litran verran nokkosia. Nokkosten kerääminen kuuluu jokamiehen oikeuksien piiriin kuten muidenkin ruohovartisten kasvien. Nokkonen kannattaa kerätä puhtaalta kasvupaikalta, kaukana liikenteestä ja kaupungin saasteista. Vaikka tallin tai huussin takana näyttäisi kasvavan rehevää nokkosta, sitä ei kannata syötäväksi kerätä, koska rehevällä paikalla kasvava nokkonen sisältää paljon nitraatteja ja se maistuukin kitkerältä ja karvaalta. 
nokkoslätyt, villiyrtti, nokkonen, lettu,nokkoslettu

nokkoslätyt, villiyrtti, nokkonen, lettu,nokkoslettuNokkoset käsitellään ennen ravinnoksi laittamista nokkoset ryöpätään. Nokkoset voi säilöä myöhempää käyttöä varten kuivaamalla tai pakastamalla. Tuoreeltaan ne ovat tietysti parhaimmillaan. 


*

Nokkoslätyt


1 litra nokkosia
vettä 
suolaa

5 dl maitoa
3 munaa
3 dl lettujauhoja
suolaa
2 rkl rypsiöljyä

Paistamiseen voita

Laita vesi kiehumaan isoon astiaan ja mausta se kevyesti suolalla. Huuhtele nokkoset siivilässä ensin kylmällä vedellä ja sen jälkeen laita ne kiehuvaan veteen noin minuutiksi. Nokkoset on hyvä ryöpätä nopeasti väljässä vedessä. Kaada nokkoset siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä, että kypsyminen lakkaa.

Valmista lättytaikina sekoittamalla maito, munat, jauhot ja suola keskenään. Lisää taikinaan hienonnetut nokkoset. Muutaman kokonaisen nokkosen lehden voit jättää koristeeksi. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Lisää rypsiöljy taikinaan juuri ennen kuin alat paistaa lättyjä. 

Lämmitä lättypannu, lisää pannulle voita ja kokonainen nokkosen lehti lehtiruoti ylöspäin. Laita taikina nokkosen lehden päälle. Paista molemmin lätty molemmilta puolilta. 

Nautiskele nokkoslätyt hyvässä seurassa päiväkahvilla, väli- tai iltapalalla miksei kesäisenä lounaanakin.

*
nokkoslätyt, villiyrtti, nokkonen, lettu,nokkoslettu

Olen ottanut tavaksi paistaa lätyt lettujauhoilla, jotka ovat sekoitus vehnä-, ohra- ja ruisjauhoja. Valitettavasti pussin kyljestä ei näe sekoitussuhdetta. Tämä valmis luomusekoitus on tosi kätevä. Toki jauhosekoituksen voi tehdä itsekin tai käyttää pelkkiä vehnäjauhoja. Laiskana suosin sekoitusta, sillä ohra- ja ruisjauhoista tulee taikinaan kivasti makua paistoipa sitten makeita tai suolaisia lättyjä.
nokkoslätyt, villiyrtti, nokkonen, lettu,nokkoslettuPelkäsin taas miten ennakkoluuloisesti lapset suhtautuvat nokkoslättyihin. Vastaukseksi välipalakyselyyn vastailin ympäripyöreästi, että syödäään vähän kuin pinaattilättyjä, jotka ovat meillä tosi suosittuja. Syödessämme paljastin toki, että vihreä väri ei suinkaan tule pinaatista vaan nokkosista, mutta siinä vaiheessa syömistahti ei enää hiipunut. Ojentaja teki nopeaan tahtiin liikettä kohti pöydän keskustaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti