keskiviikko 28. elokuuta 2019

Pihlajanmarjacurd, pihlajanmarjasiirappi ja pihlajanmarjakakku - herkkuja pihlajasta?

Pirkanmaalla on tänä vuonna ollut kehno marja vuosi. Minun vattupaikkani ovat olleet tyhjiä. Mustikkapaikkani on tavallisesti tori, mutta sielläkin mustikoita oli kovin vähän ja kovin kalliilla myynnissä. Onneksi äiti toi Pohjanmaalta mustikoita ja viinimarjoja. Mansikan itsepoiminta-aikaan olimme reissussa. Toki ostin pakastimeen mansikoita, mutta eihän se ole sama kuin itse poimittu ja itse säilötty. Yksi marja on tänä vuonna runsassatoinen, ja se on pihlajanmarja. Omassa pihassa tien vieressä pihlajassa on niin paljon marjoja, että oikein mietin jaksaako puu kantaa kaiken. Onneksi marjoja on myös pihassa järven puolella, ja niitä marjoja saatoin hyödyntää kokeiluissani

Pihlajanmarjacurd, pihlajanmarjasiirappi ja pihlajanmarjakakku


Mietin vähän mitä pihlajanmarjoista voisi saada aikaan. Olen nähnyt reseptejä kapriksista ja hyytelöstä ja kuullut erinäisiä  ja vähän koomisiakin tarinoita kotiviinistä. Päätin kuitenkin kokeilla jotain muuta. Ensimmäisenä pihlajanmarjoista tulee mieleen niiden happamuus, ja sen vuoksi ajattelin, että johonkin makeaan tai erittäin makeaan minun on pihlajanmarjani yhdistettävä. Meillä oli sopivasti tulossa (kauden ensimmäiset) rapujuhlat, ja niinpä päätin tehdä pihlajanmarjoista curdin, jolla täyttäisin ihan tavallisen sokerikakun. Samalla kandeerasin muutamia pihlajanmarjoja koristeeksi ja keittelin siirappia, jolla kostutin kakkupohjan.


Pihlajanmarjacurd, pihlajanmarjasiirappi ja pihlajanmarjakakku


Curd-villitykseni oli huipussaan muutama kevät sitten, jolloin kokeilin valmistaa curdia raparperista, appelsiinista, sitruunasta, mustikasta ja puolukasta. Tein pihlajanmarjacurdin samoilla opeilla kuin aiemminkin. Keittelin marjoja vähässä vedessä sen verran, että sain mehut irti ja tein curdin mikrossa. Toisessa kattilassa keittelin kokonaisia marjoja sokerivedessä. Osan tertuista nostin pois jo hyvissä ajoin, mutta osaa keittelin pidempään. Lopulta siivilöin siirapiksi tiivistyneen liemen. Sokerikakkupohjan tein 3 munasta niin ikään vanhoilla opeilla. Vielä ennen tarkempaa ohjetta vinkkaan, että facebookista löytyy video rapujuhlien jälkiruokapöydästä, josta tuli kakkubuffa. Lähti vähän mopo käsistä...

*

Pihlajanmarjakakku pihlajanmarjacurdilla täytettynä



kostutukseen

1 dl maitoa
0,5 dl pihlajanmarjasiirappia

täyte

pihlajanmarjacurdia

2 dl kermaa vaahdotettuna
1 dl turkkilaista jogurttia
0,5 dl sokeria

kuorrutukseen ja koristeluun

2 dl kermaa vaahdotettuna
kandeerattu pihlajan marjoja ja marmeladia

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta osat maidon ja pihlajanmarjasiirapin sekoituksella.

Sekoita vaahdotettu kerma ja turkkilainen jogurtti keskenään. Mausta sokerilla.

Laita kakkupohjan päälle kerros kerma-jogurtti seosta ja kerros lemon curdia. Täytä toinen väli samalla tavalla. Jos on mahdollista, kakku kannattaa täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin se ehtii kostua ja maut tasoittua.

Kuorruta kakku kermalla ennen tarjoilua ja koristele kandeeratuilla pihlajanmarjolla ja marmeladilla.

