perjantai 1. syyskuuta 2017

Maunon päivän mustikkatäytekakku

Kermakakku on kermakakku! Käytän hyväkseni jokaisen mahdollisuuden tehdä täytekakkua. Niin hyvää se on. Viimeksi kun oli tilaisuus valmistin kermakakun, joka maistui mustikalle, valkosuklaalle ja kardemummalle. Naked cake on viikonloppukokin keittiössä yhä edelleen testaamatta. Meillä ollaan vanhanaikaisten kermakakkujen ystäviä. Ehkä kermakakku on siksi niin hyvää, että sitä saa vain niin harvoin. Tarjosin mustikkatäytekakkua Maunon päivän rapukesteissä jälkiruuaksi. Täytekakku ja kahvi on mielestäni paras mahdollinen jälkiruoka rapuaterialle.



mustikkatäytekakku, valkosuklaamousse, kardemumma, mustikkacurd




Arabian Sinikka




Sen jälkeen kun löysin kakkuohjeen, jossa jauhojen ja sokerin määrä saadaan kertomalla kananmunien paino 0,7, en ole muulla ohjeella sokerikakkupohjia leiponutkaan. Tällä ohjeella onnistuu aina! Kakku ei lässähdä keskeltä ja rakenne on sellainen, että pienikin kakku on helppo leikata 3 osaan. Olen huomannut, että tällä ohjeella 3 munan sokerikakusta tehty täytekakku riittää hyvin 8-10 hengelle. Kolmen munan kakun paistan yleensä 20 cm irtopohjavuuassa.

Toinen luotto-ohjeeni on curd. Tahna syntyy milloin mistäkin marjasta ja aina mikrossa. Curd on melkein ainoa asia, jonka valmistamiseen meillä tarvitaan mikroa. Mustikkatäytekakun täytteeksi valmistin luonnollisesti mustikkacurdia, muut curd-kokeilut löytyvät curd-tunnisteella. Mustikkacurd menee ehdottomasti curd-kokeilujen kärkipäähän. Tarkempi curdin ohje löytyy alla olevasta reseptistä.



mustikkatäytekakku, valkosuklaamousse, kardemumma, mustikkacurd



*

Maunon päivän mustikkatäytekakku



kostutukseen maitoa

Mustikkacud

2 dl mustikoita
1 dl vettä
1 tl sokeria

1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
50 g voita

Valkosuklaamousse

100 g valkosuklaata
2 valkuaista
1 dl kermaa
1 dl turkkilaista jugurttia
1 tl kardemummaa

Koristeluun

3 dl vispikermaa
pensasmustikoita
mintunlehtiä

Aloitetaan mustikkacurdin valmistamisesta. Laita kattilaan mustikat, vesi ja sokeri. Kiehauta aineet ja painele mustikat siivilän läpi mikron kestävään astiaan. Tarkoitus on saada aikaan noin 1,5-2 dl mustikkamehua. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 

Lisää jäähtyneen mustikkamehun joukkoon huoneenlämpöiset kananmunat ja voi. Laita aineet mikroon ja pyöritä mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia. Ota astia mikrosta ja sekoita voimakkaasti vispilällä. Toista 30 sekuntin mikrotus ja sekoitus, kunnes curd on paksuuntunut. Yleensä toisto tarvitsee tehdä 5-6 kertaa. Curd paksuuntuu vielä jonkin verran jäähtyessään.

Curdin jäähtyessä valmista valkosuklaamousse. Aloita sulattamalla suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Valmista valkuaisista vaahtoa ja vaahdota myös kerma. Kun sulatettu suklaa on hieman jäähtynyt, yhdistä se turkkilaiseen jugurttiin. Lisää suklaa-jugurttiseokseen kermavaahto ja mausta kardemummalla. Lisää moussemassaan vielä  valkuaisvaahto varovasti nostellen.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Aloita kakun kokoaminen. Kostuta alinta pohjaa maltillisesti maidolla. Se saa lisää kosteutta ylemmistä osista. Lisää pohjan päälle kerros mustikkacurdia ja kerros valkosuklaamoussea. Laita päälle toinen osa kakkupohjaa, kostuta ja lisää täytteet. Nosta päällimmäiseksi viimeinen kakkupohjan osa ja kostuta hyvin. Laita kakku, jos mahdollista, yön yli makuuntumaan jääkaappiin. 

Koristele kakku kermavaahdolla, pensasmustikoilla ja mintunlehdillä. Mitä lähempänä tarjoilua voit kakun koristella, sen parempi. Kermavaahto ei ainakaan parane odotellessaan.

*

Hyvän täytekakun valmistaminen ottaa aikaa useamman päivän. Kaikkein paras on, jos pohjan ehtii leipoa päivää ennen täyttämistä. Kakku olisi hyvä ehtiä täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, että maut ehtivät tasaantua ja kakku kostua tasaisesti. Kermakoristelu kannattaa jättää niin viime tippaan kuin mahdollista. Jos koristelun joutuu tehdä paljon ennenmmin, hyvä ja tiivis säilytysastia auttaa siinä, että kermavaahto säilyy tuoreena, eikä ala kuivaa tai ottaa makuja ja hajuja itseensä.



mustikkatäytekakku, valkosuklaamousse, kardemumma, mustikkacurd



Curdin valmistaminen mikrossa on tosi helppoa ja parin epäonnistuneen hellalla keittämisen jälkeen olenkin tykästynyt tähän mikrossa valmistamiseen. Mustikan kuori taitaa olla sen verran ohut, että marjan voisi käyttää kokonaisena tahnassa, mutta esimerkiksi puolukassa on sen verran paksu kuori, että marjasta kannattaa tehdä ensin mehu. Ohjeen mukaan keitettynä mustikkatahnaa tuli sen verran iso annos, että kaikki ei kulunut kakkuun. Ylijäänyttä curdia ei kannata heittää pois, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa parikin viikkoa. Mustikkatahnaa voi käyttää esimerkiksi paahtoleivän päällä makeana levitteenä.

Päädyin maustamaan valkosuklaamoussen kardemummalla, joka on aivan loistava makupari mustikalle. Lisäsin moussemassaan myös turkkilaista jugurttia keventääkseni moussea hieman. Se taisi olla hyvä ratkaisu, sillä pelkällä kermalla tehty täyte yhdessä mustikkacurdin kanssa olisi voinut olla liian tunkkainen ja raskas. Nyt kakku pysyi raikkaana ja kepeän oloisena.

Yleensä käytän tavallista, kotimaista metsämustikkaa, mutta kakun täytteeksi ostin vartavasten pensasmustikkaa. Ajattelin, että pensasmustikan pysyvän varmemmin ehjänä. Rikkoutuessaan mustikka värjää ikävästi kermaa. Kaunishan tuo pensasmustikka on, mutta maultaan metsämustikka on aivan omaa luokkaansa.

mustikkatäytekakku, valkosuklaamousse, kardemumma, mustikkacurd




mustikkatäytekakku, valkosuklaamousse, kardemumma, mustikkacurd


Olisi kiva kuulla millaisia kakkuihmisiä te olette? Onko muita, joille maistuu perinteinen täytekakku?

2 kommenttia:

  1. Voi, miten kaunis kakku! Väreistä tulee ihan mieleen Suomi100. Meillä tytär on perheen kakkumestari ja hän kokeilee mielellään erilaisia kakkuja juhliin. Mies tykkää perinteisestä kermakakusta ja minä ehkä enemmän juustokakuista tai vastaavista. Mutta tänä kyllä näyttää niin hyvälle, että ottaisin kyllä palan, jos tarjoaisit :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama teema pyöri minullakin mielessä. Perinteinen marjoilla täytetty kermakakku sopisikin hyvin Suomen syntymäpäiväkakuksi.

      Poista