maanantai 27. lokakuuta 2014

Klassikkokokeilussa porkkanakakku

Porkkanakakku ansaitsee ehdottomasti klassikon statuksen. Porkkanakakku tuntuu niin suomalaiselta, että sen ulkomaista alkuperää ei edes enää mielletä. Ehkä porkkanakakun suomalaista twistiä onkin se, että se leivotaan usein uunipannulla ja kuorrutetaan tuorejuuston sijaan sulatejuustolla.







Porkkanakakun valmistaminen on vaivatonta ja nopeaa. Se on erinomaista tarjottavaa isolle porukalla. Mehukkaana ja täyteläisenä kahvipöytään ei juuri muuta tarvita.


*

Porkkanakakku

Pohja
5 kananmunaa
4 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
3 tl leivinjauhetta
5 tl kanelia
2 tl inkivääriä
3 tl vanilijajauhetta
7,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl rypsiöljyä
7 dl porkkanaraastetta

Kuorrutus
100 g huoneenlämpöistä voita
200 g sulatejuustoa (esim. Olympia)
300 g tomusokeria

Pinnalle 
paahdettuja mantelilastuja

Laita uuni lämpenemäänä 200 asteeseen ja vuoraa uunipannu leivinpaperilla. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Vaahdota munat ja sokerit. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet pienissä erissä puuhaarukalla sekoittaen. Lisää öljy. Nostele lopuksi porkkanaraaste taikinan sekaan ja sekoita hyvin. Kaada taikina uunipannulle ja paista noin 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Valmista kuorrute vaahdottamalla voita sähkövatkaimella. Lisää tomusokeria pienissä erissä. Lisää lopuksi sulatejuusto. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja ripottele pinnalle paahdettuja mantelilastuja.

*







Mikäli haluaa lähteä viilaamaan kakkua, voi taikinaan lisätä esimerkiksi ananasta tai hasselpähkinärouhetta, jota voi niin ikään käyttää koristelussa. Hasselpähkinärouhe tuo kakkuun mukavasti suutuntumaa, ja käytän sitä mielelläni. Harmi, ettei sitä sattunut juuri nyt kaapista löytymään. Muut aineet ovatkin sellaisia, että ne melkein aina löytyvät kaapista.

Porkkanakakku on yksi niistä leivonnaisista, joka on helppo valmistaa lasten kanssa. Kaikille riittää tekemistä: on porkkanoita kuorittavaksi ja raastettavaksi, aineiden mittaamista ja sekoittamista, munien rikkomista ja vaahdottamista. Tämän tyyppinen leivonnainen ei kaadu siihen, jos mittaajalle tulee pieni mittavirhe. 

Kuorrute jähmettyy kylmässä muutamassa minuutissa. Kun kuorrute on jähmettynyt, kakun leikkaaminen on siistimpää. Jos sattuu käydä niin, että porkkanakakkua jää yli, sen voi hyvin pakastaa. Maku ei pakastuksesta kärsi, melkein päinvastoin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti