sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Tommy Myllymäen munakoisovuoka ja karitsan niska

Nyt on löytynyt keittokirja, jonka voisin Julie&Julia -elokuvan tapaan kokata kannesta kanteen. Kirja on Myllymäki kasvikset lisukkeena ja pääruokana. Jos haluaa olla uskollinen Tommy Myllymäen ajatukselle satokausi-ajattelusta, kirjan läpi käymiseen tarvittaisiin kokonainen kalenterivuosi. Näin syksyllä monta kirjan resepteistä pystyy onneksi kokeillemaan hyvillä raaka-aineilla. Ja olen minä kokeillutkin. Tässä raporttia munakoisopaistoksesta, jota syötiin aina niin hyvän karitsan lisäkkeenä.






*

Karitsaa ja munakoisovuoka


2 niskakiekkoa
nokare voita
loraus öljyä

sellerinvarsi
porkkana
sipuli
laakerinlehti
suolaa
mustapippuria
maustepippuria
punaviiniä
vettä
pari rosmariinin oksaa

Pyöräytä myllystä suolaa ja pippuria lihan pintaan. Laita öljy ja voi paistokasariin.  Ota niskakiekkoihin kaunis väri molemmin puolin. Lisää kasariin mausteet ja kasvikset. Sekä nestettä niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Käytin 1 dl punaviiniä ja 1,5 dl vettä. 

Hauduta niksakiekkoja kasarissa kannen alla useita tunteja, kunnes liha irtoaa luusta. Nosta lihat reikäkauhalla vetäytymään vähäksi aikaa ennen syömistä.

Liemen voi siivilöidä, ja siitä voi tehdä kastiketta. Koska tarjosin niskakiekon munakoisovuokan kanssa kastiketta ei mielestäni tarvittu. Otin kuitenkin siivilöidyn liemen talteen ja pakastin sen. Siitä saa hyvän pohjan kastikkeelle tai keitolle.

Munakoisovuoka


munakoiso (400 g)
2 dl oliiviöljyä
2 dl tomaattikastiketta 
2 dl bechamelkastiketta
2 dl raastetttua parmesaania
suolaa

Valmista ensin kastikkeet:

Tomaattikastike


pieni keltasipuli
porkkana
sellerinvarsi
pieni laakerin lehti
timjamin oksa
400 g paseerattua tomaattia
2 dl vettä
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
oliiviöljyä paistamiseen 
suolaa

Kuullota sipulia porkkanaa, selleriä, laakerinlehtimurskaa ja timjamia kattilassa oliiviöljyssä. Lisää kattilaan sokeri ja sekoita

Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, vesi ja punaviinietikka. Hauduta, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.

Soseuta kastike tasaisiksi ja mausta suolalla.

Bechamelkastike


50 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
suolaa
muskottipähkinää

Sulata voi ja sekoita joukkoon vehnäjauhot.

Kaada joukkoon puolet maidosta samalla vatkaten. Kun seos kiehuu, lisää loput maidosta - taas samalla vatkaten. Keitä 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Siirry sitten takaisin munakoison pariin, mutta ennen sitä, laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 

Viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista viipaleet oliiviöljyssä ja mausta suolalla. Valuta ylimääräinen öljy munakoisoista talouspaperin päällä.

Lado munakoisoviipaleet, tomaatti- ja bechamelkastike, parmesaaniraste kerroksittain uunivuokaan. Ripota pinnalle parmesania ja paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna vetäytyä muutama minuuttia ennen syömistä.

*


Munakoisovuokaa tuli helposti neljä annosta. Karitsan niskakiekkojen kanssa nautittiin yhdet annokset ja toiset kaksi annosta jäivät lounaseväiksi töihin. Munakoisovuoka on varsin tuhtia ruokaa ja se sopii sellaisenaan pääruokana nautittavaksi.










Munakoisovuoka ei ollut sen monitöisempi herkku kuin esimerkiksi lasagne, mutta se oli vähintäänkin yhtä herkullinen. Tomaattikastiketta tuli ohjeen mukaan valmistettuna enemmän kuin 2 dl, mutta se ei haittaa, hyvälle tomaattikastikkelle löytyy aina muutakin käyttöä. Minä käytin ylimääräiset pizzan kastikkeena. Alkuperäisessä ohjeessa tomaattikastikkeeseen käytetään myös valkosipulia ja oreganoa, jotka epäilemättä molemmat täydentäisivät kastikkeen, ja koko ruuan makua. Valkosipuli oli kaapistani päässyt loppumaan ja oregano unohtui. Tämä ehkä kertoo siitä miten hyvää kastike oli. Jos monitöistä ruuanvalmistusta haluaa helpottaa, tomaattikastikkeen keittäminen on se homma, jonka pystyy tekemään ennakkoon.

En ollut aikaisemmin valmistanut munakoisoa tällä tapaa, ja kummastelin suurta oliiviöljyn määrää reseptissä, mutta munakoiso todella imee runsaasti oliiviöljyä. Ylimääräinen öljy tosin valutettiin talouspaperin päällä pois, eikä valmis ruoka tuntunut rasvaiselta, eikä oliiviöljystä tullut liikaa makuakaan.





Kirjassaan Myllymäki vinkkaa vielä, että munakoisovuoka maistuu myös kylmänä. Se jäi minulta testaamatta, mutta vinkkiin on helppo luottaa. Munakoisovuoka on lämmittävää lohturuokaa parhaimmillaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti