tiistai 13. toukokuuta 2014

Äiti toivoi kuhaa, parsaa ja hollandaisekastiketta


Talven jäljiltä keväisen ruuan kaipuu on suurta. Viimeistään pääsiäisen jälkeen alkaa tehdä mieli kevyttä ja keväistä. Taannoinen Prahan matka makkaroineen ja gulasseineen vain voimisti tätä tuntemusta. 

Äitienpäivän kunniaksi äiti päätti despoottimaisesti, että ruuaksi laitetaan kuhaa ja parsaa. Koska lapset eivät vielä selviä aivan yksin ruuanlaitosta ja puolisollekin sattui työvuoro, joutui äiti myös vähän osallistumaan ruuanlaittoon. Tai itse asiassa siinä kävi niin, että lapset vetivät lonkkaa koko ruuan laiton ajan. Äitikin teki vain hyvin vähän: kuorin parsat, valmistin hollandaisekastikkeen, vaahdotin kerman jälkkärille ja katoin pöydän. Puoliso teki suurimman työn valmistaessaan salaatin ja perunat, sekä grillaamalla kuhat ja parsan. Jälkiruuaksi nautittu Suolakinuski-brownies valmistettiin jo apukokkien synttäreillä ja se vain nostettiin vain pakkasesta sulamaan.

*

Parsaa ja hollandaisekastiketta


nippu tuoretta napakkaa parsaa

kastike:
1/2 dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
4 kananmunankeltuaista
200 g voita
2 rkl sitruunan mehua
suolaa
rakunaa

Esikäsittele parsa poistamalla mahdollinen puumainen varsi ja kitkerä kuori. Parsa kypsyy nopeasti keittämällä tai grillaamalla, joten kannattaa tehdä kastike valmiiksi ennen parsan kypsennystä.

Yhdistä pienessä kattilassa tai metallikulhossa keltuaiset, vesi ja etikka. Laita kulho vesihauteeseen ja kypsennä seosta vispaten noin 5 minuuttia kunnes kastike paksuuntuu, eikä maistu enää kananmunalle.

Varo, ettei vesihaude oli liian kuuma. Silloin tuleekin munakokkelia, eikä kastiketta. Kun kastikepohja on emulgoitunut, nosta kulho pois hauteesta ja lisää sulatettu (ja kirkastettu) voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää sitruunamehu ja mausteet.

Pelkkä suolakin riittää, mutta tällä kerralla halusin parsan ja kalankin makua korostamaan käyttää vähän kuivattua rakunaa.

Tarjoile kypsennetty parsa ja hollandaise hetimmiten. Kumpikaan ei odottelusta parane.

* 

Hollandaisekastike on vähän ongelmallista pitää lämpimänä, jo liian kuuma astia voi saada aikaan sen, että rasva erottuu kastikkeesta. Oli hyvä veto laittaa mausteeksi vähän rakunaa, sekin on kevään maku! Harmi vain, että taas kerran meinasi käydä niin, että nälkäisenä lähes unohtaa kuvata valmiin ruuan ja annoksen. Siksi valmiista ruuasta julkaistaan tälläkin kertaa vain pieni kuva. Ruoka oli kyllä hyvää!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti