maanantai 13. toukokuuta 2019

Parsapiiloja - parsaa, brietä ja voitaikinaa

Pelastin kaupasta briejuuston, jonka viimeinen myyntipäivä oli lähellä. Ajatuksena kokeilla parsapiiloja. Parsa on yksi sellaisista kasviksista, joita minulla on jääkaapissa aina tähän aikaan vuodessa. Yleensä kypsennän koko puntin kerralla. Harvoin puntillinen tulee syötyä yhdellä kerralla, mutta kypsistä parsoista saa mukavasti täydennystä aterioihin. Kypsät parsat voi esimerkiksi pilkkoa salaattiin, pastaan tai munakkaaseen. Näihin leivonnaisiin parsa laitetaan tokikin raakana ja se kypsyy  sopivasti voitaikinan sisällä.


parsapiilo


Parhaimmillaan parsa on tietenkin vasta kypsennettynä. Useimmiten keitän parsan kypsäksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Viitisen minuuttia riittää. Parsa on myös tosi hyvää grillattuna. Kotimaisen parsan sesonki ei ole vielä edes alkanut, ja silti tätä herkkua on ollut tarjolla pitkään. Itse jätän isojen merin takaa tulleet parsat suosiolla kaupan hyllylle, mutta heti kun eurooppalaista on tarjolla, en voi enää vastustaa kiusausta. Parsainto hiipuu vähitellen, kun kesän kuluessa. Eikä parsa enää niin hyvää kesällä olekaan silloin on muut herkut. 


parsapiilo

Parsa on niin miedon makuinen, että on syytä olla tarkkana mitä parsan kanssa valmistaa. Parsapiiloissa yhdistyy kaikki se, mistä parsa pitää. Tai mistä minä pidän parsan kanssa. Parsalle sopii voi ja juusto. Parsapiiloja on maustettu vain hieman hunajalla ja tuoreella timjamilla. Meillä parsapiiloja syötiin iltapalalla vihreän salaatin kanssa, mutta ne kelpaavat yhtä hyvin vaikkapa kahvipöytään tai keväiselle brunssille.

*

Parsapiilot

10 kpl

5 kpl (500 g) pakastevoitaikinalevyjä
10 tankoparsaa
200 g Brie-juustoa
2 rkl juoksevaa hunajaa
tuoretta timjamia

muna voiteluun
10 cocktailtikkua

Sulata voitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt. Katkaise parsoista pois puumainen kanta pois. Nuoria ja tuoreita parsoja ei välttämättä tarvitse kuoria, mutta jos näet tarpeelliseksi, kuori parsat.

Aseta voitaikinanlevyn päälle siivu brietä ja parsa. Mausta lorauksella hunajaa ja tuoreella timjamilla. Taita kaksi kulmaa keskelle toistensa päälle ristiin. Nipistä ja sulje cocktailtikulla.

Voitele munalla.

Paista uunin keskiosassa 225-asteessa noin 15-20 minuuttia.

*

parsapiilo


Koska parsa on suurta keväistä herkkuani, blogista löytyy muutamia muitakin parsa ohjeita. Lisään tähän alle muutamia, jolloin ne on helppo löytää. Minulla on vielä muutama parsa-ajatus mielessä tälle kaudelle. Katsotaan syntyykö parsasta vielä jotain sellaista, jonka voin kirjoittaa blogiin muistiin itselle ja vinkiksi teille lukijoille. Pidätkö sinä parsasta?


2 kommenttia:

  1. Pidän kovasti parsasta, etenkin vihreästä, olmimaisesta valkoisesta en niinkään. Olen nyt kokeillut viime perjantaina ostamani parsanipun kanssa "kukkamaljakkosäiltystä", eli otin kotona heti nipun pois kääreestä ja laitoin sen sopivan kokoiseen astiaan, pohjalle hieman vettä ja sitten vain pöydällä. Nippu imaisi heti kaiken veden ja olen lisännyt sitä pari kertaa. Olen käyttänyt parsaa vähitellen ja jäljellä olevat varret ovat napakoita ja ennen kaikkea eivät kylmiä kokkauksen alkaessa. Aion nyt käyttää ne loppuun hitaasti muutama varsi kerrallaan ja katsoa miten tämä säilytys toimii pitemmän päälle, ehkä leikkaan tuoreen leikkuupinnan myöhemmin. :) Olen aikaisemmin usein pilannut parsanippuja jääkaapissa, ovat homehtuneet kannasta tai nuupahtaneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaa siltä, että kukkamaljakkosäilytys toimii! Tuo koko puntin kypsentäminen kerralla ei ole paras mahdollinen vaihtoehto, mutta toimii sekin. Harmi, että meillä kotona kukaan muu ei jaa tätä parsaintoa.

      Poista