maanantai 24. marraskuuta 2014

Retrojälkkärinä kerroskiisseli

Ruuanlaitossa rautapata on jälleen ollut kovassa käytössä. Siitä toisella kertaa, mutta jo tässä vaiheessa talvea muistuttelen itseäni ja teitä, että ottakaa pakastimen sisältö käyttöön. Eivät ne siellä säilötyt herkut talven kuluessa parane. Käyttöön vain kaikki pakastimeen säilötyt herkut! Meillä on valmistettu ahkerasti munakkaita sienistä, aamiaisilla ja välipaloilla on syöty marjoja jugurtin ja rahkan kanssa. Sunnuntaina keittelin pitkästä pitkästä aikaa kiisselin. Enkä edes mitä tahansa kiisseliä vaan oikein kunnon retroruokaa kerroskiisseliä: kerros maitokiisseliä ja kerros puolukkakiisseliä.Aika usein puolukka on sellainen marja, että sitä löytyy viimeisimpänä kesällä pakastimessa, joten sen syöminen kannattaa aloittaa vaikka heti. Kiisselissä hapankaan marja ei ole liian hapan, kun makeutta voi säädellä sokerin määrää lisäämällä. Tai sitten voi keittää happaman kiisselin kanssa tarjottavaksi maitokiisselin.

*

Kerroskiisseli


Puolukkakiisseli

5 dl vettä
3 dl puolukoita
1,5 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
0,5 dl vettä

Maitokiisseli

5 dl maitoa
3 rkl maissitärkkelystä (maizena)
2 rkl sokeria

Valmista puolukkakiisseli kiehauttamalla vettä ja puolukoita. Siivilöi puolukat pois nesteestä. Lisää sokeri ja kiehauta. Sekoita perunajauhot ja vesi. Ota kattila pois levyltä ja lisää vesi-perunajauhoseos ohuena nauhana. Sekoita hyvin. Laita kattila takaisin hellalle ja anna pulpahtaa kerran. Älä keitä! Jäähdytä kiisseli.

Sekoita maito, maissitärkkelys ja sokeri kattilassa. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Varo polttamasta kiisseliä pohjaan. Jäähdytä kiisseli välillä sekoittaen, ettei kiisselin pinnalle muodostu kelmua.

Kaada jäähtynyt maitokiisseli tarjoiluastian pohjalle ja sen päälle jäähtynyt puolukkakiisseli. Nauti välipalana tai jälkiruokana.

*

Miten tulikin mieleen valmistaa kiisseliä. Aivan turhaan on taas painunut unholaan tässäkin huushollissa tämä herkku. Kiisselinhän voi valmistaa mistä tahansa marjoista tai miksei hedelmistäkin. Tuhdin aterian jälkeen kiisseli on varsin raikas jälkiruoka, mutta kuitenkin maistuva ja terveellinen.

Ei tullut vieläkään talvi. Onneksi viikonlopun yli sai nauttia valoisesta ja valkoisesta maisemasta. Kotijärven rantaviivaan alkoi jo kertyä jäätä. Monena jouluna joulukuusi on haettu jäätä pitkin. Saa nähdä miten käy tänä vuonna. Viikonlopun kävelyretillä uusi kamera oli mukana. Valitettavasti vuodenaika ei ole paras mahdollinen opetella uuden kameran saloja tai valokuvaamista ylipäätään. Värejä saa hakemalla hakea. Onneksi paikoitellen on edes pihlajanmarjoja jäljellä. Muuten sävyt ovat kyllä enemmän mustaa, valkoista ja ruskeaa. Maisema näyttää melkein mustavalkoiselta. Valoakin on vähän. Olen kuitenkin päättänyt: automaatilla en kuvaile. 
.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti