lauantai 10. syyskuuta 2016

Pähkinäinen omenahyve

Mukavaa! Olen saanut uusia lukijoita. Kiitos viesteistä, kommenteista ja tykkäyksistä! Blogin seuraaminen onnistuu myös facebookissa. Tykkäämällä Viikonloppukokista saat ilmoituksen uutisvirtaasi uudesta päivityksestä. Nyt tuleva päivitys on uusi, vaikka resepti ei olekaan aivan uusi ja ennennäkemätön. Oikeastaan nyt on kysymys erään raparperipaistoksen muokatusta ja fiksatusta versiosta. Pähkinäinen omenahyve on satokausiruokaa ja oikeastaan hävikkiruokaakin. Vaikka teemaviikko oli, ja meni jo, ajatus hävikin minimoimisesta kannattaa pitää mielessä ihan jatkuvasti. Avattu maapähkinävoi ei säily jääkaapissa ihan määräämättömiä aikoja. Meillä maapähkinävoita ei kulu paahtoleipien päällä, sille on keksittävä muuta käyttöä. Purkki on hankittu oikeastaan satay-kastiketta varten. Sen loppu päätyi herkullisen paistoksen: *

Pähkinäinen omenahyve


omenoita

75 g voita
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl maapähkinävoita
2 tl kanelia

Ota omenoista pois siemenkota ja lohko omenat muutamaan osaan. Laita omenat esimerkiksi piirakkauvuokan pohjalle.

Sulata kattilassa voi ja fariinisokeri. Lisää maapähkinävoi, kaneli ja kaurahiutaleet. Sekoita hyvin.

Laita muruseos omenalohkojen päälle ja paista 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kunnes omenat ovat kypsiä ja murupinta on saanut hieman väriä. Tarjoile esimerkiksi vanilijajäätelön kanssa.

*
Maapähkinävoista tulee kivasti pähkinäistä-aromia ja vähän lisää karkeutta murupaistokseen. Omenan kanssa maapähkinävoi rimmaa ihan mukavasti. Pienikin määrä maapähkinävoita riittää, ja toisaan, paistokseen voi hukuttaa kaappiin pyörimään jääneen purkin lopun. 

Hävikin minimoimiseksi valmiin omenahyveen päälle tasattiin pakastimeen pyörimään jäänyt vanilijajäätelön loppu. (Kyllä, toisissa perheissä jäätelöä voi jäädä pakastimeen) Apukokki 10-vuotta laittoi loput tarkasti jääkaappiin talteen ja vannotti isäänsä, että paistosta ei saa syödä. Se oli tarkoitetettu seuraavan päivän välipalaksi. Neiti lämmitti omenahyveen lopun seuraavana päivänä mikrossa. Kuulemma se maistui hyvältä vielä mikrotettunakin ja ilman jäätelöä.


Ps. Pähkinäisen raparperipaistoksen ohje löytyy täältä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti