keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Nokkosrisotto ja paistetut ahvenet

Vihdoin alkoi vihertää! Olen aika noviisi villiyrttien kanssa. Vinkiksi muillekin noviiseille: nokkonen on sellainen villiyrtti, josta on helppo aloittaa. Nokkosta ei tarvitse hakemalla hakea, ja sitä on vaikea sekoittaa mihinkään myrkylliseen tai syötäväksi kelpaamattomaan. Nokkosen käsittely on verrattain helppoa, kunhan vain muistaa pitää hanskat kädessä. Nokkosta voi käyttää kuten pinaattia, joten senkin vuoksi nokkonen on helposti lähestyttävä. Nokkoslätyt esimerkiksi olivat meillä ihan hitti. Toinen nokkoshitti oli nokkosrisotto.


nokkosrisotto ja paistetut ahvenet


*

Nokkosrisotto ja paistetut ahvenet

2 annosta

Nokkosrisotto


1 litra tuoreita nokkosia
vettä ryöppäämiseen
suolaa

1 pieni sipuli
loraus oliiviöljyä
1 rkl voita
2,5 dl risottoriisiä
limen mehu
1,5 dl valkoviiniä
8 dl kasvislientä
50 g parmesanjuustoa
(suolaa)

2 rkl voita

Huuhtele tuoreet nokkoset kylmässä vedessä. Ryöppää huuhdeltuja nokkosia miedosti suolatussa vedessä noin minuutin ajan. Huuhtele ryöpätyt nokkoset nopeasti kylmässä vedessä, jotta kypsyminen nokkosten kypsyminen lakkaa.

Pilko ryöpätyt nokkoset pieneksi.

Sulata kasarissa tai paistinpannussa ruokalusikallinen voita. Lisää pannulle öljy ja pieneksi pilkottu sipuli sekä risottoriisi. Kuullottele muutama minuutti. Lisää pannulle limen mehu ja valkoviini. Kun nesteet ovat imeytyneet riisiin, ala lisätä vähitellen kuumaa kasvislientä. Sekoittele koko ajan.

Kun riisi alkaa olla lähes kypsää, lisää nokkoset risottoon. On tärkeää, että nokkoset eivät ole kylmiä, että riisin kypsyminen ei lakkaa. Nokkosten lisäämisen lomassa kannattaanee lisätä myös kuumaa kasvislientä.

Lisää risottoon juuri ennen tarjoilua parmesanjuusto raastettuna ja ruokalusikallinen voita, josta risotto saa kaunista kiiltoa.


Paistetut ahvenet


6 ahvenfilettä
suolaa

vehnäjauhoja

voita paistamiseen

Mausta ahvenfileet suolalla ja leivitä kevyesti vehnäjauholla. Paista kuumassa pannussa voissa ja tarjoa nokkosrisoton kanssa. Ahvenfileet kypsyvät nopeasti, joten ryhdy paistopuuhiin vasta siinä vaiheessa, kun risotto on suurin piirtein valmista.

*


Yleensä, tai ainakin aika usein, meillä paistetaan kala leivittämättä. Nyt kuitenkin halusin nahattomiin ahvefileisiin kauniin paistopinnan, ja sen vuoksi fileet leivitettiin hyvin kevyesti vehnäjauhoilla. Kuuma pannu, voi ja kevyt leivitys antoivatkin fileiden pintaan kauniin melkein kultaisen värin.


nokkosrisotto, paistetut ahvenet, villiyrtti, nokkonennokkosrisotto, paistetut ahvenet, villiyrtti, nokkonen


Nokkosrisotto ei varmasti jää viimeiseksi lajissaan. Pelkäsin, että ryöpätty ja sitten riisin joukossa kypsyvä nokkonen menettää makuansa kokonaan, mutta näin ei onneksi käynyt. Arvoin pitkään kana-, kasvis- ja kalaliemen välillä ja päädyin lopulta kasvisliemeen. Taisi olla ihan nappi valinta, vaikka tällä kerralla liemi jouduttiinkin valmistaa kuutiosta. Liemi-aarreaittani eli pakastin ei tällä kerralla tarjonnut sopivaa ratkaisua. Vaikka käyttämäni kasvisliemi oli suolatonta, en silti tullut lisänneeksi suolaa. Risoton suolaisuus kannattaa siis tarkistaa aina maistamalla ennen kuin tarttuu suolapurkkiin. Tässäkin tapauksessa suolaa tuli riittävästi ihan voista ja juustosta.nokkosrisotto, nokkonen, risotto, villiyrttiKantapään kautta on tullut opittua sekin seikka, että kaiken mitä risottoon lisää tulee olla kuumaa tai kohtuullisen lämmintä. Kun riisin sekaan lisää jotain kylmää, kypsyminen loppuu hyvin äkkiä. Näin kävi taannoin punajuuririsoton kanssa. Nokkoset oli ryöppäämisen jälkeen jäähdytetty, mutta ratkaisin ongelman lisäämällä nokkosia muutamassa erässä kuuman kasvisliemen kanssa, jolloin risotto ei ehtinyt jäähtyä, vaan jatkoi koko ajan kypsymistään.


nokkosrisotto, risotto, nokkonen, villiyrtti, ahven


Nyt kun olen päässyt alkuun nokkosten kanssa, kuulisin mielelläni onko sinulla hyviä nokkosreseptejä tai vinkkejä nokkosen käyttöön? Koska nokkonen oli helppo pala, voisi villiyrttiharrastuksen vaikeusastetta nostaa. Mikä olisi seuraava villiyrtti, jota kannattaisi kokeilla?nokkonen, villiyrtti

10 kommenttia:

 1. Nokkosista on tosiaan hyvä aloittaa :) Nokkosrisottoa en olekaan koskaan tehnyt, tämä asia täytyy ehdottomasti korjata. Paistetut ahvenet risoton kylkeen kuulostaa niin herkulliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokkosrisotto oli yksi parhaista risotoista vähään aikaan. Aika herkkä se nokkosen maku on ja sen vuoksi ahven mietona kalana sopi kylkeen mainiosti. Kiitos kommentista Sari!

   Poista
 2. No tietysti nokkosrisotto!
  Miksi en itse tullut ajatelleeksi.. kiitos ideasta :)

  VastaaPoista
 3. Ihana yhdistelmä, nokkosrisotto ja ahvenat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietoja ja herkkiä makuja, nokkonen ja ahven, mutta passaavat hyvin yhteen. Miksiköhän ahventa tulee syötyä niin vähän?

   Poista
 4. Ehdottomasti mahtavuutta (erästä tv-kokkia lainaten)! Saisipa tuoretta nokkosta toriltakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Pikkukaupungissa nokkosta löytyy hyvin kerättäväksi kohtuullisen matka päässä kotoa ihan puhtailtakin paikoilta. Onneksi on laajat jokamiehen oikeudet, jotka eivät rajoita ruohovartisten keräämistä. Nokkosta en ole nähnyt torilla tai kaupassa, mutta vuohenputkea oli, ja kilohinta oli muistaakseni jotain aivan järkyttävää.

   Poista
 5. Voi mitä herkkua,etenkin nuo kalafileet. Täällä viimeiset nokkoset poimin huhtikuussa, seuraavia pitää odotella ensi vuoden alkupuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää kannattaa odottaa Jael. Täällä Suomessa on vielä nokkoskautta jäljellä. Täytyisi oikein kunnostautua tuon ahvenen kanssa. Liian harvoin tulee sitä laitettua!

   Poista