Pihlajanmarjacurd


3 dl pihlajanmarjoja
1 dl vettä
1 rkl sokeria

1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
50 g voita

Laita kattilaan puhdistetut pihlajanmarjat, vesi ja ruokalusikallinen sokeria. Keitä marjoja, kunnes ne pehmenevät. Painele pihlajanmarjat siivilän läpi mikron kestävään astiaan. Tarkoitus on saada aikaan noin 1,5 dl pihlajanmarjamehua. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lisää jäähtyneen pihlajanmarjamehun joukkoon huoneenlämpöiset kananmunat ja voi. Laita aineet mikroon ja pyöritä mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia. Ota astia mikrosta ja sekoita voimakkaasti vispilällä. Toista 30 sekuntin mikrotus ja sekoitus, kunnes curd on paksuuntunut. Yleensä toisto tarvitsee tehdä 5-6 kertaa. Curd paksuuntuu vielä jonkin verran jäähtyessään.

Laita curd puhtaaseen lasipurkkiin, jossa se säilyy parikin viikkoa käyttökelpoisena. 

Kandeeratut pihlajanmarjat ja pihlajanmarjasiirappi


muutama pihlajanmarja terttu
5 dl vettä
2,5 dl sokeria

vähäsen hienoasokeria

Upota puhdistettu pihlajanmarjaterttu kiehuvaan veteen ja anna keitä pari kolme minuuttia. Nosta marja tertut pois vedestä. 

Ota talteen 2,5 dl vettä ja mittaa sekaan sokeri. Kun sokeri on sulanut laita vielä pihlajanmarjatertut veteen ja jatka keittämistä viitisen minuuttia. Nosta pihlajanmarjatertut kuivumaan esimerkiksi grillivartaan päälle ja jatka siirapin keittämistä, kunnes rakenne on mieleisesi. Siivilöi siirappi, mikäli marjoista on jäänyt roskia siirappiin ja purkita puhtaaseen astiaan. Siirappi säilyy joitakin viikkoja jääkaapissa, josta sitä voi käyttää esimerkiksi jälkiruokien kastikkeena.

Kun marjatertut ovat hieman kuivahtaneet voit vielä pyöritellä marjoja sokerissa.

*

Happamiahan ne pihlajanmarjat ovat. Mutta minusta sekä siirappi, että curd olivat oikein onnistuneita pihlajanmarjakokeiluita. Kyllä pihlajanmarjastakin herkkua saa! Vaikka ei näillä määrillä pihlajaa tyhjätä, mutta minusta idea oli pihlajanmarjojen hyödyntämisestä oli toimiva ja kakkukin oli herkullista. Reseptissä on linkki 3 munan sokerikakkupohjaan, joka valmistetaan kertomalla kananmunien paino 0,7. Näin saadaan paino, minkä verran taikinaan mitataan sokeria ja jauhoja. Sen jälkeen kun koin ahaa-elämyksen reseptin kanssa, en ole muilla konstein sokerikakkupohjaa tehnytkään. Kannattaa tsekata, kun seuraavan kerran on ajankohtaista leipoa täytekakku.

Pihlajanmarjacurd, pihlajanmarjasiirappi ja pihlajanmarjakakku


Koska kaikki curd ei kulunut kakkuun, on sille pitänyt keksiä muutakin käyttöä. Toistaiseksi olen sivellyt sitä myös vaalean paahtoleivän päälle. Siinäkin se ajaa asiansa mukavasti. Curdissa maistuu pihlaja, mutta curd ei kuitenkaan ole liian hapan. 

Ennen kaikkea pihlaja maistuu todella kauniin värisessä siirapissa. Kandeeraus taisi marjojen kohdalla olla epäonnistunein kokeilu. Kauniita ne olivat kakun päällä, mutta olisipa niitä voinut laittaa koristeeksi vaikka raakanakin, ja kiiltävän pinnan marjoihin olisi varmasti saanut vähemmälläkin vaivalla. Osallistun tällä reseptillä Parhaat Ruokablogit syyskilpailu 2019.

Pihlajanmarjacurd, pihlajanmarjasiirappi ja pihlajanmarjakakku

Pihlajanmarjacurd, pihlajanmarjasiirappi ja pihlajanmarjakakku






2 kommenttia:

  1. Hyviä ideoita pihlajanmarjojen hyödyntämiseen! Käytitkö marjoja pakastimen kautta? Kuulin, että niille tekisi pakastaminen hyvää ennen jatkokäyttöä, mutten tiedä onko vain vanhan kansan uskomus : )

    VastaaPoista
  2. En käyttänyt pakastimen kautta. Luin kyllä vinkin jostain. Arvelin, etten saa curdiin tarpeeksi makua, jos marjat pakastaa ensin. Taitavat ne linnutkin tyhjätä pihlajat vasta parin pakkasyön jälkeen ;)

    VastaaPoista