sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Hellepäivä, laiska päivä

Hellepäivänä ei paljoa jaksa pyristellä. Koko perheen pyörälenkki maratoonareita kannustamaan on riittävä urheilusuoritus, kun lämpötila hipoo 30 astetta. Veneretki helteisellä järven selällä. Niin ja uinti. Kolme kertaa laiturilla yhden päivän aikana käy sekin urheilusta. Hellepäivää parhaimmillaan.

 Voit kuvitella, että lounaaksi suunniteltu kanakeitto jää keittämättä. Ei tee mieli lämmintä juustolla aateloitua keittoa. Lounaaksi tarkoitetut broilerin rintafileet jalostuvat hampurilaisiksi ja iltaruokakin venyy melkein yöhön, koska on niin kuuma. Mutta hyvää kannattaa odottaa... Harvoin voi Suomen toukokuussa nauttia illallista ulkona hellemekossa klo 22 aikoihin. Alla on kuvassa se, mitä silloin kymmenen korvilla nautittiin.Toukokuun lopun grillimenu

*

lohichevice

*

kokonaisena grillattu naudan ulkofile, täytetyt herkkusienet ja grillattu kesäkurpitsa aiolilla

*

Juustolajitelma 
Vesterbottenista, Mouhijärven Vilhosta ja VSOP Goudasta 
viikunahillon kera

*


Laiska kokki iskee kaksi kärpästä yhdellä, tai ainakin melkein yhdellä iskulla. Valmistin aiolin jo lounasaikaan. Erotin osan aiolista ja maustoin sitä hieman currylla. A vot hyvää kanahampurilaisen kanssa. Isompi osa säästettiin iltaan. Iltaan mennessä aiolin valkosipulinmaku oli ehtinyt syventyä mukavasti.

*

Aioli


3 keltuaista
2,5 dl öljyä

sitruunamehua
dijonsinappia 
suolaa
2 murskattua valkosipulinkynttä 
vettä

Lisää keltuaisiin ohuena juoksevana nauhana öljyä ja sekoita voimakkaasti vaikkapa sähkövatkaimella. Varo, ettei juoksetu. Kun öljy ja valkuaiset on sekoitettu mausta majoneesi valkosipulilla ja mausteilla. Ohenna majoneesi mieleiseksi sitruunamehulla ja vedellä. Anna makuuntua ennen tarjoilua. Tarjoile lisäkkeenä vaikkapa lihalle tai kasviksille.

*

Laiskuus oli ehkä koko menun yhdistävä tekijä. Mikään ei ole helpompaa kuin maustaa ulkofile suolalla ja pippurilla ja paistaa pinnat kiinni kuumassa grillissä. Sen jälkeen lihaan työnnettiin lihamittari, grillin tehot väännettiin pienimmälle mahdolliselle ja laitettiin luukku kiinni. Liha annettiin kypsyä grillissä 52 asteiseksi. Ainakin tuollainen puolen kilon kimpale valmistui grillissä melko sutjakkaasti ihanan roseeksi.
Eniten yritystä tarvittiin ehkä täytettyjen herkkusienten kanssa. Poistin herkkusienistä kannat, täytin hatun voimakkaalla Koskenlaskijalle ja kietaisin kaksi pekonin siivua ristiin sienen ympärille. Täytetyt herkkusienet grillattuina eivät petä koskaan! Juustoa sienten sisään voi varioida sen hetkisten mieltymystensä mukaan. Olen kuitenkin huomannut, että sulatejuusto toimii tuorejuustoa paremmin. Kesäkurpitsojen esivalmistelu oli myös helppoa. Kurpitsasiivuiksi ja suolaa pintaan. Itkenyt kurpitsa niistettiin talouspaperilla ja siivuja näytettiin grillille siinä vaiheessa, kun liha oli jo otettu vetäytymään ja sienet olivat melkein kypsiä. Täytetyt sienet muuten ottavat oman aikansa grillissä.

Toivottavasti tämän viikonlopun helteiset kesäpäivät eivät olleet lajissaan ainoita tänä kesänä. Laiskottelu, laiturilla lepäily ja kesäruokien syöminen ulkona on sitä mitä mieli talven jälkeen kaipaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti