maanantai 12. syyskuuta 2016

Puolukkacurd - täysi kymppi

Lapsi on terve, kun se leikkii... Puolukkacurd lienee jo neljäs curd-kokeilu. Puolukasta valmistettu tahna sijoittuu korkealle curd-testeissä. Tahnassa maistui puolukka ihan todella. Muut tekemäni tahnat löytyvät tämän linkin takaa ja tunnisteella curd. Pidin myös appelsiini- ja sitruunacurdista, mutta raparperista valmistettu tahna oli vähän pettymys. En saanut raparperia maistumaan tarpeeksi. Se kokeilu on ensi keväänä uusittava. Töissä olen kuullut kehuja mustikkacurdista ja mielessäni on vielä muutama raaka-aine, joista curdia voisi kokeilla. Missähän vaiheessa tullaan siihen kohtaan sananlaskua "...sairas, kun ei osaa lopettaa..."?


*

Puolukkacurd


2 dl puolukoita
1 dl vettä
1 rkl sokeria

1, 5 dl sokeria
2 kananmunaa
50 g voita

Valmista ensin puolukoista mehua. Mittaa kattilaan marjat, vesi ja hieman sokeria, että mehu irtoaa paremmin. Kiehauta muutama minuutti. Siivilöi mehu ja anna jäätyä huoneenlämpöiseksi.

Sulata voi, ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita mikron kestävään astiaan huoneenlämpöiset kananmunat, puolukkamehu (1,5-2 dl) ja sulatettu voi sekä sokeri. Sekoita hyvin vispilällä sekaisin.

Kuumenna aineksia mikrossa täydellä teholla puoli minuuttia ja sekoita voimakkaasti. Toista kuumennus ja sekoitus, kunnes tahna alkaa kypsyä ja muuttuu paksummaksi. Tämä kestää noin 3-5 minuuttia astian muodosta ja mikron tehosta riippuen.

*


Puolukkacurdin makua tuli hehkutettua jo heti kärkeen, mutta muitakin hyviä puoli puolukassa curdin raaka-aineena oli. Puolukkatahnasta tuli todella kauniin väristä. Voi ja kanamuna eivät värjänneet tahnaa keltaiseksi. Raparperin punainen väri oli niin hento, että sen yli ne jyräsivät.

Puolukkatahnan hyytyminen kesti selvästi kauemman kuin muiden aikaisemmin valmistamieni tahnojen, enkä siltikään saanut siitä kovin tämäkkää. Tarpeeksi kiinteää tahnasta kuitenkin tuli sillä, sitä pystyy hyvin levittää paahtoleivän päälle. Puolukkatahnalla tuli täyttyä myös yksi täytekakku, joka kuorrutin kinuskilla ja reunoille pursotin vielä kermavaahtoa.

2 kommenttia:

  1. Minulla on kaikki curdit vielä tekemättä, mutta tämä puolukkaversio taitaa nyt rynnistää tekemättömien curdien kärkeen :) Ajatus siitä kinuskikakun välissä on vastustamaton!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Koti Harmi! Puolukkacurd oli ihan ässä. Minä olen luullut, että mikroa ei voi ruuanlaitossa käyttää mihinkään järkevään, mutta nyt olen oppinut, että ainakin curdin tekemiseen voi.

      Poista