sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Madame Croque Rachel Khoon tapaan

Siitä taitaa olla jo pari kesää, kun viehättävä englantilainen kokki Rachel Khoo viihdytti kokkiohjelmassaan, jossa hän laittoi ruokaa pienessä pariisilaisessa keittiössä. Siitä asti olen satunnaisesti muistellut Rachelin kokkauksia. Niissä oli jotain, mikä jäi mieleen. Vihdoin kaivoin esiin Rachelin reseptin Madame Croquesta, jonka hän teki muffinssin muotoon. Ihan viihdyttävää vaihtelua perinteisiin lämpimiin leipiin.




*

Madame Croque

juustokastike
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1/2 tl muskottipähkinää
1 tl Dijon sinappia
1 dl vanhaa goudaa raastettuna

suolaa
pippuria

6 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
3 rkl voita, sulatettuna
6 naudan paistileikkelettä
6 pientä kananmunaa

juustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Valmista juustokastike. Sulata voi ja lisää siihen jauhot ja maito. Kiehauta kastike. Lisää mausteet ja raastettu juusto.

Voitele 6 annoskulhoa, painele leipä kunkin annoskulhon pohjalle. Laita leivän päälle kinkku ja riko päälle muna. Ripottele päälle juustoa ja pippuria. Laita juustokastiketta leipäkuppiin ja ripottele vielä päälle juustoraastetta.

Paista uunissa 15-20 minuuttia. Tarjoile heti salaatin kera!

*

Alkuperäisessä reseptissä leivät tehtiin muffinsivuokaan. Se olisi varmasti ollut fiksua, mutta viikonloppukokki ei omista tarpeeksi isoja muffinivuokia. Keraamisesta annoskulhosta vähän liian pienen(kastiketta oli valunut leivän alle) ja liian paksun leivän irrottaminen ei ottanut onnistuakseen.

Maultaan ja idealtaan niin mukava resepti, että tätä voi jalostaa pidemmälle. Dijon toi juustokastikkeeseen kivan säväyksen ja sopi täydellisesti naudan paistileikkeen kanssa. Ja juustona käytin muuten pirkan vanhaa goudaa, joka on mielestäni erinomainen juusto. Juustokastikkeeseen voi käyttää niitä juustoja, joita kaapista sattuu löytymään. Voimakkaan makuisilla tulee tietenkin parempaa.









Ensikerralla leikkaan leivästä reunat pois ja yritän painella sen ohuemmaksi tai sitten hankin leipää, joka on isompaa, mutta ohuempaa. Aika iso kuppi leivästä on kuitenkin saatava aikaiseksi, että sen sisälle mahtuu kinkku, muna ja kastike.

Onnekseni munantuottajan kanala oli juuri saanut uudet nuoret asukkaat, joten tähän tarkoitukseen on ollut saatavilla juuri sopivan kokoisia, pieniä, kananmunia.






Harmi, että Rachel Khoo ei ole esiintynyt Ylellä enempää. Ilmeisesti BBC on näyttänyt enemmänkin hänen kokkailujaan. Keittokirjojakin Khoo on kirjoittanut, mutta niitä ei ainakaan paikallisesta kirjastosta löytänyt. No, netistä löytää Rachelinkin reseptejä, jos niitä haluaa kokkailla.

Niin muuten, toiveeni on kuultu ja huutoon on vastattu: olen järjestelmäkameran omistaja! Nyt ei tarvitse enää kuin opetella sitä käyttämään. Tässä postauksessa on ensimmäisiä uuden kameran otoksia. Yksi on muuten 5-vuotiaan apukokin otos. Arvaatko mikä?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti